krabbe naturell
Alle innlegg Fisk og skalldyr Oppskrifter Rosèvin

TID FOR KRABBE OG ROSÈVIN I GLASSET

0 Flares 0 Flares ×

Et sikkert tegn på at sommeren er på hell er når kveldene blir kjøligere, men du allikevel nekter å trekke innomhus.
For meg finnes det knapt noe som er så romantisk som å tenne opp stearinlysene i de mange lyktene på terrassen, trekke i en stor ullgenser og tulle meg godt inn i ett pledd eller fire. Når det brenner lystig fra bålpannen og jeg får servert skalldyr og krabbe, kjennes fortsatt godt å sitte ute i den klare sensommerkvelden.
Disse sensommerkveldene blir en aldri lei. For når jeg sitter og titter utover havet, kan jeg se i vannkanten skimte lommelyktlysene som beveger seg sakte bortover svabergene etter taskekrabben som trekker opp til vannkanten.
Men du behøver ikke bare sitte og se på, det er enkelt å være med i dette fisket. For det finnes en mengde krabber i havet. Derfor er det lett å lystre etter krabber, koke dem i sjøvann og spise den nykokte med loff, majones, sitron, dill og en god og frisk rosevin i glasset.
Det finnes en mengde roseviner, og i sommer har det vært servert mange forskjellige roseviner hos meg. Rosevin passer godt å servere på terrassen men den passer også godt til krabbe og verd å prøve ut om du ikke har gjort det allerede. Så her får du noen gode oppskrifter, framgangsmåte på hvordan koke krabber og ikke minst noen gode tips til gode roseviner du kan prøve i glasset. Nyt sensommerdagene og ikke minst kveldene, det blir fort høst og vinter igjen. 

Krabbe naturell

krabbe naturell
Matstyling;: Krisitn Jøtun, Foto: Kim Holthe

Kokt krabbe med den friske smaken av hav er så godt at du gjerne nyter den solo, men også i de mest fantastiske sjømatretter. Her viser jeg deg hvordan du går fram enten du skal fange og koke dem selv, eller om du kjøper dem ferdig kokte i butikken.

Beregn ca.200 gram krabbekjøtt pr. person. Det er normalt innholdet i en stor krabbe. Du kan kjøpe krabbe levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk.

Levende Krabbe:

Levende krabbe koker du så raskt som mulig etter at du har kjøpt den. Kokt krabbekjøtt er ferskvare som ikke bør ligge lengre enn et døgn i kjøleskapet.

•Hvis du kjøper levende krabbe, bruker du en stor gryte med 50 gram salt per liter vann når du koker den. Tilsett gjerne en liten klype sukker, mange mener at krabbekjøttet får en enda bedre smak da!

•Legg de levende krabbene i det fosskokende vannet, ikke for mange av gangen, da blir vannet fort avkjølt. Etter at du har lagt krabben i det kokende vannet lar du dem trekke rett under kokepunktet. Koketiden for krabbe er 15-25 minutter. Du vet krabben er ferdigkokt når du enkelt kan trekke av de små klørne.

•Et godt tips er å legge krabbene på ryggen etter at de er kokt, for å holde på mest mulig deilig kokekraft inne i skallet.

•Kokt krabbe kan nytes naturell, sammen med majones, sitron og godt brød. •Den er god alene, men krabbe kan også gå inn i deilige salater som krabbesalat med tomat, appelsin og avokado. Også gratinert krabbe med urter, løk og paprika er en saftig smakfull rett.


Krabberøre

Innholdet i et krabbeskjell veier 150 g og er akkurat passe til denne retten. Server krabberøren som pålegg eller som kveldsrett med brød til.
Bruker du bare klokjøtt i krabberøren blir den lys og mild. Med krabbeskjell som inneholder både hvitt og brunt (lever og rogn) krabbekjøtt får røren en mørkere farge og kraftigere smak.

krabbesrøre
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe
4 porsjoner

150 g krabbekjøtt, fra krabbeskjell eller klør
saft av ½ sitron
150 g majones
1 rødløk
2—3 soltørkede tomater
1—2 ss kapers
1 ss dill
salt og pepper

Del krabbekjøttet opp med en gaffel.
Rør sitronsaft i majonesen.
Bland i finhakket løk, finhakkede soltørkede tomater, kapers og dill.
Smak salaten godt til med salt og pepper.

