Alle innlegg Brød og rundstykker Gjærbakst Oppskrifter

Skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem

0 Flares 0 Flares ×

Det er flere måter å bake søt gjærbakst på. Jeg pleier som oftes å smelte smøret og tilsette væske, men her varmer jeg melken først og så  tilsetter jeg romtemperert smør i biter til slutt. Mange mener en får en bedre smak på bollene når du gjør set helt til slutt. Så har du lyst å bake på denne måten kan du jo teste det ut og prøve å smake forskjell. Lag også vaniljekremen din selv, det blir aller best og hvis en skal snakke om sunnhet, så er dette bedre enn de ferdige kremene som kjøpes!

(ca.20 stk)

7 dl melk
50 g fersk gjær eller 1 pk tørrgjær
2 dl sukker
1 eg
1 ts bakepulver
Ca. 1 kg hvetemel + litt mel til utbaking
150 g smør

Vaniljekrem:
1 vaniljestang
3 dl helmelk
1 dl kremfløte
1 dl sukker
3 egg
3 ss maizena
Pynt:
melisglasur
kokosmasse

Varm opp melk til 34 grader, fingervarmt, og tilsett gjæren og rør den ut i væsken. Bruker du tørrgjær kan du bruke litt høyere temperatur på melken.
Tilsett sukker, egg , bakepulver og det meste av hvetemelet og elt deigen til den blir blank og slipper bollen. Det er alltid lurt å holde igjen litt av hvetemelet når du baker. Da slipper du å få harde og tunge boller.
Tilsett romtemperert smør, elt inn smøret og kjør deigen til den er blank og fin. Kan være at du trenger litt mer hvetemel så strø på litt mer om den er veldig klissete.
Dekk til deigen med et klede eller plast, og la den heve på et lunt sted ca.30 minutter. Har du ovn med heve muligheter og gjerne damp, så benytt ovnen til heving.
Strø litt hvetemel på bakebordet. Ha deigen på bordet, trill deigen ut til en lang pølse og del deigen i 25 emner og trill ut store boller.
Legg dem på en bakeplate og trykk bollene litt flate. La dem heve tildekket i 40–45 minutter på et lunt sted.
Gjør klar en tykk vaniljekrem mens bollene hever.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.Rør eggeplommer, sukker, maisstivelse og frøene fra vaniljestangen sammen i en kjele til du får en glatt blanding.

Tilsett melken og sett kjelen over på medium varme. Rør hele tiden til det tykner. Kremen må ikke koke.  Avkjøles hurtig i kaldt vann.

Lag en grop midt i bollene og legg en stor teskje vaniljefyll i gropen.

Stek bollene i oven på midterste rille ved 220 grader i ca.10 minutter. Flytt til de nederste rille dersom fyllet begynner å bli brunt før bollene er ferdig stekt.

Smør på melisglasur og dryss på kokosmasse mens de ennå er litt lunkne.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×