Fastelaven
Gjærbakst Oppskrifter

Fastelavnsboller

0 Flares 0 Flares ×

Til helgen er det mye å feire. Da er det både morsdag, fastelavn og i tillegg fyller svigerinnen min år.
En av tingene som hører med på denne dagen er å bake en porsjon saftige og super gode boller. Jeg har en rekke oppskrifter på deilig gjærbakst, men valget faller nesten alltid på denne.  Så her deler jeg min favorittoppskrift med deg.
Du stusser kanskje litt ettersom jeg starter med væsken, men det ligger på en måte i ryggmargen å gjøre det. Jeg er opplært fra Stabekk høgskole at en alltid skulle starte med å varme væsken først, gjerne smelte smøret også og sette det litt til side. Deretter skulle en røre ut gjæren i litt av væsken, tilsette sukkeret og så tilsette melet litt og litt til passe deig. Deigen skal så vidt slipper bakebollen. Ved å strø litt mel på toppen av deigen for så å trykke litt på den, ville en fort kjenne at deigen gir litt unna og fingrene vil ikke bli klissete.
Deretter skal en legge ett klede eller plast over slik at deigen ikke utsettes for trekk.
I det siste leser jeg stadig vekk at de aller fleste begynner med det tørre først og så tilsettes væsken etterpå. Jeg har gjort begge måter, men opplever med denne framgangsmåten at deigen ved å starte med det tørre blir tung og vanskelig å bearbeide. Har en mye mel og lite væske vil det være vanskelig å få inn væsken. Deigen blir ofte da tung og kompakt, i hvert fall er det min erfaring.

Dette kan jo skyldes flere ting, men ettersom melet tar til seg fuktighet kan en heller ikke stole på oppgitt mengde i oppskrifter. Melet blir tyngre om du bor i områder hvor det er høy luftfuktighet og mye vått vær.  Derfor er min erfaring at jeg har mye bedre kontroll med deigen om jeg starter med væsken først, for så å tilsette melet litt og litt og heller litt mindre enn det som står oppgitt enn for mye. I hvert fall får jeg alltid ekstra luftig og lett bakst ved å gjøre det på denne måten og jeg er ikke alene, det vet jeg. Så følger du mine råd her vil du garantert få perfekt og luftige boller. 

Ca. 15 stk
120 g smør
5  dl melk
1 egg
50 g gjær
180 g sukker
½ ts bakepulver
1 ts kardemomme
½ ts salt
Ca. 800 g hvetemel, kanskje litt mer
Pensling:
1 egg
Fyll:
3 dl kremfløte
1 – 2 ts melis

Pynt:
melisstrø

Smelt smøret i en kjele, tilsett melk og varm den til ca. 37 grader.
Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle.
Tilsett lett sammenpisket egg, sukker, bakepulver, kardemomme, salt og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, tilsett eventuelt resten av melet men hold igjen litt, slik at deigen ikke blir for hard. Det er bedre å ha deigen litt løs enn for hard.
Elt deigen og gjerne i en kjøkkenmaskin til deigen slipper bakebollen, men ikke for lenge er min erfaring.
Dekk bakebollen med plast eller ett klede og sett den til heving på et lunt sted i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet. Del den i to og rull ut til lange pølser.
Del deigen opp i ønskede emner og trill bollene ut til runde emner.
Bruk gjerne begge henger og klem deigen lett mellom håndflatene, for så å begynne å rulle deigen rundt, slik at du får en rund og fin bolle. Du kan også bruke bakebordet hvis det er enklere for deg.
Sett bollene på en bakepapirkledd bakeplate og legg på ett klede eller plastpose på toppen.
Sett dem til heving  i ca. 30 minutter.
Pensle med lett sammenpisket egg.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 200 grader i ca, 15 minutter. Avkjøl på rist.
Husk at alle ovner stekes forskjellig, så tiden og temperatur er veiledende.

Tips!
Baker du dem i dag eller i morgen, bør de fryses før du tar dem opp og tine dem søndag formiddag.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×