havre-brød
Alle innlegg Brød og rundstykker Oppskrifter

Havrebrød som passer perfekt til nistepakken

0 Flares 0 Flares ×

 

Baking er gøy og særlig det å bake brød. Det er noe med det å bruke litt krefter. Jeg er sikker på at det er god terapi å bake brød ukentlig, mye hverdagsfrustrasjon går ut i brødbaksten. Men å bake gjærbakst handler først og fremst om tid og litt om planlegging. For det første er det er viktig at du gir deigen den tiden den trenger for å få lov til å utvikle seg, så lang forheving og etterheving er viktig. Så for deg vil mesteparten av tiden du bruker være ventetid, og da kan du jo gjøre helt andre ting. Så vær tålmodig, for det finnes nemlig ingen snarveier til god gjærbakst. Men jeg vet at nøyaktighet og tålmodighet belønnes når du kjenner den deilige duften som siver ut i huset når du tar brødene ut av ovnen og du kan nyte e ferskt godt brød som du også vet hva inneholder av ingredienser.

(2 stk)
Fordeig:
5 dl vann
200 g havregryn, lettkokte
100 g havrekli
Hoveddeig:
5 dl skummet melk
1 pk fersk gjær original
½ dl rapsolje
1 kg hvetemel
1 dl gresskarkjerner
2 ts salt
2 ss sukker
Pensling:
1 egg
Fordeig:

Bland sammen vann, havregryn og havrekli i en bolle.
Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i ca. 30 minutter. Hoveddeig:
Varm melken til den er fingervarm, 37 grader. Smuldre gjæren og rør den ut i melken.
Tilsett gjærblandingen og rapsolje, hvetemel, gresskarkjerner, salt og sukker i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
Dekk bakebollen med plast, og la den stå lunt i ca. 45 minutter.
Del deigen i to like store emner. Form avlange brød. Legg brødene i smurte 2-litersformer. Dekk formene med klede eller plast, og sett dem på et lunt sted i 35–40 minutter.
Pensle brødene med sammenvispet egg og snitt forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv. Dryss over gresskarkjerner.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 225 grader i 30–40 minutter. Bank på toppen og hører du en hul lyd, er brødene ferdig stekt.
Avkjøl på rist og pakk den ikke inn i plast før dem er helt kalde. Ønsker du å bevare sprøheten, så bruk bare et klede rundt brødene når du oppbevarer dem.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×