fårikål
Alle innlegg Brennevin Gryter

Fårikålens historie, oppskrift og akevittanbefaling

0 Flares 0 Flares ×

Fårikål, Norges nasjonalrett, så la oss slå et slag for denne herlige retten som inneholder kun fire ingredienser, lam eller fårekjøtt, hvitkål, hel pepper og salt.

Historien forteller at denne enkle retten har sitt opphav fra det danske kjøkken, og at den kom til borgerskapet i Kristiania på 1800-tallet. På den tiden var vi sterkt påvirket av dansk språk og skikker. Men i Norge var det lite gås, men vi hadde mye får, så det var naturlig å bytte ut and med fårekjøtt. 

Den eldste fårikåloppskriften som er registrert er nedtegnet i Fuldstendig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835, der gås er byttet ut med fårekjøtt, og er lik dagens fårikål med fire ingredienser. Men den var nok ikke så utbrett her til lands, da det var vanskelig å få tak i hodekål. Ettersom på den tiden ikke ble dyrket hodekål i Norge. Men fårikålen spredte seg utover i takt med at det ble vanlig å dyrke hvitkål her til lands. Men det var først på 1930-tallet av fårikålen ble servert som hverdagsmat i de norske hjem. 

Fra enkel hverdagsmat til egen festdag

Fårikål var hverdagsmiddag i høstsesongen, i alle fall på landsbygda. Men etter hvert som tiden til matlaging ble knappere, ble fårikålen mer og mer servert som søndagsmiddag med hjemmebrygget øl til. 

I dag har fårikålen fått sin egen festdag, den feires hvert år , siste torsdagen i september og da serveres det gjerne øl og akevitt til for dem som liker det. 

Det finnes knapt noe så godt og ikke minst blir det en uformell stemning når en setter en rykende varm fårikålgryte midt på bordet og byr inn til sosialt samvær med gode venner rundt bordet.

Lokale forskjeller, men en skal ikke tulle med fårikålen!

Retten vinner stadig nye tilhengere, og over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst.

Nasjonalretten er populær og denne retten er helt klart høstens mest omtalte matrett, og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge, – og langt utover landets grenser. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.

Det er ikke, og skal ikke være, de store variasjoner i fårikåloppskriftene. Men på lik linje med spesialiteter fra andre land finnes det allikevel både lokale varianter og familieoppskrifter med egen variasjon. Det påstås at jo lenger nord i landet en kommer, desto mer jevning blir det i retten. Jo lenger sør du kommer, er jevning ikke spesielt utbrett, men her er det smak og behag som gjelder, 

Fårikåloppskrift!

fårikål

4 PORSJONER

1½ kg fårikålkjøtt
1½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann

Del hodekålen i båter. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte.
Strø salt og pepper mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp og trekk på svak varme til kjøttet er mørt,  1—2 timer.

Ønsker du å jevne den, så strø litt hvetemel, 1 -2 ss mellom lagene.

Er det fest og du skal servere noe godt i glasset?

Her gir jeg deg to tips til to gode akevitter, som vil passe fint til fårikål,

Helårsakevitten Gullmunn: 

Modnet på Bourbonfat i 18 mnd
Litt lavere alkohol, mildere stil og ingen tilsetningsstoffer.

En smakfull akevitt med middels fylde med preg av karve, anis,  urter, litt fat, nellik og blomst. 

Pris kr 379,90 

 

 

Gammel Opland

 

Noe avrundet og fyldig, preg av karve, sitrus og toner fra sherryfat.

Kr 494,90

 Trykk på bildene av flaskene så kommer du til vinmonopolet

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×