potetflatbrød fra Valdres
Alle innlegg Brød og rundstykker Oppskrifter

Potetflatbrød fra Valdres

0 Flares 0 Flares ×

Oppskriften på dette flatbrødet har jeg overtatt av min bestemor fra Øystre Slidre i Valdres. Jeg var ofte med i bakstekjelleren da jeg var liten og glemmer aldri smaken og lukten av de deilige flatbrødene og lefsene som ble bakt på takken som ble fyrt med ved. I dag bruker jeg takke på strøm, noe som gjør det litt enklere å bake, men jeg får den samme gode smaken på min bakst som det min bestemor gjorde. Tror nesten ikke jeg kan tenke meg no bedre enn dette flatbrødet.  Nå er det tid for å nyte dette deilige bakverket. I grunnen kan flatbrød spises hele året, men nå har de gode potetene melne kommet i butikken som Kers Pink, Rød Pimpernell og Troll som jeg liker å bruke.
Jeg bruker spiseskjeer i målene mine, det er fordi jeg har bakt oppskriften en rekke ganger og kjenner i fingrene hvordan deigen skal være. Mal potene to ganger gjennom en kjøttkvern.
Så er det en treningssak å vite hvor mye mel det skal være i deigen. Her er det å kjenne etter, men ett tips er å holde igjen litt med melet. Det ber bedre at deigen er litt bløt enn at den er for tørr.
Jeg bruker byggmel i deigen, for byggmelet setter en god smak på dette flatbrødet.
Flatbrødet smaker utrolig godt som tilbehør til rakfisk, sild, lutefisk, pinnekjøtt og til andre retter som spises på denne årstiden.
Har du lyst til å prøve deg du også, finner du oppskriften her.

(ca. 12 leiver)

2 1/2 – 3 kg poteter, Kers pink, Rød pimpernell eller Troll, melne potetsorter

8
ss malte poteter, toppede skjeer
ca.
1 ts salt
2
– 4 ss hvetemel
Ca 6 ss byggmel
Utbaking:
byggmel
Kok potetene møre med skallet på.
Slå av vannet, damp potetene og skrell dem mens de fortsatt er varme.
Kjør potetene i en kjøttkvern, gjerne to ganger mens de fortsatt er lunkne
Avkjøl helt og oppbevar potene kaldt mens du baker.
Ta 8 store skjeer med poteter i en foodprosessor eller i en annen kjøkkenmaskin, tilsett salt og mel, men hold gjerne igjen litt på melet.
Kjør det til alt samler seg til en deig. Oppbevar resten av potetene kjølig.
Ta ut deigen og del i 6-8 biter. Det avhenger av hvor stor takke du har.
Kjevle ut hver bit til en tynn rund leiv, bruk byggmel til utbakingen og stek den ganske kort, skal ikke bli brent. Takken bør stå på mellom 5 og 6.
Brett den sammen i fire og legg den til tørk i stekeovnen på ca.50 grader.
Fortsett å kjevle til det ikke er mer poteter igjen.

Oppbevares tørt og kjølig.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×