Kvæfjordkake eller verdens beste
Alle innlegg Desserter Kremkaker Oppskrifter

Kvæfjordkake – Verdens beste

0 Flares 0 Flares ×

Kvæfjordkake er Norges nasjonalkake, en typisk kake å bake når noe skal feires. Den går også under navnet Verdens beste. Det skulle vel si alt?

15 stk.

Vaniljekrem:

6 dl melk

8 eggeplommer

1 dl sukker

2 ss maisenna

1 vaniljestang

5 pl. gelatin

2 dl kremfløte

Kakebunn:

100 g smør

120 g sukker

4 eggeplommer

3 ss melk

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

Marengs:

4 eggehviter

200 g sukker

50 g mandelflak

2 dl kremfløte

Pynt:

200 g rips

Lag vaniljekremen først. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Skrap ut vaniljefrøene fra vaniljestangen og ha frø og stang i eggeblandingen. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

Varm opp under omrøring til kremen tykner. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk, slik at den blir jevn og klumpefri.

Pisk smør og sukker til en luftig og kremete konsistens. Pisk inn eggeplommer en og en og pisk røren godt sammen. Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend litt av melblandingen i røren, og spe vekselvis med melk. Bland røren godt sammen. Fordel røren utover i en liten bakepapirkledd langpanne, 26×20 cm.

Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir marengsen kornete. Fordel marengsen oppå røren i langpanneformen. Dryss på mandelflak og stek kaken på nederste rille ved 160° i 30–35 minutter, til marengsen er gyllen.

Dra forsiktig bakepapiret med kaken over på en rist og avkjøl.

Pisk kremfløte stiv og vend den lett sammen med vaniljekremen. Del kaken i to og legg den ene delen på et fat. Bre kremen over og legg på den andre delen. Sett den kjølig til servering.

Pynt gjerne med litt rips og sitronmelisse på toppen eller server dem ved siden av rett før servering.

Tips! Kremen kan gjerne smaksettes med romdråper.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×