Det finnes knapt noen ingen ting som er så godt som en brødskive med nyrørte jordbær eller en god osteskive med en eplering og hjemmelaget solbærsyltetøy. Å plukke alle disse hagebærene og fruktene gir meng en deilig ro i sjelen. Det å stå eller sitte ved busken og la tankene bare løpe og bøttene fylles med deilige bær gir meg en indre ro. Å sylte og safte kan du egentlig gjøre når du vil, men aller best er det å safte og sylte når hagen eller torget bugner av deilige bær og frukt i friske nydelige farger. Nyt sensommeren og lag deilig saft, syltetøy og spennende munnfuller av bær som gir deg sommerfornemmelse langt ut i sene høstkvelder og vintermørke
Tips til sylting og safting.
• Velg råvarer av god kvalitet
• Fjern frukt og bær som er skadd eller angrepet
• Vær nøye med hygienen
• Skum grundig! Skummet inneholder bakterier og muggsopp
• Fyll glass og flasker helt opp til kanten, slik at det blir så lite luft som mulig.
Steriliser glass og flasker slik at de er helt rene når saft og syltetøy helles
Sukre bærene du skal fryse ned eller legg dem i en sukkerlake. Husk at sukkerlaken skal være kald før du heller den over bærene. Usukrede bær holder seg 3–4 måneder i fryseren, mens sukrede bær holder seg i minst 1 år.
Gjærer saften?
Dette skyldes at frukten eller bærene er av for dårlig kvalitet, for lite sukker, for kort koketid, dårlig rengjorte flasker eller oppbevaring ved for høy temperatur. Hvis saften nettopp er begynt å gjære, kan man redde den ved å koke den sammen med 1–2 dl sukker pr. liter saft. Er saften derimot begynt å mugne, skal den kastes. Dette gjelder også syltetøy, marmelade og gelé.
Lag i etapper – lag aldri dobbel oppskrift.
Lag aldri dobbel oppskrift. Dels fordi det blir tungt å røre, løfte osv, men også fordi koke- og tilberedelsestiden ikke vil bli riktig. Vil du lage mye, er det bedre å lage flere porsjoner eller fryse bærene ned og koke dem senere. Tenk å ha et kjøkken som dufter av bær eller frukt når høstvindene hviner rundt hushjørnene! Man kan jo bruke sommeren til noe bedre enn å stå inne og sylte og safte.
Skum av
Når du koker saft og syltetøy, skal du være nøye når du skummer av. Skummet inneholder bakterier og muggsopp og kan få katastrofale følger for saften, syltetøyet eller marmeladen din.
Men kok ikke syltetøyet mer enn nødvendig – og spesielt ikke etter at sukkeret er hatt i. Syltetøy som blir kokt lenge med sukker, blir mørkt og får en stram, sterk smak som minner lite om frisk frukt og bær.
Mengde sukker
Oppbevares syltetøyet i krukker, ikke hermetisk lukket, må vi bruke fra 600 – 800g sukker pr. kg frukt eller bær for holdbarhetens skyld.
Ønsker du å bruke mindre sukker, må du bruke konserveringsmiddel, 1 ts sorbinsyre eller ½ ts natriumbensoat pr. kg bær eller frukt.
Har du tette syltetøyglass vil 400 g sukker til 1 kg bær være passende for de fleste bærslagene, til blåbær kan det greie seg med 300 g til 1 kg.
Sterilisering
Sett ovnen på 140 grader. Vask flasker, glass, korker og lokk i godt såpevann, skyll godt i rennende vann.
Sett en langpanne med vann i ovnen og legg glassene deretter inn i ovnen i minimum 20 minutter.
Ta ut glassene, sett dem gjerne på ett kopphåndkle og hell så saft eller syltetøy på de varme glassene, sett på kork eller skru ett lokk på toppen. Snu gjerne glassene på hodet slik at de blir vakumert
Oppbevar saft og syltetøy kjølig og mørkt.
Rips og bringebærsaft –
Klikk på bildet og få oppskriften
Kirsebær med sjokolade – Passer perfekt til ost
klikk på bildet og få oppskriften
Pærechilimarmelade
Klikk på bildet og få oppskriften
Rørt jordbærsyltetøy med balsamico og vanilje.
Klikk på bildet og få oppskriften
Aprikoskompott med blåbær og timian – Nydelig til oster og spekepølser
Klikk på bildet og få oppskriften
Bringebær og sitronlemonade
klikk på bildet og få oppskrift