Altungstad juleakevitt
Alle innlegg Brennevin Ett glass

Gylne dråper fra Atlungstad Håndverkdestilleri til noen av julens middager og dessert.

0 Flares 0 Flares ×

Fra slutten av 1800-tallet og frem til 1. verdenskrig var Atlungstad et stort norsk brenneri som lå ved Mjøsa i Stange kommune.   I 2013 ble Atlungstad  klassifisert som «industriarv», og samme år startet en opp igjen med produksjonen av sprit i den unike bygningen.
All akevitt som er laget på Atlungstad Håndverksdestilleri er laget av egenprodusert potetsprit, som er destillert av lokaldyrkede poteter fra Stange-regionen.  Kanskje noe av det som gjør denne akevitten så spesiell, er at den er svært kortreist med lokale råvarer. Atlungstad lager også Norges eneste økologiske akevitt, om dette skulle være viktig for deg som forbruker. Atlungstad Brenneri er et unikt kulturminne hvor du får oppleve norsk industriarkitektur, brennerihistorie og norsk akevittproduksjon. Her kan du få innblikk i  prosessen fra poteten kommer inn i bygget og til de edle dråpene er tappet på flasker. 

Foto: Atlungstad Brenneri

Men for å kunne kalle det Norsk akevitt, må basen i en norsk akevitt være laget av ren potetsprit, som igjen er laget av norske poteter. Karvefrø som er akevittens hovedkrydder, har blitt dyrket på Inderøy, en liten øy midt i Norge. Karvefrøene er ganske små, men fulle av smaker og eteriske oljer, perfekt å bruke i akevittene. Men det siste året har lokale bønder på nabogårdene til Atlungstad startet opp produksjon av karve som vil gi akevitten en enda sterkere tilknytning til stedet. Har du lyst til å prøve ut noen av disse akevittene, har jeg plukket ut 4 smakfulle og gode akevitter som jeg synes passer spesielt godt til den tradisjonelle julematen. Skulle du ha lyst til å bli kjent med enda flere, finnes det en rekke flere spesialakevitter fra Atlungstad på polet.

Akevitt til julemat:

Akevitt til rakfisk
Rakfisk med tilbehør

 

Atlungstad juleakevitt

Atlungstad Aquavit med mandelpotet, er en vellagret og fyldig akevitt med kompleks smaksbilde og flotte aromaer som vil passe godt til vellagret rakfisk .Den passer derfor godt til mat med tyngde og mye smak. Kr 494,90

Hvis du har lyst til å lese mer, trykk på linken.
https://www.vinmonopolet.no/Land/Norge/Atlungstad-aquavit-med-mandelpotet/p/12817601

Ribbe med akevittanbefaling:

Juleribbe

juleakevitt atlungstad

Til ribbe er Atlungstad Juleaquavit et godt følge. Den har et balansert krydderbilde av, karve, koriander og sitrus.og fin sødme i ettersmak med sherry og portvinsaromaer. Den kommer i 50 cl og koster Kr 399,90
Har du lyst til å vite mer om  den kan du trykke på linken.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Norge/Atlungstad-aquavit-med-mandelpotet/p/12817601

Lutefisk med akevittanbefaling:

lutefisk-med-tradisjonelt-tilbehor
Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Kim Holthe

Verøy lutefiskakevitt

Værøy Lutefisk Aquavit
Kr. 399,90  (0,5 liter)

En av Norges mest eksklusive råvarer er tørrfisk fra Lofoten. På Værøy ligger noen av verdens største luftefiskprodusenter og det var også der ideen om å tilsette tørrfisk i akevitten kom til. Duft og smak er preget av et touch av tørrfisk, karve, frukt og sødme. Erfaringen min er at du ikke kjenner tørrfisklukten eller smaken, men at den bare er med å forsterke smaksbildet når du spiser lutefisk med godt tilbehør. Verdt å teste ut om du er glad i lutefisk og akevitt.

Har du lyst til å vite mer om  den kan du trykke på linken.

https://www.vinmonopolet.no/Land/Norge/V%C3%A6r%C3%B8y-Lutefisk-Aquavit/p/13521402

Dessert med akvittanbefaling:
Rømmeis med multer

rommeis med marinerte nulter

Atlungstad Blend 3, kr 499,90, vil bli en fin avslutning til julemåltidet. Akevitten er mørk gyllen, vellagret og kompleks. Det er en fatmodnet akevitt med en avdempet og balansert kryddersmak som kommer fra karve og anis. Dette er en velbalansert og bløt akevitt med innslag av moden frukt og vanilje med eiketoner og lang ettersmak. Så er du glad i litt rundere akevitt, vil denne være god å servere til dessert.
Hvis du har lyst til å bestille, trykk på linken. 
https://www.atlungstad.com/my-aquavit
Dette kan bli en flott gave til en som elsker akevitt eller som en morsom overraskelse til gjestene som får sin egen akevitt på bordet.

Eller ønsker du å vite mer, trykk på linken

https://www.vinmonopolet.no/Land/Norge/Atlungstad-aquavit-med-mandelpotet/p/12817601

 

Teamet på Altungstad håndverkdestilleri.

Teamet består av Halvor Heuch, Master destillatør, eller «akevittens far» som mange velger å kalle han. Halvor har over 35 år med kunnskap og lidenskap for norsk mat- og drikketradisjoner og vi kan vel takke Halvor for at akevitt har fått den sterke posisjonen den har i norske mattradisjoner i dag.

Sønnen, Rasmus Heuch, sørger for at produktene er aldret, produsert og levert til rett tid, og at de oppfyller kvalitetsstandardene.

Romain Jordan, franskmann og administrende direktør har lang erfaring med salg og markedsføring av internasjonale brennevinsmerker.

I tillegg stiller Altungstad venner opp på dugnad når det er ting som skal fikses og ordnes.

Skulle du ha lyst til å ta turen til Atlungstad, gå inn her og les mer om stedet og hva de tilbyr av aktiviteter og opplevelser.   http://atlungstadbrenneri.no/

Jeg bare minner om:  Husk å drikke alkohol med måte, særlig hvis det er barn tilstede. Er du veldig glad i akevitt, er det et godt tips å drikke lettøl eller alkoholfritt øl ved siden av.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×