vinmarken veneto
Alle innlegg

Mystikk, romantikk og vin = Verona

0 Flares 0 Flares ×

Verona er en nydelig by med sin beliggenhet, et bysentrum og en arkitektur som er fascinerende vakker.

Mystikk, romantikk og vin er tre ord som beskriver denne vakre byen som ligger i provinsen Veneto i det nordlige Italia. Verona har helt siden romertiden vært en livlig og velstående handelsby omgitt av vakkert og frodig landskap som gjennom årtusener har hatt tradisjon for å lage nydelige viner. Og det er vel her min reise og historie begynner.

Inngangen til verona

Det har blitt noen reiser til Italia gjennom årene. I grunnen blir jeg  mer og mer fasinert av dette spennende og varierende landet med det rikholdige landskapet.  Men jeg har aldri tidligere vært i området Veneto som ligger nordøst i landet. Området bugner av gammel historie og ikke minst det vi var kommet for å oppleve, nemlig de fantastiske gode og smakfulle vinene dette området er så kjent for og som vi nordmenn elsker over alt på denne jord, i hvert fall nesten.

Reisen til denne vakre byen er ikke lang.  Norwegian flyr dirkete i sesong noe som gjør at turen går raskt unna. Men for oss som reiste utenfor sesong, ble det noen stopp på veien,  men hva gjorde nå det, når reisefølget bestod av hyggelige og inkluderende mennesker.

Vi lander i Verona på ettermiddagen, temperaturen er god og så bærer det av sted til hotellet. Ett greit hotell like utenfor byen.

piazza erbe

Det blir ett kort stopp på hotellet før vi trasker inn til sentrum av byen for å nyte ettermiddagen på en av de deilige piazzaene. Sentrum er lokalisert rundt de to mest kjente Piazza’ene, nemlig  Piazza Erbe, ved Juliets balkong og Piazza Bra ved Operaen i Verona. Men det er på Piazza Erbe hele reisefølget ryker på sin første Aperol Spritz.

hele gjengen samlet

Etter en stund er det tid for middag, men først skal vi møte Kitt, hun bor i Roma og jobber som tolk for produsenter og importører. Hun jobber med flere vinprodusenter og en av disse er Antiche Terre, vingården  som ligger i Valpantena-dalen i hjertet av Veneto og som er målet for vår reise.

Kveldens middag skal nytes på Bottega del Vio, en unik restaurant med masse sjarm. Verdt å ta turen til denne restauranten om du tenker deg en tur til Verona.

botteca vini

Reiseleder og arrangør er Christer Berens. Christer er en kjent radiostemme fra P4. Han er sommelier av yrke og importerer vin fra Veneto, men også andre distrikter i Italia. Så det er i grunnen bare å lene seg tilbake og nyte valgene som tas når det gjelder både mat og drikke.

christer

Christer guider oss trygt gjennom en rekke viner til forskjellige matretter, og vi dykket også ned i restaurantens kjeller og fikk mulighet til å plukke ut en av restaurantens mange gode viner.

Her nede i denne dunkle kjelleren kunne jeg godt å blitt værende, i grunnen en sjarmerende kjeller med vin fra gulv til tak,  men etter nydelig mat og drikke begir vi oss igjen ut i gatene og ender opp på Piazza BRA som er en stor plass med mange restauranter og foran den verdens berømte Operascenen Arena di Verona.

operan i verona

Denne operascenen er et fascinerende bygg fra Romertiden. Mange mener at den er bygget mange år før Colosseum i Roma. I hvert fall veldig imponerende og som nå rommer den verdenskjente operascenen som jeg gjerne skulle ha opplevd, men det får bli neste gang jeg besøker denne vakre byen.

Kvelden går over til tidlig natt, og det er på tide å traske tilbake til hotellet, mette og trette.

vin

Vi våkner til strålende sol og nydelig temperaturer, det er godt å hoppe i shortsen og trekke på en t-skjorte uten å tenke på at det må en genser utenpå. Bilen står klar og vi er på vei til Valpantena-dalen hvor vi først skal besøke gården Malga Vazzo som har kurer som beiter ute hele året.

malaga

Denne gården produserer selvfølgelig både oster, salamipølser og andre varer basert på råvarer fra gården. Noe vi var så heldige å få smake på.

salami

På gårdens restaurant serveres nydelige tradisjonsretter som er spesielt for området. Til vårt måltid ble det servert viner fra vingården Antiche Terre som stod på programmet etter lunsj.

viner fra antiche terre

Antiche Terre 

Luciano Sancassani, bestemte seg i år 2000 for å videreføre bestefar Vittorios vinlidenskap og grunnla vingården Antiche Terre Venete i vinmarkedene til sin bestefar. I Norge er denne vinprodusenten godt kjent og den har fått en varm velkomst av det norske folk,. Spesielt er de kjent for ripasso- og amaronevinene som helt klart har funnet veien inn til hjertet og ganen til mange nordmenn.

vintur

Nordmenn generelt er lidenskapelig opptatt av Italiensk vin og ikke minst det italienske kjøkken. Det italienske kjøkken i nord bærer preg av lokale råvarene som ris, grønnsaker og spesielt polenta som dyrkes i området. Blant de typiske rettene i området er risotto med kamskjell, reker og blekksprut, pasta, gnocci,  sardiner marinert i eddik og løk, tørket torsk og stuet ål. I tillegg er Italia er også verdenskjent for sine desserter.

tiraisu

Vi nordmenn elsker Panna cotta og Tiramisu, men i dette området spises det zaletti, en kjeks som er laget av polenta og ikke minst pandoro fra Verona, som kan minne om den kjente panettone som er en søt og høy kake som er bakt i en form.
Men for ikke å skuffe sine norske gjester, hadde restauranten laget verdens beste Tiramisu, det er jeg helt sikker på. Den smakte bare helt himmelsk, kremete og med akkurat nok dynking av vin og kaffe.

