nytt-glasset-uke-17
Alle innlegg

Ukens nytt i glasset – En smakfull italiener fra Penzano

0 Flares 0 Flares ×

Hva med en delikat, smakfull og spennende italiener i glasset i helgen?

Våren er virkelig i anmasj og det våres i li og skog selv om det er vanvittig kaldt om dagen. Derfor har jeg valgt en rødvin i glasset denne helgen. Det er det som er så fint med å bo i Norge, for her får vi alle 4 årstider på en gang. Nå børstes og vaskes på terrasser og hager, terrassemøbler tas fram og det samme gjelder grillen. Denne helgen starter rett og slett utesesongen for meg. Det ryktes også at vårvarmen er på vei.
I denne ukens nytt i glasset har jeg valgt meg smakfull Italiener fra Penzano.
Mellom Firenze og Siena ligger Panzano i det som er kjent som ”Conca d’Oro”, ”den gyldne dalen”. 

chianti

Rett nord for Panzano ligger en ås som beskytter mot de kjølige vindene fra Apenninene. Vinmarkene er sydvendte, med beliggenhet på mellom 350 og 400 høydemeter nyter disse godt av lange og solrike dager, noe som igjen er perfekt for dyrking av sangiovese og cabernet sauvignon.

Jordsmonnet består av leire i dybden, mens det midterste inneholder fruktbar jord med ulike slag av sand- og siltstein. Typisk for Toscana og Chianti-området er alberese og galestro. Det er to typer jordsmonn bestående av mergel kalkstein med høy konsentrasjon av kalsium-karbonat og steinete skifer leirjord. Disse sortene bidrar til at det gir vinplanten optimal drenering slik at røtter strekker seg dypt ned i jorden for å hente vannreserver og næringsstoffer. 

Carlo Navarese hadde stort sett hele livet drevet med industriell tekstilproduksjon som hadde gitt han stor suksess. Men han klarte aldri å glemme lydene av traktorene, vinmakere som beskar de tørre kvistene og de sitrende forventningene under innhøstningen. Motivert av intens kreativitet og en brennende ambisjon, vendte han tilbake til sine røtter og begynte med vinproduksjon i en alder av 60 år. Røttene lå egentlig i Monferrato i Piemonte, men det var i hjertet av Toscana, nærmere bestemt Chianti Classico, at Carlo fant det han lette etter. 

Men Carlo visste at han kunne drive dette alene så han knyttet til seg vinmakeren Dario Faccin som studerte ønologi og agronomi ved universitetet i Milano. Siden 2011 har Dario styrt eiendommen og tatt hånd om både vinmark og kjeller. Per i dag produseres det i underkant av 60.000 flasker årlig, men potensialet ligger på rundt 80.000 i fremtiden. 

Innhøstingen skjer første eller andre uken i oktober hvert år og alle druer høstes for hånd. Carobbio bruker kun egne druer i produksjonen og selv om sangiovese og cabernet sauvignon sitter i hovedsetet, så eksperimenteres det med en halv hektar med pinot bianco som Dario håper å kunne bruke om 23 år. 

 ukensvintips-17

Fristes du til å teste ut noen av vinene fra denne produsenten smaker og dufter Carobbio Chianti Classico 2013, varenummer: 3988601 av røde bær, tørket frukt og urter og har ett innslag av fat, fargen er dyp rød og delikat.  Vinen passer godt til storfekjøtt, lam og vilt. Men den er også god å nyte alene. Den finnes i basisutvalget og koster kr 159,90.

Har du lyst til å prøve storebroren er

Carobbio Chianti Classico 2013, riserva er også verdt å prøve. Druene til denne vinen hentes fra de beste parsellene og de eldste vinstokkene. Vinen er lagret på franske eikefat i 18 måneder.  Vinen har en god fylte med lang ettersmak, er krydret og har en dyp rød farge og du kan se en begynnende modning i kanten når du har den i glasset.

ukens vintipsServer den til vilt, storfe og lam.

Vinen koster kr 279,90, men må bestilles og leveres på ditt nærmeste pol. Det krever litt mer planlegging, men er verdt å gjøre om du ønsker noe godt i glasset en helg.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×