Hostgrote.safran-sitron
Alle innlegg Grønnsaker og poteter Kjøtt Oppskrifter Supper

Kraftfull høstgryte med safran og sitron og poteter med kraft

0 Flares 0 Flares ×

(Sponset samarbeid mellom Husmorlykke og Maggi)

«Å koke suppe  på en spiker» er ingen god idé, og det samme gjelder for gryter. Skal suppa eller gryta bli riktig god må den inneholde gode ingredienser av kjøtt eller fisk, grønnsaker, gode krydder og kraft eller fond. 

Det er fullt mulig å koke kraft selv, men det er tidkrevende. Det brukes ofte bein/kjøtt av storfe, kalv, vilt, grønnsaker, høns og kylling når en lager dette selv. Men fordi industrien har gjort det enkelt for oss, finnes det nå gode løsninger som gjør at det blir enklere for deg å lage god mat med deilig smak på kort tid.

ingrediense-hostgryte

Jeg får stadig spørsmål enten her på Husmorlykke eller til Mor Hubro i Norsk Ukeblad om hva forskjellen på kraft, fond, buljong eller aspik er. Jeg har full forståelse for at det kan være vanskelig å vite, for søker du opp dette på nettet er det mange forskjellige svar å få.
Men er du i tvil eller har lyst til å vite forskjellen, skal jeg her forsøke å forklare dette enkelt for deg og gjøre deg mer bevisst på hvorfor du skal velge en fond, kraft eller buljong når du lager mat.

Fond har lenge vært ordet kokker bruker om innkokt kraft. Men ettersom vi får mer kunnskap om mat, så begynner ordet å bre seg også blant oss vanlige forbrukere. Kjøttkraft lages enten av bein og kjøtt av kalv, vilt eller storfe.  Kyllingkraft lages av høns og kylling, og grønnsakskraft av forskjellige rotgrønnsaker og krydderurter. Kraften kokes kraftig inn til under det halve, slik at vannet fordamper. Kraften eller det produsenten og kokker kaller for Fond, får derfor en sterkere smak og tar mindre plass og skal aller helst oppbevares kjølig etter at den er åpnet. Til og med kan de holde opp mot ett år hvis de oppbevares kjølig.
Går du en tur i butikkhyllene kan det være ett hav av muligheter, det finnes flytende fond, fond i cups, buljongterninger, buljongpulver og aspik. Men hva skal du velge? 

Jeg liker alltid å ha buljong, kraft eller fond liggende i kjøkkenskapet eller ha det stående i kjøleskapet. Buljongterningene har nesten ubegrenset levetid, og gir hverdagsmaten det lille ekstra. Flytende fond eller kraft bruker jeg oftere til selskapsmat, jeg har ikke ett godt svar til hvorfor jeg gjør akkurat dette, men jeg føler nok at det er litt mer eksklusivt å benytte de flytende fondene i denne type mat.

Her er en liten oversikt over forskjellen på de forskjellige typene fond eller kraft som finnes:

Buljongterning/brikker er tørkede smaksstoffer og smaksforsterkere tilsatt fett, oljer og stivelse, og passer godt når du skal koke pølser for eksempel.

Den flytende økologiske kraften til Maggi inneholder litt salt,  og salt har som kjent en konserverende funksjon som gjør at denne flasken holder seg god inntil ett år om den oppbevares i kjøleskap. Kraft med grønnsaker er kjøttbein som er kokt sammen med forskjellige typer grønnsaker og krydderurter den siste timen.  Brun kraft er når beina er stekt i stekeovnen en tid og fått fin stekefarge. Så tilsettes vann og gjerne salt og så kokes det på samme måte som kraft med grønnsaker. Men kraft trenger ikke bare være kokt på kjøtt men også være kokt på grønnsaker eller fisk. Fin å bruke i sauser, supper, gryter osv.

Buljong og aspik skal være klar og blank. Det er en silt kraft som igjen er klaret med eggehviter og eggeskall. Den må ikke forveksles med buljongterning. Fin å bruke til kjøttkabareer og til topp på pateer osv.

