Juleribbe
Alle innlegg Kjøtt Oppskrifter

Perfekt juleribbe med medisterkaker, rødkål, surkål og brun saus

0 Flares 0 Flares ×

Svineribbe er for mange julemiddag nummer en, og er fortsatt den julematen som blir spist av flest. Er du av dem som er litt urolig for om du klarer å få svoren sprø? Fatt mot. Følger du oppskriften under blir det sprø svor på julaften!

(4 porsjoner)

2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann

Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.
Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
Gni inn ribba med salt og pepper 1–3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, da vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett eller en ribberist under, slik at ribba er litt høyere på midten, da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribba er noenlunde lik høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
Forvarm ovnen til 230 grader.
Sett langpanna midt i ovnen og damp ribba i ca. 60 minutter. Da «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
Fjern folien, men la asjetten eller risten ligge, reduser temperaturen til 200 grader.
Sett langpanna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre ca. 1–1½ timer for tynnribbe, ca.1½-2 timer for familieribbe.

Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.

Hvordan få sprø svor?

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden.

  • Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill.
  • Følg med så du ikke brenner den. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent. La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften «setter seg».
  • Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med ribbefett eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

Tips:
Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter, er det viktig at svoren er sprø etter steking. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den også i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpannen sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter.

 

Medisterkaker

(4 porsjoner)

½ kg medisterdeig
1 ½ ts salt
2 ½ ss potetmel
½ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ½ dl melk

Medisterdeig og melk bør ha samme temperatur.
Elt medisterdeigen seig med salt.
Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Rør 2/3 av vœsken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på mer melk.
Tilsett potetmel og krydder. Spe i resten av melken.
Form runde kaker som stekes gyllne i stekepanne, og trekk dem tilslutt i vann eller kraft.

Pølser:
De er som regel ferdig laget, men har du lyst til å steke hele ringen må du passe på å prikke dem med gaffel, da slipper du å ha ringer som sprekker. Ellers så kan du skjære dem i biter og legge dem i pannen og varme dem sammen med ribba.

Surkål

(4 porsjoner)

750 g hodekål
2 epler
1 ts salt
2 ts karve
2½ dl kjøttkraft
2 ts eddik
2 – 3 ts sukker

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis i en kjele med salt, karve og epler i båter.
Tilsett kraft og kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom.
Smak til med eddik og sukker.

Tips:
Rør eventuelt inn litt ribbefett i surkålen før servering.

 

Rødkål
(4 porsjoner)

750 g rødkål
2 epler
1 ts salt
2 ½ dl kjøttkraft evt vann
2 ts eddik
3 ts sukker

Snitt kålen fint og legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele.
Tilsett kraft og eddik.
Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom.

Smak til med sukker.

Tips:

Rør eventuelt inn litt ribbefett før servering. Et par spiseskjeer ripsgele gir også en god smak.

 

Brun saus
(4 porsjoner)

3 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl sjy fra ribba
2 dl fløte
1 ts soyasaus
½ ts salt
¼ ts pepper
Brun smøret og hvetemel over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
Spe med sjy, tilsett fløten og rør godt.
La sausen småkoke i ca.10 min.
Tilsett soyasaus og smak til med mer salt og pepper.

  

Rørte tyttebær
(1 glass)

1 kg tyttebær
350 g sukker
Bland bær og sukker og rør til sukkeret er helt oppløst.
Det kan tilsettes mer sukker om en ønsker.
Fint å fryse ned og ta opp like før servering.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×