etna-sicilia
Alle innlegg Ett glass Hvite viner Reisetips Røde viner

Sicilia i glasset og på tallerkenen – en øy fylt av overraskelser

0 Flares 0 Flares ×

For meg har det alltid vært noe mystisk over øya Sicilia. Alle de myteomspunne historiene om den mektige og farlige mafiaen, den litt gretne og grinete Etna som til tider skaper frykt blant både sicilianere og turister,  og de gode vinene som jeg har blitt kjent med, har bidratt til at jeg alltid har hatt lyst til å besøke denne vakre øya. Og når sjansen bød seg på forsommeren, var jeg ikke vanskelig å be om å bli med. For dette skulle bli en spennende reise i både smaker, historie og ikke minst å få lov til å bli kjent med spennende mennesker som brenner for det å dyrke vin etter biodynamisk tankegang.

Reisen til denne vakre øya er lang, i hvert fall utenfor turistsesongen. Det blir noen stopp på veien, men hva gjør nå det, når en har så hyggelig reisefølge som Dag, Martin, Anita og Vibeke med seg.
Peter Kosten, en av eierne av Wine People, møter  oss i Amsterdam og reiser sammen med oss ned til Sicilia. Han pendler mellom Amsterdam og Italia. Wine People produserer over 6 millioner vinflasker i året, så vinene fra Feudo di Santa Tresa er bare noen av vinene han distribuerer.

Vi lander i Catania på østsiden av øya. Varmen slår i mot oss når vi setter beina på Sicilias jord. Palermo er øyas hovedstad, men Catania er nest størst med ca. 300 000 innbyggere.  Catania ligger ved foten av vulkanen Etna, som gir fantastisk jordsmonn til  noen av Sicilias beste viner.

IMGP0301

Så bærer det av sted til byen Ragusa hvor vi skal være to av de tre nettene vi har til rådighet.  Veistandaren er ikke den beste så  etter å ha snirklet oss gjennom enveiskjørte og trange gater, finner vi endelig fram til hotellet. Sultne og tørste bærer det ut igjen. Vi ender i sola på byens torg og får servert tradisjonelle små sicilianske smakebiter. Nydelig rett og slett!

i-7G27Zfm-X3

Tid for middag!
Ettermiddagen går over i kveld og kveldens middag skal spises i den vakre kystbyen Marina di Ragusa.

IMGP0310
Hele reisefølget på stranden i Medina di Ragusa

Menyen består stort sett av retter med Sicilias stolthet, nemlig blekksprut.

IMGP0325

Blekkspruten spises både rå og røkt, kokt og stekt. Men kanskje det mest utfordrende for meg, var pasta blandet med blekk og finmalte kråkeboller. Jeg kan vel ikke si at dette var helt min favoritt. Heldigvis for meg var vi flere ved bordet som slet med å få dette ned.

IMGP0328
Trivsel rundt bordet.

IMGP0336
Vibeke avslutter middagen med en Grappa.

IMGP0337
Baren på denne vakre restauranten, Quattro/Quarti

Ny morgen!
Jeg våkner og titter opp og det føles som om jeg har kommet til himmelen. Vakre engler titter ned på meg og ønsker meg god morgen med sang og musikk.

IMGP0343
Jeg setter beina på det vakre marmorgulvet, drar på slåbroken og tusler bort til vinduene. Utenfor begynner dagen å våkne. Solen strekker seg over åskammen og inn på den lille balkongen som hører til rommet.

IMGP0340
Vakkert rett og slett og en kan vel si at Sicilia er en sjenerøs vertinne for sine nordlige gjester denne morgenen.

Besøk hos Feudo di Santa Tresa
Så er det på tide å reise til Feudo di Santa Tresa. Den klare luften, varmen, suset fra olivenlundene får meg til å kjenne at dette livet kunne vært godt å leve. I hvert fall en liten stund.

IMGP0366Landskapet et variert. På øya finner en byer som klamrer seg fast i fjellsidene, til store åpne sletter med gode vekstvilkår for vin og olivendyrking.

i-49mfRJ5-M
Ut av døren på gården kommer Laura, og vinmaker Angelo. Lauras funksjon er å ta seg av alt fra markedsføring,  til å reise på vinmesser for å promotere vinene fra gården.

IMGP0386

Angelo er gårdens vinmaker. Han passer hver enkelt vinstokk og hver drue som det skulle være han egne barn.

IMGP0374
For hos Feudo di Santa Tresa er de stolte av å være sertifisert organisk! Det er deres måte å leve livet på, ikke bare fravær av plantevernmidler, men den helhetlige tilnærming til alt de gjør, er viktig filosofi.
For dem handler det nemlig om det å ta vare på naturen.

i-SCrHMZW-M
Vibeke og jeg på jakt etter de gode historiene.

IMGP0361
Vakre blomsterbed med  fristende lukter for fluer og andre innsekter er plantet rundt omkring . Det gjøres for at eventuelle skadedyr ikke skal gjøre skade på vindruene eller stokkene.

i-XQH7cR4-S
Å drive biodynamisk betyr at hele naturen spiller på lag. Til og med denne lille skapningen som jeg fant på en trestokk, har sin funksjon.
Reven er en kjær gjest på gården, den holder kaninene borte fra å ødelegge røttene på vinstokkene. Og på vår rundtur, ser vi de rampete, men nydelige kaniner titte nysgjerrig på oss, før de dukker ned i alle hullene rundt omkring.

i-kfzmDhV-S
Gården har også egne bikuber.

i-JMCgNCQ-X3
Her slynges den nydelige honningen ut ,

Gårdens bier og bikuber produserer nydelig honning som slynges ut av en hånddrevet honningslynge.
I tillegg produserer de et lite antall flasker med smakfull og god olivenolje.

IMGP0398
Her ved denne brønnen startet eventyret til Santa Tresa.

Historien til gården er lang.
Feudo di Santa Tresa er bygget på fundamentet av lange tradisjoner,  med respekt for både flora og fauna som strekker seg helt tilbake til 17 århundret. I 2002 tok Stefano Girelli og søsteren Marina over Feudo Santa Tresa. Stefano Girelli bygger videre på de grunnleggende verdiene av lange tradisjoner, men han tok med seg sine ideer, verdier og kunnskaper og implementerte disse. Da de tok over fant de umiddelbart ut at forholdene for dyrking av druer var så perfekte, at de kunne dyrke druer på den mest naturlige måte, som til slutt kulminerte i at Feudo Santa Tresa ble sertifisert økologisk i 2009.
Den fundamentale tankegang er å arbeide hånd i hånd med naturen, og det å passe på naturens egne verdier. Ta vare på en lang arv og utvikle en bærekraftig, sunn og voksende eiendom på den riktige måten.

Drueklase

Druen Nero d´Avola er en av de eldste og viktigste druesortene i Italia og på Sicilia. Den har noe av de samme karakteristikkene som Syrah; bærpreget fruktighet og pepper. Terra Rossa som jordsmonnet heter består av lys rød sandholdig leirjord iblandet godt drenert kalkstein, som bidrar til å garantere en konstant tilførsel av vann.

i-9jBp9NK-MGården produserer viner som du finner på vinmonopolet. En av dem er Purato Nero d´Avola Organic.
Fargen er ungdommelig rød. Duft av friske røde bær og krydder. Anslaget er frisk og fruktig. Bløte tanniner med flott syrlighet og fruktighet som sitter lenge. Deilig avslutning. Passer godt til retter av grillet og stekt kjøtt. Men egner seg også godt å drikke alene og kan gjerne nytes ved peisen en kald høstdag. Du får vinen i BIB og den koster kr 400.
Klar for smaking!

IMGP0413
Peter forteller og forklarer, det blir gurglet, smakt og spyttet. Diskutert og smak igjen. Det å bli en vinkjenner er ingen lett jobb, for det føles nesten  som  en umulig oppgave å kjenne igjen alle smakene.
Jeg har virkelig stor respekt for dem som virkelig kan det meste om vin. For meg handler det å drikke vin om å nyte den sammen med gode venner og finne de gode mat- og vinkombinasjoner. Men det er virkelig spennende å få lov til å bli kjent med så mange forskjellige viner.

i-26zcBXX-S
I dyp konsentrasjon, det er ikke lett å kjenne igjen alle de smakene som Peter sier vi skal kjenne, men noen finner jeg igjen.

Ikke bare vin, men også tid til litt shopping
Men før vi setter oss på flyet blir det tid til litt shopping.  Morsomme vesker og kjoler prøves.

IMGP0444

Vibeke og Anita i vakre kreasjoner.

IMGP0446

Tid til en pust i bakken under en parasoll i den varme sommersola blir det også,  før vi takker for oss for denne gang. Men er det noe  jeg er sikker på, så er det at jeg ønsker meg tilbake til denne fantastiske øya for å utforske den videre..

IMGP0500
En spesiell takk til Peter, Laura, Angelo og Vibeke for gode og spennende opplevelser. Men også en takk til Martin, Dag og Anita for hyggelig reisefølge og mye latter disse dagene. Turen hadde virkelig ikke vært den samme uten dere alle.
Og jeg kan med hånden på hjerte si at jeg virkelig anbefaler alle en tur til denne vakre øya.

Har du lyst til å drikke vin som er biodynamisk, er vinene fra Feudo di Santa Tresa virkelig verdt kikke etter neste gang du er innom vinmonopolet.

Her er en av de andre som er å finne i hyllene.

i-pbTCwsC-M

Feudo di Santa Tresa Capoccia Nero d`Avola Cabernet Sauvignon 2013, kr 126.

Foto: Kristin Jøtun og Foto Tidona

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×