drinkekurs arendal
Alle innlegg Drinker Ett glass

Kule og trendy sommerdrinker med akevitt = Sommerlykke

0 Flares 0 Flares ×

Finnes det egentlig noe bedre enn å ligge i hengekøya med en iskald drink i hånden, la humla suse, kjenne sola varme og bli vugget fra side til side av vinden som rusker deg i håret?
Jeg tror det må være den optimale sommerlykken.

I år har de aller fleste av oss fått en nydelig forsmak på årets sommer. Nå håper vi bare at det vil fortsette med sol fra en skyfri himmel. For det er jo dette vi lengter etter når snøen pisker oss i ansiktet og gradestokken viser -20 en iskald januardag.
Men når dagene blir lysere og kveldene varmere, kryper vi alle ut av vinterdvalen og da er jeg ikke alene om at det er på slike gode og varme sommerdager vi får lyst på noe godt og leskende i glasset.

Jeg har skygget unna alt som har med drinker å gjøre, og særlig de en lager hjemme, selv om lysten har vært der. For jeg har rett og slett ikke visst hvordan jeg lager pureer, sukkerlaker eller shaket drinker som det heter på fagspråket.
Så for meg har det vært mye enklere å la være å imponere venner og bekjente med gode cocktail, og heller åpne en flaske med bobler,  hvitvin eller rosèvin i lystige lag.

Jeg har ett velutstyrt kjøkken her hjemme, men har manglet både shaker og sil og sikkert mange av disse ingrediensene.
Men nå som jeg har fått oppskrifter på drinker hvor det skal brukes akevitt, som allerede står i skapet, og i tillegg fått beskrevet gode framgangsmåter,  vil terskelen for å lage en forfriskning bli vesentlig mindre.

Å bytte ut brennevin som gin, rom eller whisky mot akevitt i cocktailene er i ferd med å bli en trend over hele verden. I følge Stian har dette vært en trend en stund i utlandet, men nå kommer vi også etter.
Så har du lyst til å bli festen helt eller heltinne bør du gå til anskaffelse Gilde Dillakevitt, Løiten Sommer akevitt og Lysholm No 52 , en shaker og en sil.  I tillegg bør du lage opp pureer og sukkerlaker på forhånd.
Så skulle du ha lyst på en drink, har akevitt, men mangler en shaker og sil i hus, kan du gjerne bruke en tesil og ett syltetøyglass, eller ett Norgesglass med lokk. Da blir det kanskje enda lettere å mikse seg en drink en varm sommerdag.

Så for min del etter å ha vært på kurs med den morsomme, blide og ikke minst kunnskapsrike bartenderen Stian Wehus, fra baren Bakgården i Kristiansand og dobbel Norgesmester i cocktail, har dette ispirert meg til å teste ut og prøve meg på flere av disse  deilige og forfriskede drinkene som Stian mikset i stand på hytta.

Det har rett og slett blitt mye mindre skremmende enn tidligere å kunne lage en kul sommerdrink til gode venninner og venner.

Så da gjenstår det bare å fylle opp barskapet med gode ingredienser, kjøleskapet med frisk frukt, grønnsaker og urter, og fylle opp fryseren med isbiter i alle variasjoner.

Et viktig og nyttig tips fra den dobbelte norgesmesteren Stian,er nemlig å fylle glasset med masse is og så lage nydelig drinker med riktig styrke. Drinkene vannes rett og slett ikke ut med mye is, men får den riktige smaken og temperaturen.

Så har du lyst til å imponere venner eller en kollega, lag en av disse deilige drinkene.

Men aller først bør du lage både sukkerlake og ikke minst pureene du skal benytte i drinkene. Pureene kan fryses ned og tas opp når du skal benytte dem. Sukkerlaken holder seg godt i kjøleskap, så lag gjerne etter oppskriften så har du til flere ganger.

Sukkerlake:
1 kg sukker
4 dl vann
1/2 ts sitronsyre
Ha sukker, vann og sitronsyre i en kjele og k
ok det til sukkeret løser seg opp. Avkjøles før den brukes i drinken.
Sitronsyre er for å hindre sukkerlaken i å krystallisere seg og det får du kjøpt i dagligvarebutikken. 

Pureer:
Ananaspure lages av frisk moden ananas. Kjør den i en foodprosessor til den er en jevn.

Pasjonsfruktpurè lages med å dele pasjonsfrukt og ha fruktsaften i en blender. Kjør det sammen og sli så av frøene . 

