Alle innlegg

Surdeigsbrød i gryte

0 Flares 0 Flares ×

Surdeigsbrød er alltid godt og passer perfekt til salater, skalldyr eller pastaretter. Du må gjerne lage din egen surdeigsstarter, det tar litt tid, men er ikke så vanskelig om du følger rådene mine under. Hvis ikke har ork eller lyst til å lage din egen så finner du ferdig surdeigsstarter i kjøleskapet ved den ferske gjæren. Jeg stekte det i jerngryte, da blir det nesten som om du steker det i en bakerovn. Så bruk en jerngryte, en vanlig kjele eller en ildfast form, men de må ha lokk.

Hvordan lager man surdeig hjemme?

Dag 1:
Bland sammen 500 g fint sammalt rug og 500 g romtemperert vann i en plastbeholder
La blandingen stå i romtemperatur til neste dag
 
Dag 2:
Fjern 90 % eller ¾ deler av deigen, dette må kastes. Bruk resten og bland inn 300 g fint sammalt rug + 200 g hvetemel sammen med 500 g romtemperert vann
La stå på benken til neste dag
 
Dag 3:
Gjenta prosessen fra dag 2
 
Dag 4
Gjenta prosessen fra dag 2
 
Dag 5
Ta halvparten over i en bakebolle og mat den med 50 g fint sammalt rug og 50 g romtemperert vann
2-3 ganger med 2-3 timers mellomrom til du skal bake.
Resten mater du med 100 g fint sammalt rug og 100 g kaldt vann og setter til lagring på kjøl
Dette gjøres cirka en gang pr.uke for vedlikehold.
 

Brød: 
1 kg hvetemel
1/2 ss salt
1/2 pk tørrgjær
500 g surdeig (se oppskrift over) eller 1 pk ferdig surdeigstarter
5½ dl lunkent vann

Bland hvetemel, salt, tørrgjær, surdeig og vann, men hold igjen 1 dl vann til senere.
Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin.
Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
Dekk bakebollen med et klede, og la den stå på benken til dobbel størrelse (ca. 2 timer). Hevetiden avhenger av temperatur og kvalitet på surdeigen din.
Ta deigen ut på melet bakepapir. Form til en stor bolle. La bollen heve videre i 40 minutter.
Sett stekeoven på 250 grader, og sett inn en kjele med lokk. Du kan enten bruke en jerngryte, en emaljert gryte, eller en ildfastform, men pass på at den har lokk. La den stå like lenge i ovnen som du hever brødet. Det er viktig at gryta blir godt oppvarmet for å oppnå godt stekeresultat. 
Når brødet er ferdig hevet, og gryta er varm, husk på å bruke gode grytelapper, for dette er varmt. Hvelv brødet over i gryta ved hjelp av bakepapiret og sett på lokket.
Stek brødet midt i ovnen ved 250 °C i 30–45 minutter, ta av lokket de siste minuttene. Hvelv ut brødet og avkjøl på rist.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×