Byggrynsgrot
Alle innlegg Brød og rundstykker Oppskrifter

Byggrynsgrøt med friske bær, rosiner og mandler

0 Flares 0 Flares ×

Det er ikke noe galt med havregrynsgrøt, men hvorfor ikke lage en porsjon med byggrysgrøt i stedet for? Byggryn har en nøtteaktig smak, de holder deg lenge mett og gir deg ett stabilt blodsukker og er ett godt alternativ til den tradisjonelle havregrynsgrøten.
Byggrynsgrøten er nok like gammel som Norge selv og er nok ett av våre mest næringsrike kornsorter.  I gammel tid var det vanlig å koke byggrynsgrøt eller vassgraut og servere den til både frokost, lunsj og gjerne kveldsmat med kefir eller surmelk til. Men denne form for grøt er det nok ikke mange som spiser i dag.
I dag benytter vi bygg mest til brygging av øl og mye går også til dyrefôr. 

Men husk at bygg er en god kilde til B-vitamin og inneholder mye fiber. I tillegg senker den kolesterolet og hindrer opptak av raske karbohydrater, slik at du får ett mer stabilt blodsukkeret.
Når du skal lage byggrynsgrøt må du legge byggrynene i rikelig med kaldt vann og la dem ligge der natten over.  Under bløtlegging av byggrynene, spaltes fytinsyren i grynene. Når fytinsyren er spaltet er næringsstoffene i grynene lettere tilgjengelige, og grynene blir da en bedre kilde til for eksempel jern. I tillegg gir bygg deg en god tarmhelse og øker immunforsvaret ditt. Så spis derfor mye mer bygg gjennom hele dagen. I hvert fall er det lurt å starte dagen med en god porsjon byggryn.

Så derfor er min oppfordring,  bygg bedre helse med smakfull og god bygg til både hverdag og fest!

4 porsjoner

4 dl byggryn
5 dl vann
1 l lettmelk
½ ts salt
2 ss honning (kan sløyfes)
1 ts kanel (kan sløyfes)
rosiner (kan sløyfes)
mandler (kan sløyfes)
bringebær (kan sløyfes)

La byggrynene ligge i rikelig med kaldt vann natten over.
Hell av det overflødige vannet (vannet som byggrynene har blitt blødtlagt i skal ikke benyttes videre).
Ha melk, byggryn og salt i en kjele og kok opp under omrøring. La grøten småkoke i ca. 20 minutter til byggrynene er møre og melken er kokt inn. Om du ønsker kan du også bare benytte vann.
Smak til med salt.
Honning, kanel, rosiner, mandler og friske bær kan tilsettes i grøten eller serveres ved siden av.
Litt syltetøy eller rørte bær smaker også godt til denne grøten. Servér kald melk, surmelk eller yoghurt til.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×