elteefritt grovbrød
Alle innlegg Brød og rundstykker Oppskrifter

Eltefritt grovbrød i gryte

0 Flares 0 Flares ×

Dette er en lett og garantert vellykket måte å bake gode brød på. Deigen røres sammen på 5 minutter med minimalt med gjær, og uten å eltes. Det eneste du må huske, er å sette deigen dagen før den skal stekes.

1 brød

150 g hvetemel
250 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt hvete, fin
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
30 g linfrø
30 g sesamfrø
1 ts tørrgjær
2 ts salt
5 dl kaldt vann

Rør sammen hvetemel, sammalt hvete, havregryn, solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, tørrgjær og salt i en bolle. Hell i vannet og rør sammen til en deig. Dekk deigen til og la den heve 12–18 timer på kjøkkenbenken.
Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd med hvetemel. Dekk deigen til og la den hvile et par timers tid på kjøkkenbenken.
En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og samtidig setter du inn gryten med lokk du skal steke brødet i.
Når brødet er ferdig etterhevet. Ta ut gryten fra ovnen, dryss litt mel i gryta og hvelv forsiktig brødet fra bakepapiret og opp i den varme gryta. Hvis brøddeigen ligger ujevnt i gryta kan du riste litt forsiktig på den. Husk grytekluter, for gryten er veldig varm!
Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter, til brødet har fått en gyllen farge. Hvelv ut brødet og bank på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er ferdig. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

Tips! Sett ovnen på 50 grader (varmluft) i fem minutter. Slå den på null og la varmluften gå. Sett inn deigen og la den heve til dobbelt størrelse.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×