Spansk paella
Alle innlegg Fisk og skalldyr Kjøtt Kylling og fjørfe Oppskrifter Pasta og ris

Paella

0 Flares 0 Flares ×

Paella er en av Spanias nasjonalretter, opprinnelig fra Valencia-distriktet. Det er en svært populær rett, og tilberedes på utallige måter og passer perfekt å servere når det er mange rundt bordet! Tips! I en paella kan du tilsette kylling, sjøkreps og blekksprut om du ønsker det. Det meste er lov. Har du ikke hvitvin i hus, bruk litt eplejuice i stedet for.

4 porsjoner

500 g paellaris, eller rundkornet ris
1–2 nett blåskjell
2 dl hvitvin
500 g reker med skall
200 g chorizopølse, rå
3 ss olje
1 løk
4 båter hvitløk
2 tråder safran
3 ss vann
evt. 1–2 ts gurkemeie
1 ts paprikapulver
2 modne tomater
1½ l kraft, vann, mild skalldyrkraft eller kyllingbuljong
2 dl erter, grønne
1 paprika
1 sitron
2 ss olivenolje
1 ts salt
¼ kvernet pepper

Skyll risen gjennom en sikt, gjerne flere ganger.

Skyll blåskjellene i kaldt rennende vann, fjern synlig «skjegg». Kast skjell som er skadet. Bruk en vid kjele og damp blåskjellene sammen med hvitvin under lokk i ca. 5 minutter, eller til de åpner seg. Fjern skjell som ikke åpner seg. Sil og ta vare på kraften. Plukk ut skjellmaten, men spar noen hele til pynt. Rens halvparten av rekene og skjær chorizoen i små biter. Varm olje i en paellapanne eller en stor stekepanne med høye kanter. Tilsett finhakket løk og hvitløk. La det surre til løken blir blank og myk under stadig omrøring. Tilsett pølsebitene, safran utblandet i litt vann, evt. gurkemeie og paprikapulver. La det frese under omrøring i et knapt minutt.

Rens tomatene for kjerner og grovhakk tomatkjøttet, tilsett tomater og paellaris og fres det hele videre i et minutts tid. Hell i blåskjellkraften og 1/3 av den andre kraften. Rør om, kok opp og la risen småkoke. Spe med mer kraft når risen har absorbert væsken og la det småkoke til risen er knapt mør, 15–18 min. Rør av og til og juster smaken med salt hvis nødvendig.

Tilsett blåskjell, reker uten skall, erter og paprika i biter. La det hele trekke noen minutter til uten å røre. Ha i litt ekstra væske hvis risen virker tørr.

Server paellaen pyntet med noen hele blåskjell og reker med skall. Legg på sitronbåter, press gjerne litt sitronsaft over og dryss på litt kvernet sort pepper like før servering.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *