Alle innlegg Oppskrifter Supper

Rømmegrøt fra Øystre Slidre i Valdres

0 Flares 0 Flares ×

Spekemat og flatbrød passer utrolig godt sammen med rømmegrøt. Det krever både tålmodighet og øvelse å lage denne grøten, for her må du smake deg til den riktige balansen mellom søt, syrlig og salt. Dette er en gammel oppskrift som jeg har arvet etter min far som kom fra Øystre Slidre i Valdres.

4 PORSJONER

6 dl seterrømme eller
3
dl seterrømme og 3 dl lettrømme
2½ dl hvetemel
6 dl helmelk
1/2 ss salt
ca. 1 dl sukker – men smak deg fram med å bruke ss av gangen.

TILBEHØR:
Kanel
smør som tas fra grøten

Kok rømmen under lokk i ca. 2 minutter. Tilsett halvparten av melet og rør til smøret pipler frem. Skum det av med en liten øse og hold smøret varmt. Jo feitere rømme du bruker, jo lettere er det å få ut fettet som skal serveres på toppen sammen med kanel.

Tilsett resten av melet og spe med melken. Rør til grøten er jevn og la den koke ca. 5 minutter Tilsett ca.1/2 strøken spiseskje salt og rør det inn, smak så til med sukker som strøs direkte i grøten og rør rundt. Her er det viktig å smake seg fram til den riktige balansen. Det krever både tålmodighet og øvelse. Men du får en syrlig og søt rømmegrøt på samme tid som du slipper å sukre når du skal spise den. Dette er en gammel oppskrift som jeg har arvet etter min far som kom fra Øystre Slidre i Valdres.

Rød saft smaker godt til eller et glass øl og akevitt.

Tips:

Noe av melken kan gjerne byttes ut med syrnet melk. Da får grøten en enda syrligere smak.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×