Alle innlegg Kjøleskap og fryser Komfyr og stekeovn Rengjøring sluk Sølvpuss

20 supre kjerringråd for ett skinnende rent kjøkken

0 Flares 0 Flares ×

Det kan bli skikkelig fart i rengjøringen når du for eksempel blander eddik og bakepulver. Når disse to hverdagsproduktene blandes dannes det karbondioksid, som mekanisk påvirker smuss og som gir middelet ekstra styrke til å fjerne flekkene. Det er fordi eddik og sitron er svake syrer som er best på kalkholdig smuss, mens natron er basisk er best på fet smuss.  De aller fleste flekker og skitt fjernes ved bruk av disse enkle rådene. Men skulle det til formodning ikke hjelpe, kan det være at det må rett og slett sterkere «lut» til og benytte kjemikalier og litt sterkere vaskemidler enn natron, bakepulver, eddik eller sitron. Men ett tips er å alltid starte med det svakeste middelet først, før du går videre og prøver det som gjerne står innerst i vaskeskapet. 

Kjøkkenfilter
Gjør det enkelt og sett kjøkkenfiltrene i oppvaskmaskinen og la dem få en omgang der med oppvaskmiddel for oppvaskmaskiner. Du kan også legge dem i oppvaskkummen med litt zalo og litt salmiakk. Men ha det som en vane og les bruksanvisningen for ventilatoren før vask. Det er nemlig ikke alle filtre som kan vaskes, men som må byttes ut.

Fettflekker/fettsprut i kjøkkenet:
Lag en passe tykk pasta med bakepulver og vann. Ha middelet på en klut, gni på flekkene og tørk deretter av med en godt oppvridd klut.

Fjerning av vond lukt i kjøleskapet Mat som settes inn i kjøleskap avgir dufter, og noen av disse kan sette seg ekstra godt fast i kjøleskapet.  Fjern derfor lukt fra kjøleskap ved å ha litt ren husholdningeddik 7% på en klut og tørk over hyller og innsiden av døren.

Fjern bakterier på håndtak på kjøleskap, skuffer og skap med å ha litt ren eddik på en flaske og spraye direkte på. Tørk over og skyll kluten i litt rent vann og tørk over. Da fjerner du evt eddiklukten

Unngå sure vaskefiller og kjøkkenkluter

Skyll opp vaskefiller og kjøkkenkluter i 2 – 4 ss natron og1 liter vann, da slipper du vond og sur lukt.

Hvite ringer på bord : Lag en blanding med like deler eddik 37 % og matolje. Dypp en klut i blandingen og gni på flekken i treets retning og hold på til ringen er forsvunnet.

Riper på glass eller porselen
Kjøp en helt vanlig tannkrem. Ta en liten ert tannkrem på en bløt klut. Smør dette jevnt utover med kluten og poler det så inn. Vask og skyll det av med rent vann.  Ripene vil forsvinne og

Rens av sølv som bestikk og sølvsmykker. Legg ett flak med aluminiumsfolie i bunnen av oppvaskkunnen og tilsett tre spiseskjeer med bakepulver. La det ligge ca 30 minutter. Skyll det i kaldt vann og tørk med en tørr klut. NB! Er sølvet opprinnelig oksidert, anbefales ikke denne måten å gjøre det på. Da er det best å benytte sølvpussemiddel og klut.

Innkokte og brente kjeler:
Strø litt bakepulver i bunnen og hell på litt vann. Kok opp blandingen og vask med oppvaskbørsten. Skyll med rent vann og tørk den med en klut.

Skitne skjærefjøler:
Del en sitron og gni sitronen over skjærefjølen. La sitronsaften sitte på noen minutter før du skyller av med rent vann. I tillegg til at det blir rent, så avgir det en utrolig deilig frisk duft etterpå.

Inngrodd kaffekanner eller termoser:
Strø 1 – 2 ss bakepulver i bunnen og fyll på med varmt vann. La den stå noen minutter og skyll med varmt vann. Er den ekstra skitten, bruk oppvaskbørsten og skyll så ut.

Vond lukt i søppelbøtten:
Klem saften ut av 1 sitron, tilsett 1 – 2 ss natron og la blandingen virke i 10 minutter. Skyll ut med rent vann og la den lufttørke.

Skitten mikrobølgeovn.
Ha ½ l vann i en bolle, tilsett saften fra 1 sitron og legg skallet i bollen. Sett bollen inn i mikroen og sett den på full effekt  i 3 minutter og vent med å åpne etter at det har gått 5 minutter. Ta en svamp eller en bløt klut og vask skitten ut.

Tett sluk:
Tilsett 6 ss bakepulver i 2 dl vann. Hell dette i sluket, tilsett så samme mengde med eddik, ca 2 dl. Når det slutter å boble skyller du med lunkent vann til vannet renner raskt unna.

Rengjøring av vannkoker:
Fyll kjelen med 1 dl, 35% eddik og 4 dl vann. La blandingen stå over natten. Hell ut blandingen og skyll med masse varmt vann.

Rengjøring av kaffetrakter. Da kan du enkelt gjøre det med å bruke husholdningseddik og vann. Du trenger altså ikke noen dyre kjemikaler for å gjøre dette. Eddik kan brukes til en mye og rensing av kaffetrakter gjør susen. Bland 1 dl eddik 7% og 4 dl vann i kaffetrakterbeholderen.

La eddik og vann traktes igjennom med et filter. Etter at det har gått igjennom trakteren, heller du blandingen ut i vasken og fyller opp beholderen med rent vann og kjører rent vann igjennom, gjerne så mange ganger som fire. Etter at du har gjort det, er det bare å trakte seg en god kaffekopp og nyte den, for jeg er sikker på at du kommer til å merke forskjellen.

Fjern stygge riper på porselenet.

Du kan lett fjerne stygge riper på porselenet ved å påføre det litt tannkrem uten slipemidler og polere det godt inn med en bløt klut.

Skittent kjøleskap: Bland ut 2 dl eddik med 2 dl varmt vann og ha det på en sprayflaske. Spray på veggene i kjøleskapet og vask over med en god myk klut. Spray på utsiden og bruk en klut og vask over. Ha litt matolje på en tørr klut og poler ståldørene med kluten. Dette hindrer at det setter seg så lett fettflekker eller skitt på dørene. Du kan også benytte dette tipset på alt av stålprodukter.

Skitten stekeovnsdør:
Skitne stekeovnsdører fulle av fett- og matflekker kan fjernes med å spraye på ublandet eddik, 35 %, å la det sitte på i 10 – 15 minutter. Vask så over med en svamp eller en fuktig klut. Skyll godt med vann etterpå.

Skitten stekeovn. Lag en tykk blanding av bakepulver og vann. Smør dette utover veggene og bunnen i stekeovnen. Sett ovnen på 50 grader. Slå av varmen når ovnen er oppnådd ønskede grader og la den avkjøles med døren igjen. Vask deretter ovnen med rent vann og bruk gjerne en mikrofiberklut. Har du pyrolyse skal du ikke benytte denne måten, men benytt ovnenes pyrolyseprogram.

Rens oppvaskmaskinen: Oppvaskmaskiner må rengjøres innimellom fordi det bygger seg opp såpe, fett og kalkrester. Hell en kopp, ca 2 dl eddik 7 %, i bunnen i maskinen. Kjør maskinen på et normalt vaskeprogram, helt tom, og uten annet vaskemiddel enn eddik. Dette kan du gjøre en gang i måneden, spesielt hvis du har hardt vann.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×