Jeg vet at det er en del mennesker som ikke har lært å lage hvit eller brun saus. Men følger du rådene min her i denne lille sauseskolen, vil du garantert lære deg å lage en god og klumpefri saus.
For det finnes ikke noe hyggeligere når gjestene roser sausen og maten din.
En vellykket saus er søt, salt og syrlig. Her har jeg laget en liten sause-skole.
Grunnreglene er de samme om du vil lage hvit eller brun saus. Det er ikke vanskelig og vel verdt å prøve!
Her er basisoppskriften for hvit og brun saus laget fra bunnen, beskrevet trinn for trinn.
Hjemmelaget hvit saus serverer du gjerne til fiskeboller, hvit fisk eller fiskepudding. Men den brukes også til stekt flesk og duppe og andre retter. Når det gjelder hvit saus har du utallige muligheter til å tilsette forskjellige smaker på den, da blir den kanskje enda litt mer spennende som for eksempel ost.
Prøv for eksempel med karri eller å bytte ut litt av melken med fiskekraft neste gang fiskeboller står på menyen, eller en liten «dæsj «revet muskatnøtt. Det er bare å prøve seg fram til de smakene en synes er gode. Her blir ingen ting feil.
Brunsaus brukes mest til kjøttkaker, steker og biffer, men noen bruker det også til fiskekaker. Men dette er selvfølgelig helt opp til deg hva du vil benytte dem til.
Start med å finne fram alle ingrediensene Det er smør, hvetemel, melk, salt og pepper.
Smelt smøret i kjelen. Rør inn melet til blandingen er jevn og fin.
Til brun saus bruner du mel og smør til jevn brunfarge, før du begynner å spe.
Tilsett væsken litt etter litt, rør til sausen koker mellom hver gang og pass på at den ikke har klumper.Dette tar litt tid, så vær tålmodig slik at ikke sausen brenner seg i bunnen, slik den har lett for å gjøre når du bruker melk.
Spe til sausen er passe tykk.
Det er viktig å vite at du alltid skal koke en saus med hvetemel i ca 5 minutter etter at den er ferdig, for da unngår du melsmak på sausen.