Akevittens-dag
Alle innlegg Ett glass

Akevittens dag 13.april – Drikken som skulle redde Norge fra pesten

0 Flares 0 Flares ×

I dag er det Akevittens dag og det skal feires over hele landet. Drikkens opphavsmann, Eske Bille skal hedres og minnes for hvordan den opprinnelige resepten til Gammel Opland på 1500-tallet ble distriktets viktigste medisin mot pest.

Den 13. april 1531 refereres det for første gang til et nytt medisinsk virkemiddel i Norge, fremstilt av høvedsmann ved Bergenshus, Eske Bille. Ved hjelp av sin kones urtehage fremstilte han en drikk som kaltes ”aqua vitae” – akevitt.
Men på denne tiden forsto man ikke hvorfor alkohol har en berusende virkning på oss og drikken ble derfor tillagt mystiske og overnaturlige egenskaper. Vekster i naturen ble brukt til å helbrede lidelse og sykdom, og etter hvert ble det laget krydderdestillater for å øke virkningskraften.

Det kom en pest til Hedmark i 1583

I 1583 oppstår det som ble en av Nord-Europas verste pestepidemier. I Norge fikk den sitt utløp i potet og akevitt-området Hedmark og Toten. Pesten herjet i over et år, og krevde mer enn 1500 menneskeliv i de to kommunene.

På denne tiden hadde man få forebyggende tiltak å forsvare seg mot pesten med, og det nærmeste befolkningen kom en virkningsfull medisin, var nettopp brennevinet. I Hedmark og Opplands-distriktene brygget man sin «medisin» på poteter, og dette ble grunnlaget for det som i dag er kjent som Gammel Opland.

 

Akevittens dag feires over hele landet

President i organisasjonen Norske Akevittens Venner, Per Harald Grue, skal sammen med sine 27 regions-foreninger i år feire Akevittens Dag mandag den 13. april.

– Vi synes det er fascinerende at noe som vi i dag ser på som en ren nytelsesdrikk har hatt så stor medisinsk betydning for folket i krisetider, sier Grue.

I anledning kvelden har akevittdestillatør hos Arcus, Halvor Heuch, forsøkt å gjenskape den originale Gammel Opland-resepten for å minne om hvordan akevitt smakte da den ble brukt som medisin.

Gammel Opland 100 cl STOR

– Pestepidemiens kraftige spredning gjorde at man eksperimenterte mye med hva brennevinet måtte inneholde for å stanse den dødelige sykdommen. Faktisk tyder mye på at den første kunnskapen om brennevinsproduksjon ble spredt fra Vestlandet i samme periode som Svartedauden og andre epidemier herjet som verst.

 

Foto: Charlotte Sverdrup

Kilder: Per Lars Tonstad «En guide til Akevitt», Ole Jørgen Benedictow «Svartedauen og senere pestepidemier i Norge», Wikipedia

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×