Kjøttkaker med makaronistuing og brunsaus er en av de norske middagsklassikerne gjennom tidene. Enkelt og kjempegodt er det også og passer nydelig nå på sensommeren. For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.
4 porsjoner
400 g kjøttdeig
1½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1½ dl vann eller melk
2 ss margarin eller olje til steking
6 dl vann
1 kjøttbuljongterning
Brunsaus:
5 dl sjy fra kjøttkakene
1 løk
3 ss hvetemel
litt kaldt vann
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper
litt sukkerkulør
Makaronistuing:
3 dl makaroni
1 l vann
2 ts salt
4 ss margarin eller smør
4 ss hvetemel
4 ½ dl kraft
2 dl melk
¼ ts malt muskat
¼ ts pepper
½ ts salt
Ha kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær, potetmel og vann eller melk i en foodprocessor og kjør ca.10–20 sek. til farsen er jevn og fin.
Eller lag farsen for hånd. Rør saltet godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutt på hver side til de har fått en fin bruning.
Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca.10 minutter til de er gjennomkokt, eller ha kakene rett i den brune sausen.
Sil sjyen, tilsett hakket løk og la det koke opp.
Bland sammen hvetemel og litt vann og tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.
La sausen koke 6–8 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.
Kok makaroni etter anvisning på pakken.
Smelt margarin eller smør i en kjele og tilsett melet.
Spe med kokekraft fra kålen og melk til du får en litt tykk konsistens.
La sausen småkoke ca 5 minutter.
Smak til med muskat, salt og pepper.
Tilsett de kokte makaroniene
Server stuingen ved siden av kjøttkaker, brunsaus,tyttebær og kokte poteter.
Handleliste:
400 g kjøttdeig
1 pk malt muskat
1 pk malt ingefær
1 pk potetmel
1 løk
1 pk sukkerkulør
1 pk makaroni
1 l vann
1/2 l melk
8 poteter