Juleribbe
Alle innlegg Kjøtt

Langtidsstekt ribbe – på samme måte som i fjor?

0 Flares 0 Flares ×

Langtidssteking av kjøtt som ikke er mørt, er en kjent tilberedningsmåte. Ribbe i seg selv er ikke spesielt seigt kjøtt, men en del mennesker ønsker likevel å langtidssteke ribbe for et saftigere og mørere resultatet. En liten ulempe kan være at når ribba blir så mør, er den vanskeligere å dele opp i fine serveringsstykker, fordi lagene med kjøtt og fett henger dårligere sammen og sklir fra hverandre. Så tipset mitt er derfor å ha en skarp og god kniv lett tilgjengelig når du skal skjære opp ribba.
Du kan også legge ribba i en saltlake, da holder det å gjøre det dagen før du skal steke den. Har du større ribbe, gang opp krydder og saltlake etter hvor stor den er!

På tide å krydre ribba, bare 3 dager igjen til jul

Saltlake:
ca. 2 kg tynnribbe

100 g salt per liter vann
ts sukker per liter vann
ca. 1 ss kryddermiks eller urter per liter vann.
Pepper, laurbærblad, sennepsfrø, hel nellik, fennikel, stjerneanis, einerbær, koriander, spisskummen, ingefær, salvie, rosmarin, timian, hvitløk, chili, meriam, estragon, er gode krydder og urter å bruke om du ønsker.

Kok opp vannet og tilsett salt, sukker og det krydderet og eller de urtene du eventuelt ønsker å bruke. Avkjøl laken helt.
Legg ribba i en dyp form, og hell over saltlaken. Pass på at hele ribba er dekket.
Kok opp krydder og urter med laken for å få frigjort aromaene.
Dekk til og sett formen kaldt i et døgn. Hell av saltlaken og hell på kaldt, friskt vann. La ribba ligge i vannet en times tid.
Hell av vannet og tørk ribba godt.

Framgangsmåte langtidssteking:

  1. Sørg for at alle ben på ribba er saget skikkelig over. Da blir det enklest mulig å dele opp ribba når den er ferdig stekt.
  2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten, da renner det smeltede fettet av ribba. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Pass på at folien ikke hviler mot ribba, da kan den sette seg fast. Det er viktig at folien er helt tett for at dampingen skal bli vellykket.
  3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i 45-60 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.
  4. Når ribba er ferdig dampet senker du temperaturen til 70 °C og langtidssteker i ca. 12 timer.
  5. Hev temperaturen til ca. 180 °C de siste 45 minuttene. Bruk gjerne varmluft, så ribba blir brun rundt det hele. Hvis svoren ikke blir sprø av seg selv kan du heve temperaturen til 200 °C og bruke varmluft i kombinasjon med grill de siste minuttene. Men pass godt på, dette kan gå fryktelig fort at den ikke blir brent!
  6. La ribba hvile i ca. 20 minutter og skjær den opp i passe biter med en skarp kniv.
  7. Har du lyst til å forberede ribben,  kan ribba stekes tidlig dagen før. Men for å få sprø svor dagen etter er det viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne med svoren opp sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp på 200 °C i ca. 30 minutter.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×