Alle innlegg

Libanesisk mat og Libanesisk vin i glasset – Verdt å prøve ut!

0 Flares 0 Flares ×
kylling i form på seng av gronnsoker
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Nå som vi ikke får reist eller prøvd ut nye land, kan det være et tips å reise virtuelt og lage mat og ha noe godt i glasset fra forskjellige land og omårder. Jeg har hatt lyst til å reise til Libanon. Landet har en lang vinhistorie og maten er smakfull, så hvorfor ikke teste ut noen gode viner fra Libanon og lag noe godt å server til.  

Libanesisk mat er en god blanding av sør og vest, samt en liten smak av Østen, dette er kanskje ikke så overraskende ettersom Libanesisk mat synonymt med meze-rettene. Meze er libanesernes svar på den spanske tapasen, og er betegnelsen på forskjellige småretter. Dette kan enten være en forrett eller et helt måltid. Smakene er friske, pikante, smakfulle, men sjelden veldig sterke. I det libanesiske kjøkkenet består rettene  mye av kikerter gjerne i form av pureer og i gryter, aubergine er nesten i hver eneste rett og oliven brukes flittig og gjerne sammen med paier eller piroger med forskjellige kjøttfyll. Olivenolje brukes ofte , men ikke til steking, men som en smakforsterker.
Vin i særklasse.
Libanon overgår de fleste vinland på tradisjoner. Libanon har lenge vært et vinproduserende land der rester etter vinplanter så gamle som 5000 år har blitt oppdaget. Templet Pantheon til vinguden Bacchus-Dionysos ligger også i Libanon som noen hevder kan være stedet der Jesus utførte miraklet med å gjøre vann til vin. Libanon er etter tradisjonen ett av de femten land som også refereres til som menneskehetens vugge. Mange av oss forbinder nok Libanon med FN-styrker og krig. Men livet i Libanon er tilbake uten for mye uroligheter.
Libanon har kystlinje i vest mot Middelhavet. Landet grenser til Syria i nord og øst og mot Israel i sør. Vinmarkene og vingårdene ligger over hele landet, men det mest kjente vinområdet er Bekaa-dalen. Bekaa-dalen ligger cirka 1.000 meter over havet og har et godt klima for dyrking av druer. Med over et hav av soltimer og svale netter og ikke minst høyden over havet, gir dette gode vekstvilkår for druer.  Nettene er svale selv om dagene nesten kan være utholdelige for oss nordmenn. Dette gjør at vinene blir rike på smak.

Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Hva med å prøve ut en nydelig suppe med kikerter, eller en kyllingrett med couscous og kikerter til en nydelig libanesisk vin i løpet av helgen?
Libanesisk suppe med kikerter

4 porsjoner
2 bokser( à 400 g) kikerter
2 sjalottløk
1 ss smør
5 dl hønsebuljong
3 dl matfløte
100 g sukkererter
1 ts salt
1/8 ts pepper
Ha kikertene i en sil og skyll dem i kaldt rennende vann.
Rens og hakk sjalottløken, fres den i smør.
Tilsett kikerter, buljong og fløte. La det trekke i ca. 5 minutter. Miks suppen glatt i flere omganger i food processor eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Strimle de ukokte sukkerertene og legg dem i suppen ved servering.
Eller lag en kyllingrett med gode smaker.

kylling i form på seng av gronnsoker
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Kylling med kikerter og cousous
4 porsjoner
4 kyllingfileter
Marinade:
1 løk
4 båter hvitløk
1 rød chili
1 dl soyaolje
8 ss sitronsaft
2 ss dijonsennep
3 ss soyasaus
2 ts paprikapulver

Saus:
2 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
1 løk
4 gulrøtter
50 g aspargesbønner
Tilbehør:
ca. 200 g couscous
1 boks hermetiske kikerter
2 ss rosiner
Finhakk løk og hvitløk.
Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og legg i kyllingfiletene.
Marinér i minst 1 time på benken, eller gjerne over natten i kjøleskap.
Ta opp kyllingfiletene, tørk lett av dem og legg dem over i en ildfast form.
Dryss eventuelt litt ekstra paprikapulver over.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca.30 minutter eller til kyllingstykkene er gjennomstekt.
Ha marinaden og buljong i en kjele og la det koke noen minutter på svak varme.
Smak til med litt sukker og eventuelt mer krydder.
Del opp grønnsakene i passe store biter og legg dem i sausen de siste minuttene av koketiden.
Tilbered couscous som anvist på pakken. Vend inn 1/2-1 boks hermetiske kikerter og en liten neve rosiner.
Legg grønnsaker  på et fat og legg kyllingstykker over og hell litt saus over. Server couscousen i en bolle og gjerne godt brød til.

Prøv en av disse eller ta med deg begge og smak forskjellen. Disse to forslag til viner er begge supre følge til disse rettene. 

Clos du Phoenix Cabernet Sauvignon kr 255,-
Dette er en konsentrert, og balansert vin som er fint utviklet, med godt preg av mørk frukt og bær. Lang ettersmak. 100% Cabarnet Sauvignon. Passer godt til sau/lam, storfe og storvilt. Drikkeklar, men kan lagres.
Dom. des Tourelles 2017, kr 200 kr
Dette er en vin av mørke bær på duft, frisk smak med god dybde og god ettersmak. Vinen inneholder en miks av druene Cabernet Sauvignon 40%, Syrah 40%, Carignan 15%, Cinsault 5%. Passer godt til storfe, lam/sau og småvilt.
0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×