Stiv kraft, det er kraft som er kokt på bein av unge dyr, men den er ikke så sterk i smak som krafta av eldre dyr.

Høstgryte med sitron og safran.

Gryte ferdig

Jeg er opptatt av å lage god mat, men for meg er det ikke galt eller feigt å benytte ferdigkjøpt kraft eller fond, eller buljongterninger i mat. Det er bare å innse at tiden ikke alltid strekker til å lage sine egen kraft.

Jeg har utviklet en egen gryte til helgens middag, den inneholder fantastiske gode smaker og har også en liten forsmak på de herlige julesmakene som for meg er både safran og sitron. Men har du ikke safran benytt gurkemeie. Det setter også en god smak på retten samtidig som det gir maten en fin gul farge.
I tillegg har jeg tilsatt litt sitron,  rotgrønnsaker og grytekjøtt av storfe. Gryta får bare ett raskt oppkok og så settes den inn i ovnen og står der og godgjør seg i en god time.

I hverdagen prøver jeg å holde igjen litt på fettet, så i stedet for å benytte smør på de ovnsstekte potetene, gnir jeg de inn med noen spiseskjeer med kraft og litt solsikkeolje. Legger dem i en ildfastform og steker dem i ovnen på samme måte som jeg ville gjort med smør. Det gir potetene en fyldig og god smak. I tillegg trenger jeg ikke ekstra salt, da fonden allerede inneholder litt salt.
Har du lyst til å prøve å lage disse deilige rettene finner oppskriftene med trinn for trinn under.

4 porsjoner 

800 g storfekjøtt av høyrygg (eller bog uten bein)
2 ss smør
5 sjalottløk
1 rød cili
2 båter hvitløk 
2 vårløk

2 gulrot
1 rød paprika
200 g kantareller elle annen sopp
1/2 sitron,skall og saft
1 g safran eller 1 ts gurkemeie
evt 1 ts sukker, kan utelates
2 terninger Maggi Kjøttbuljong
5 dl vann
1/2 ts salt
1/2 ts grovt pepper

ingrediense-hostgryte
Skjær kjøtt i terninger (4×4 cm).
Smelt smør i en gryte og tilsett finhakket løk, chili og hvitløk.
Stek det blankt.


Brun kjøtt sammen med løkblandingen.

kjott i gryta trinn 2
Rens grønnsakene og del dem i biter.

Hostgryte-ingredisener
Tilsett grønnsakene sammen med soppen i gryta.
Rasp over sitronskall og klem ut saften av den halve sitronen.
Ha Maggi buljongterniger i en bolle, tilsett vann og rør ut.

Maggibiljongterning i vann
Hell kraften over i gryta.
Tilsett safran eller gurkemeie og varm gryte opp til kokepunktet.
Sett gryta med lokk inn i ovnen på nederste rille ved 200 grader og la den stå minst 1 time.
Smak til med evt mer salt og pepper like før servering.

Ovnsstekte poteter med kraft.

poteter med fond
Server potetene til gryta eller kan du benytte disse potetene til andre kjøtt eller fiskeretter. Nydelige er de uansett, og i tillegg er de litt sunnere enn om de bare skulle vært laget med smør eller olje.

4 porsjoner

12 – 16 små poteter, avhengig av størrelsen
2 ss solsikkeolje
1 – 2 Maggi Fond Cups, kylling eller storfe

Vask poteter og ha dem i en ildfast form.

poteter med olje
Hell over oljen og bland det inn i poteter.

poteter med maggikraft
Tilsett Maggi Fond Cups og bruk hendene til å gni det rundt potetene.

poteter med kraft
Sett formen inn i ovnen på nederste rille og stek ved 200 grader i ca. 45 minutter.
Server potetene ved siden av gryta. 

Lykke til med de gode smakene. Lager du disse til helgens søndagsmiddag vet jeg at du kommer til å bli dagens heltinne. For denne enkle gryta med de deilige potetene lager seg nesten helt selv, mens du går deg en søndagstur eller gjør noe annet i huset. 

(Annonse)

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×