Generelle vaskeråd Tøyvask

Bruk den bitede kulda til noe fornuftig, ta livet av husdyr du ikke vil ha i sengen!

0 Flares 0 Flares ×

De aller fleste av oss grøsser litt når vi blir minnet om at soverommet er invadert av små ekle småkryp som mesker seg i madrassen, sengetøyet, dynen og putene våre, både når vi er der eller ikke. Men dette kan du enkelt gjøre noe med. 

De aller fleste vet at sengen er ett yndet sted for hustøvmidden å oppholde seg i. Men hvor mange småkryp som befinner seg i sengen,  er det fuktighet, temperatur eller hvor god du er til å gjøre rent, som avgjør.

Så har du ikke lyst å ha sengen full av disse små krypene, bruk den bitende kulden og heng både overmadrasser, dyner og puter ut i kulden noen timer. Det som skjer er at midden lammes og dør og kan med enkelhet bankes bort fra sengetøyet og madrassen.

Midden lever av flass fra huden og trives i fuktighet som kroppen etterlater seg når vi sover. Så for å minimere antall daglige midd kan du la sengetøyet henge løst over sengegavlen eller la sengetøyet være lett oppslått gjennom hele dagen. Så er du en av dem som ikke liker å gå fra huset med uoppredd seng, bør du øve deg på det. For det å legge dynen og ikke minst pakke ett vakkert sengeteppe over madrassen,  øker det mengden midd og gir midden den beste grobunn for utklekking.

Mange av oss nordmenn, det antas at det er omkring 14 %, er allergiske mot husstøvmidd. Så har du symptomer er tett eller rennende nese, eller kløe i øynene når du ligger i senga, kan det være symptomer på at du er allergisk. Atopisk eksem kan også forverres, og noen får irritasjon i luftveiene ved kontakt med dette småkrypet.

Så hva skal du gjøre for å ikke dele sengen med fremmede kryp?

Høy varme og sterk kulde dreper midden. På dager som nå med kuldegrader, -10 til -20, eller lavere, kan du legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i helst åtte timer. Men skulle du ikke ha så mange timer til rådighet, er det bedre med 3 timer enn ingen. Så fordi midden lammes av kulden og slipper taket, er det viktig å banke dem godt før de tas inn og legges på sengen igjen.
Du kan vaske dyner og puter på 60 grader i vaskemaskin.  Men fordi overmadrassen er vanskelig å få inn i en maskin, er den strenge kulden grei å utnytte nå som den er lik over store deler av landet.

Ett annet tips er også å skifte sengetøy ofte og vaske hele senga. Du blir ikke kvitt alt, men antallet blir kraftig redusert på denne måten. Støvsug også teppegulv om du har det.

Kosedyr på barnas soverom kan også være en populær samlingsplass for midd. Så vask derfor kosedyrene med jevne mellomrom eller legg dem ut i kulden noen timer.

(Kilde: NAAF)

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×