Alle innlegg Bakeskole Baketips -sukkerbrød

En liten bakeskole!

0 Flares 0 Flares ×

Det hender vel at kakene som bakes ikke blir helt som forventet. Noen ganger blir kaken flat som en pannekake og andre ganger ser den utrolig fin ut i ovnen, men når den kommer ut på benken, klapper den sammen i midten og blir som en hengekøye. Dette er utrolig irriterende.
Men fortvil ikke, det finnes gode tips til hvordan du kan lykkes med kakebaksten.

  • Eggedosisen blir ikke stiv og heller ikke luftig nok.
    Det er noen regler du bør følge, hvis du skal lykkes 100 % i kakebakingen. Når du skal bake er det ofte at du enten skal røre smør og sukker hvitt, piske eggedosis stiv eller vispe kremfløten stiv – og det gjøres som regel med de samme vispene, for vi har stort sett bare ett sett. Og for å slippe så mye jobb har nok de fleste av oss en vane å gjøre det litt enkelt. Vi skyller nemlig av vispene under rennende, varmt vann, og så skal de igjen klare til bruk.  Og i de aller fleste tilfellene er dette bra nok, men det går ikke så bra når du skal ha stiv eggedosis eller piske eggehvitene så stive at du kan snu dem på hodet uten at det faller ut av bollen.
    For skal du vispe egg er det nemlig helt nødvendig at du bruker helt rent utstyr. Fettet etter smør og oljer legger seg som en usynlig hinne på vispene eller i bollen, og hindrer egget til å la seg piske stivt. Ha derfor som vane og vask vispene i godt varmt såpevann, gjerne Zalo, så da slipper du å være redd for at eggedosisen ikke skal bli stiv nok.

Vanskelig å få sukkerbrødet høyt nok.

  • Når noe står at det skal ha romtemperatur og tempereres, er det utrolig viktig at du følger det rådet. Eggedosis av tempererte egg blir nemlig mye luftigere enn eggedosis pisket av kalde egg som tas rett ut av kjøleskapet. Men skulle du ha glemt å ta eggene ut av kjøleskapet, kan du legge eggene i en bolle med litt lunkent vann og la dem ligge der noen minutter.

  • Når du skal bake sukkerbrød krever det stiv eggedosis. Regelen sier at du skal kunne skrive «Ole» med vispene og at de står der en liten stund. Det er et tegn på at eggedosisen har fått maksimalt med luft inn i røra, og det er hvor mye luft du har pisket inn som spiller en avgjørende rolle i all kakebakst. Det som skjer er at luften utvider seg i stekeovnsvarmen og gjør at kaken hever seg og løftes. Du kan gjerne sette temperaturen på ovnen på 200 grader. Sett så kakeformen inn i ovnen og la kaken få lov til å steke der noen minutter til du har fått ønsket høyde på sukkerbrødet. Senk så temperaturen ned til 150 grader og la det steke videre i  ca. 50 minutter.

  • Skru alltid på ovnen på ønsket temperatur når du starter å bake. Det er uhyre viktig at du setter kakeformen med kakdedeigen rett inn i varm ovn. Glemmer du det og formen med deig blir stående for lenge på benken, går luften ut av det som du har pisket inn. Og sukkerbrødet oppfyller ikke ønsket ditt om et høyt og flott sukkerbrød

Når sukkerbrødet faller sammen på midten.

kimho0409Sjokokaker-nøtteh copy

Jeg er sikker på at du en eller annen gang har opplevd at kaken faller ned på midten. Det blir på en måte en som en hengekøye.

For det som skjer under steking er at protein-nettverket i kaken stivner. Dette protein-nettverket du kan se som ”små bobler” i sukkerbrødet. Dersom protein-nettverket ikke har fått stivnet nok og kaken tas ut for tidlig, vil kaken falle sammen, spesielt inn mot midten der kaken er senest stekt. Derfor er det viktig at du ikke åpner døren for tidlig, for trekk gjør at kaken kan falle sammen. Men passer du på å følge med på kaken mens den står i ovnen, kan du se når det begynner å løsne fra kanten av formen, og at kaken er ferdig stekt. Det kan også være lurt å slå ned varmen på stekeovnen til ca.160 ºC når kaken har fått ønsket høyde og så steke den videre på lave temperatur til den er ferdig. Da må du øke tiden på klokka slik at du ikke åpner for raskt.

Lykke til med kakebaksten, for det er sikkert mange som skal bake både til konfirmasjoner og barnedåper i månedene og ukene som kommer.

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×