proscecco-jeio-musserendevin
Alle innlegg Ett glass Hvite viner

Ukens nytt i glasset: En uhøytidelig, enkel, inkluderende, sprudlende og fresh Italier er noe vi drømmer om, eller hva?

0 Flares 0 Flares ×
Kanskje det var noe annet du egentlig tenke på? Men i Ukens nytt i glasset denne helgen, ønsker jeg å trekke fram denne deilige, lite pompøse og sprudlende italieneren som virkelig har slått seg ned i Norge og likes av de aller fleste.  Proseccoen kom som en vind og har tatt Norge med storm, og elskes av både unge, eldre, trendsettere og innovatører.

jeip-musserende-vin
Mer moro med Prosecco enn Champagne?
Prosecco er musserende vin laget i tråd med den italienske livsstilen mange av oss drømmer om: Det uhøytidelig, enkle og inkluderende livet rundt familie og venner. Vinen sammenlignes ofte med Champagne, men de to vinene er på mange måter rake motsetninger. Der prosecco er uformelt, tilgjengelig, lettdrikkelig og rimelig,  er Champagne høytidelig og dyr. Mange synes champagne smaker litt surt, og det er fordi den ofte har mye mer syre i seg. For når Champagne tas frem blir det ofte gjort et nummer av å vise den frem.  Men forstå meg riktig, jeg elsker også god champagne, og nyter det når noe ekstra skal feires.
Prosecco har det lille anstrøket av sødme som gjør den enkel å drikke. Den er ukomplisert og leskende og når en flaske prosecco kommer på bordet, er det fokus på de gode smakene og sosialt samvær som ofte står i sentrum. Så kanskje blir det mer  moro og sosialt med prosecco i glasset fordi den koster mindre og du kan unne deg flere flasker enn bare en?

Håndverk eller fabrikk?
Når vi tar oss en tur til vinmonopolet ønsker vi en vin med god kvalitet til fornuftig pris, gjerne fra en liten familie som utøver tradisjonelt håndverk. Jeio Prosecco kommer fra en slik vinprodusent.Bak Jeio står familien Bisol som har laget musserende vin siden midten av 1500-tallet. Etter andre verdenskrig overlot eieren, Desidero, eller nettopp Jeio, som han ble kalt av sin kone, driften til sine fire sønner. Etter at de overtok, moderniserte de driften og førte denne prestisjevinen et hakk lenger.Et samvittighetsfullt håndverk, miljøvennlig drift, lave avlinger per vinstokk og nøye utvelgelse av druene, har gjort at de har opplevd sterk vekst de senere årene. Folk setter pris på kvalitet og individualitet. Vin som virkelig smaker hvor det kommer fra. Bisol har gjennom alle år vært pionerer for prosecco.

speke-mat
(Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe)

Men hva skal du servere den til?
Denne musserende vinen har aroma som av små hvite fruktblomster og sommerepler. I munnen har den fine små bobler, er frisk og leskende med smak av glassepler, sitrus og fersken. Så den passer godt til matretter der mange smaker er med,  som til kalde munnfuller eller lunsjretter, som små skinkebiter og pølse, fisk, kylling, tapas og andre typer antipasti, og selvfølgelig som apéritif fordi den passer veldig bra også uten mat.

Så mitt tips denne uken er Jeio Prosecco, med varenummer 5224701 og som koster kr 139,90,-

Paistykker med fenalår, skinke og chevre  passer perfekt å servere til denne vinen.

pai-fenalar-spekeskinke

Nydelig små munnfuller som passer perfekt å starte kvelden med. Smaker rett og slett himmelsk.

Du kan også servere dette som en forrett om du har lyst. Godt er det uansett.

24 STK

4 pl butterdeig
2 chevre eller kremost
12 skiver fenalår
12 skiver skinke
2 rødløk
1 potte timian

Tin butterdeigene på benken, og kjevle dem ut til tynne leiver.
Skjær biter i passe størrelser , legg dem på en bakepairkledd stekeplate.
Smør på et lag med chevre eller kremost.
Rens og skjær løken i strimler.
Legg på løk og fenalår og skinke og topp med litt timian.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 10 minutter, eller til de er gylne.

Serveres lune.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×