Linser
Alle innlegg Formkaker

Linser

0 Flares 0 Flares ×

Linser er en litt bortglemt kake, men disse deilige munnfullene er fulle av overraskelser når du først setter tennene i dem. Her viser jeg deg også hvordan du lager dem.Klassiske linseformer fås kjøpt enten enkeltvis lagd av metall blant annet hos Traktøren eller i form av et silikonbrett. Forhør deg hos velassorterte kjøkkenutstyrsforretninger. Får du ikke tak i disse typiske formene, kan du bruke vanlige sandkakeformer.

NB! Det er viktig å smøre og mele formene godt, ellers blir det vanskelig å få kakene ut av formene uten at de går i stykker.

Bruk eventuelt litt ekstra hvetemel når du skal kjevle ut deigen til lokkene. Ikke kjevle ut så mye av gangen og bruk gjerne en kjevlematte av plast, da klister ikke deigen seg så lett til underlaget eller benken.

«Linser» oppbevares innpakket i plast. «Linser» kan fryses.

(Ca 12 stk)

Mørdeig:
225 g smør
250 g hvetemel
1 eggeplomme
50 g melis
Vaniljekrem:
1 vaniljestang
4 dl melk
6 eggeplommer
1/2 dl sukker
1-2 ss maisenna

Smuldre smøret i hvetemelet i en bolle eller i en foodprosessor.Tilsett eggeplmme og melis og kna elt deigen raskt sammen,
Sett deigen kjølig og gjerne noen timer før den brukes.
Kjevle deigen ut.
Smør linseformer med smør og dryss dem med litt hvetemel.
Bruk ca 2/3 av deigen og kjevle dem ut. Stas ut passe store rundinger, det er helt avhengig av hvor store former du har, men deigen skal gå helt opp til kanten.
Vaniljekremen lages ved å splitte vaniljestangen og skrape ut frøene. Spar gjerne stengene og lag ditt eget vaniljesukker.
Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og visp dem sammen. Varm forsiktig opp mot kokepunktet under omrøring, til kremen begynner å tykne fra bunnen.
Trekk kjelen av dersom kremen begynner å koke. Sett den tilbake på platen for å tykne videre under omrøring. Avkjøl sausen i en kum med kaldt vann.
Fyll vaniljekrem i formene. Kjevle ut resten av deigen og stikk ut lokk som er like store i diameter som toppen.
Ha litt vann på fingeren og fukt kanten.  Legg lokkene på formene og klem til i kantene slik at lokket låser seg.
Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter.
La kakene bli helt kalde i formene før de hvelves ut, ellers går de lett i stykker.

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×