Men som dere ser er ikke det Italiensk kjøkken kjent for å ha den mest fargerike maten, men du verden så godt denne gnoccien med sopp smakte.

gnocci

Antiche Terre – en vakker og moderne vingård med mye sjarm og raushet.

vinmarken veneto

Etter dagens lunsj med nydelig mat og ikke minst fantastiske viner var det på tide å besøke vingården Antiche Terre. Gården ligger vakkert plassert i en av de nydelige fjellsidene i Valpantena-dalen i hjertet av Veneto.

vingården

Vinrankene står på rekke og rad .Vingården er moderne og har det aller nyeste av teknologi til å lage god vin.  Riccardo, Giorgia og Luciano som har vært med oss hele dagen viser stolt fram de moderne lokalene med ståltanker og vintønner så langt øye kan se.tapperi

 

I det aller helligste, nemlig der tønnene med vin oppbevares, utdeles det glass og nå blir vi bydd på vin, en ripasso og en amarone og den serveres rett fra tønne.  Snakk om å være heldig.
Er du litt usikker på hva en ripasso er, så er ripasso en allsidig matvin med som takler det meste av krydder og tilbehør, samtidig som den har syre og tanniner nok til hamle opp med animalsk fett og mat med mye smak. Ripasso-viner blir født som en frisk og spenstig valpolicella, men så tilsettes den litt eksklusiv amarone for å oppnå litt mer fylde og rundhet. Antiche Terre ripasso 2015, varenumer 55220001 kr 150,-

tønne

Amarone er en av de aller kraftigste vinene som lages.
Amarone er laget på den såkalte appassimentometoden. Det er en prosess der druene langsomt tørkes og denne prosessen gir druene en konsentrert smak og vinen får en stor fylde og rikhet som passer godt til kraftige retter med kjøtt og vilt. Amarone er en edel vin laget kun av de beste druer, høstes for hånd og lagt i esker i 3 til 4 måneder for å tørkes. Vinen modnes i små eikefat i 12 til 18 måneder.Det er jo ikke rart at dette koster litt mer for dette er skikkelig håndverk.
Antiche Terre Amarone varenummer 5869201, kr 299,-, men du kan også få den i magnum til kr 499,-

Antiche Terre ønsker også å nå ut til de unge vindrikkerne.
Hele tiden er det viktig å tenke nytt. Og nå jobber gården for omlegging til økologisk produksjon. Det nye prosjektet er å produsere viner som er laget med respekt for miljøet og at det gjenspeiler behovene til moderne unge forbrukere. En av disse vinene er Amore, den er et resultat av ungdommelig iver, innovasjon og engasjement kan Luciano fortelle.

amore

Amore-vinene er inspirert av kjærlighetshistorien mellom Romeo og Juliet som utspilte seg i vinmakeren Riccardos hjemby Verona. Målet var å lage vin med en frisk og fruktig karakter, modent krydret med en balansert avslutning og en diskret naturlig sødme. Vinen er laget for å ikke bare kunne drikkes til mat, men også kunne nytes resten av kvelden. I tillegg egner den seg godt å nytes på piknik under er i skyggen av oliventrærne.

Amore Assoluto er den første vinen i en serie på tre laget av Giorgia og Riccardo. Amore Assoluto er den røde, varenummer 5406701 og den koster 120 kr.

«Amore Oro» den hvite koster kr 135 , og til slutt er det  « Amore In Rosa» som er en rosè. Den har varenummer 7315501 og koster kr 135. Vinene får du på vinmonopolet om du har lyst til å prøve disse vinene.
Har ikke ditt pol disse vinene, be dem om å bestille de opp eller bestill vinene på nett og få dem levert på ditt nærmeste pol.Trykk på linkene så kommer du direkte og kan lese mer om vinene

Antiche Terre produserer en rekke flere viner. Har du lyst til å lese mer om vinene kan du klikke deg inn her..

 

Etter en tur innom tapperiet setter vi igjen nesa mot Verona.

Kveldens middag skal nytes med rykende ferske viner fra gården. De er rett og slett så ferske at de ikke har fått på etikett en gang. Smakfull middag nytes sammen med fantastiske viner, latteren sitter løst og stemningen er upåklagelig høy. Dette er en dag og kveld jeg sent vil glemme.

Vi ender kvelden på Piazza Bra og nyter en siste prosecco før vi tusler igjen mette og trett tilbake til hotellet med smil om munnen og mange minner rikere.

prosecco

Takk Christer for en uforglemmelig tur og ikke minst er det viktig å takke Luciano, Giorgia og Riccardo fra Gården Antiche Terre for unike og gode opplevelser. Jeg er helt sikker på at det ikke blir siste gangen jeg tar turen til Verona og Antiche Terre. Dette har jeg bare lyst til å oppleve en gang til.

Byen er full av historie, vi fikk en flott omvisning dagen etter, men den blir det ikke plass til å fortelle om her.

Ønsker du å reise hit og gjerne besøke disse flotte og unike menneskene og denne gården, er det ikke noe i veien for å ta turen innom Antiche Terre. Pass bare på å booke tid før du tar turen innom.

I morgen er det september og det er tid for å nyte noen gode rødviner. Så hvorfor ikke unne deg en av vinene fra Antiche Terre og nyte enten en Ripasso, Amarone eller en Amore til helgens middager.

Lyst til å lese mer om gården kan du lese om den her.

Foto: Jakob Storm Leth og Kristin Jøtun

Til info: jeg var på tur med Sommeliers

 

 

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×