Drinkekurs
Foto: Per Bjørkum

Rabarbra- og jordbærpuré
(1,4 liter)

200 g rabarbra, skrelt og kuttet i terninger
500 g jordbær
200 g sukker
400 g vann
Skrell rabarbra og del den i biter. Fjern hamsen på jordbærene og del i biter.
Ha sukker og vann i en kjele og varm opp til sukkeret har løst seg opp. Ta kjelen av platen og avkjøle.
Ha rabarbra og jordbær  i en blender  og hell over sukkerlaken. Du kan også benytte stavmikser om du heller ønsker det.
Kjør alt til du får en fin puré.

Ananaspuré
(ca 4 dl)

1 – 2 friske ananas
evt litt ananansjuice eller vann

Skrell ananasen og del den i biter. Ha bitene over i en blender, foodprosessor eller benytt stavmikser.  Blir blandingen for tykk kan man tynne den ut med ananasjuice eller vann.

Pasjonsfruktpuré er å få tak i hos asiatiske matvarebutikker i frosne varianter. Eller på nett: https://shop.selectflavour.com/fruktpure?limit=36

Eller du kan lage den selv med å kjøre den i en blender eller bruke en stavmikser. Sil gjerne pureen gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Ukjente og nye ingredienser:

Agavesirup: Agavesirup, blir ofte kalt agavenektar blir utvinnet av agave-planten som dyrkes i Mexico. Den er ca 25% søtere enn sukker. Får du ikke tak i agavesirup kan du benytte enten honning eller brunt sukker i stedet for.

Ønsker du å bruke Agavesirup får du tak i det i helsekostforretninger.

Litt om framgangsmåter

Shaking 
Å shake en cocktail vil si at man bak baren bruker en cocktailshaker som man fyller med drinkens ingredienser og is for så å «shake» eller riste. Dette gjøres for å kjøle ned drinken i tillegg til å få mer luft i drinken. Ønsker man å kjøle uten å få luft i drinken røres den gjerne i et røreglass fyllt med is, eller «bygges» direkte i glasset.
Har man ikke cocktailshaker, så kan man bruke et norgesglass eller lignende for å riste ingrediensene med is. Man kan også blande ingrediensene på forhånd i ei mugge og blande godt, for så å helle over is ved servering. Vil kanskje anbefale at man dropper eggehvite om man gjør det på denne måten. 

Eggehvite – Hvorfor?
Man bruker gjerne eggehvite i en cocktail for å få en flott skumtopp, i tillegg til å gi fyldigere munnfølelse. Eggehvite gir ingen smak, og kan for enkelthets skyld droppes for hjemmetenderen.

Tørrshake – Hva er det?
Tørrshake er en term som brukes av bartendere og  det vil si at man «shaker» eller rister cocktailen uten is i shakeren. Cocktails som inneholder eggehvite tørrshakes. Eggehviten piskes nemlig best når en rister ved høyere temperatur enn om en putter i isbiter  sammen med eggehviten.   

3 kule og trendy sommerdrinker du vil elske!

Foto: Per Bjørkum

Piña Eneldo
1 glass

5 cl Gilde Dill Aquavit
4 cl ananaspuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
Frisk dill
Ha alle ingrediensene i en shaker, rist godt og hell drinken over i rocksglass med is. Og pynt med frisk dill på toppen. 

 

Pink sky - drink
Foto: Per Bjørkum

Her er det bare å drømme seg bort…

Pink Sky
1 glass

5 cl Løiten Sommer
3 cl Jordbær- og rabarbrapuré
3 cl Sukkerlake
2 cl Friskpresset sitronjuice
Eggehvite av ca. et halvt egg
Ha alle ingrediensee i en shaker og rist det først godt sammen uten is.  Tilsett så masse is og fortsette å shake til alt er godt blandet og avkjølt.
Hell det over i cocktailglass og pynt gjerne med litt rabarbraskall på toppen. 

 

 

Drikekurs arendal
Foto: Per Bjørkum

 

Tropical Sting
1 glass

4 cl Lysholm No 52
2 cl Ancho Reyes Chile Liqueur
2 cl Pasjonsfruktpuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl Agavesirup
1 sjerneanis
1 liten rød chili

Eggehvite av ca. et halvt egg

Ha alle ingrediensene i en shaker og rist først godt uten is.
Tilsett så is og rist videre til alt er blandet. Hell den over glass og pynt gjerne med små røde chili og stjerneanis på toppen.

 (Jeg gjør oppmerksom på at jeg har deltatt på ett pressearrangement i regi av Arcus).

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×