4 porsjoner


Salat med krabbelegg

krabbeleggsalat
http://www.husmorlykke.no/2016/10/24/salat-med-krabbelegg/
Matstyling: Krisitn Jøtun, Foto: Kim Holthe


4 porsjoner
150 g krabbekjøtt fra leggbena
10 sukkererter
1 oransje paprika
1 rødløk
8 cherrytomater
100 g ruccola
2 ss ekstra virgin olivenolje
havsalt

Brekk bena fra hverandre i leddene.
Del den øverste delen, leggbenet, i to langsetter og ta ut krabbekjøttet. Da får du ut kjøttet av krabbeleggene.
Bland hakkede sukkererter, biter av paprika, finhakket løk, delte cherrytomater og ruccolasalat med olivenolje og smak salaten til med havsalt.
 
krabbeboller
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe
http://www.husmorlykke.no/2016/10/24/krabbeboller/

ca. 12 boller
1 krabbeskjell
5 sjalottløk
2 ts tabasco
1 ss sweet chilisaus
2 egg
1 dl strøbrød
2—3 ss maizenna
salt og pepper
rapsolje

Bland sammen krabbeskjell, finkakket løk, tabasco og chilisaus.
Bland deretter i egg, strøbrød og maizenna og smak til med salt og pepper.
Varm olje til 160º i en solid gryte.
Dypp hendene i kaldt vann og trill små boller som stekes gylne og gjennomvarme i rapsoljen.
La bollene renne av på fettsugende papir og anrett dem som bildet viser

Pasqua 11 Minutes Rosé

rosevin til krabbe

Pasqua 11 Minutes Rosé har en vakker blek løkskallfarge. Duften er nyansert og mellomstor med hint av nektarin, grapefrukt og en parfymerte blomster. Smaken er tørr og frisk med fine nyanser av nektarin, grapefrukt, gul melon og et snev av nektarin-kjerne
Druene presses veldig forsiktig i 11 minutter, noe som gir dem en vakker blekrosa farge. Etter pressing får musten hvile i tanker i 11 timer og deretter gjære ved bruk av utvalgte gjærkulturer. Fermenteringstemperaturen som overvåkes nøye er mellom 13-16 ° C. Etter gjæringen lagres vinen sammen med gjærbunnfallet i 3-4 måneder. I tillegg tar det 11 minutter å frakte den til det lokale tapperiet.
Artig å vite:
Navnet 11 minutter kommer fra den tid hvor den må ha kontakt med skjellene under pressing.
Undernavnet Odi et Amo er latin og betyr «Jeg hater og elsker».
I 1925 i den vakre byen Verona, grunnla brødrene Pasqua et vinselskap. I dag, 90 år senere, er de en av de største familieeide vinprodusentene i Italia med et årlig salg på rundt 15 millioner flasker. Frisk og fruktig med fin struktur og god syre, lang avslutning. Mørke bær, hint av krydder.

Koster kr 149,90 på Vinmonopolet. Koster kr 149,90 på Vinmonopolet.

A Table Rosé 2016

Lekker, lys rosévin med aroma preget av røde bær, fersken, urter og sitrus. På smak er den Ung, saftig og frisk stil med hint av bringebær, jordbær, fersken og grapefrukt. Denne passer godt i kombinasjon med sjømat, skalldyr som krabbe og reker. Den kommer i en miljøsmart emballasje, inneholder 1 liter og egner seg også til å ha med seg på tur om en skal på piknik.
Finnes på vinmonopolet k r. 209,901,50


Allesverloren Tinta Rosé 2018

rose til krabbe

Denne rosevinen har en fin rosa farge. God duft av modne røde bær, rips og fint hint av sitrus. Smaken er frisk med god fylde og smaker likt som den lukter. Denne passer godt til skalldyr og krabbe, men også til å drikke på terrassen. Kr 140,-


Matua Rosé 2018  

rose krabbe

Ung og frisk med smak av røde sommerbær, sitrus og hint av urter.  Ren duft av markjordbær, rabarbra, rose og sitrus. Blek lakserosa. Passer godt til skalldyr og krabbe. Kr 135,-
Pasqua 11 Minutes Rosé 2018

.


0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×