maggi-fond-familie
Alle innlegg

Sommerdressing med kraft

0 Flares 0 Flares ×

(Et sponset samarbeid med Maggi Kraft – reklame)

Grillsesongen er helt kart over oss, og det er vel ikke noe som er så godt som noen velsmakende dressinger til en lekker grillmeny. For mange av oss er dressingen den lille detaljen som gjerne gjør hele forskjellen på et godt eller dårlig måltid. De aller fleste liker en dressing til salaten, men hvorfor ikke bytte ut de vanlige sausene med en kaldrørt dressing til kyllingen, kjøttet eller fisken i sommer.

grill--fest-ungdommer

Jeg liker å utfordre meg selv når det gjelder det å bruke forskjellige ingredienser i oppskrifter. Det gjør at jeg stadig oppdager nye og spennende smaker. Denne gangen ble jeg utfordret til å bruke kraft eller fond som det heter på kokkespråket, til å lage noen sauser med kraft.
Jeg har derfor laget en BBQ-saus, en Rømmedressing med egg, og en Ertepesto.
I disse sausene tilsatte jeg noen t-skjeer med konsentrert flytende og økologisk fond fra Maggi.
Hvis du har lyst på noen nye favoritter i sommer, er det bare å kaste seg over disse oppskriftene.

Men vet du egentlig forskjellen på fond, kraft eller buljong?  

Det er fullt mulig å koke kraft selv, men det er tidkrevende. Det brukes ofte bein/kjøtt av strofe, kalv, saus, vilt, grønnsaker, høns og kylling når en lager dette selv. Men fordi industrien har gjort det enkelt for oss, finnes det nå gode og enkle løsninger som gjør at det blir enklere for deg å lage god mat med deilig smak.

Det er ikke like enkelt å vite hva forskjellen er, for søker du opp på nettet er det mye forskjellige svar.  Men her skal jeg forsøke å forklare dette enkelt for deg og gjøre deg mer bevisst på hvorfor du skal velge en fond eller kraft i mat du lager.

Fond har lenge vært ordet kokker bruker om innkokt kraft. Men etter som vi får mer kunnskap om mat, så begynner ordet å bre seg også blant vanlige forbrukere. Kjøttkraft lages enten av bein og kjøtt av kalv, vilt eller storfe, kyllingkraft lages av høns og kylling, og grønnsakskraft av forskjellige rotgrønnsaker og krydderurter. Kraften kokes kraftig inn til under det halve, slik at vannet fordamper. Kraften eller det produsenten og kokker kaller for Fond, får derfor en sterkere smak og tar mindre plass og kan oppbevares kjølig. Den flytende økologiske kraften til Maggi inneholder litt salt,  og salt har som kjent en konserverende funksjon som gjør at denne flasken holder seg god inntil ett år om den oppbevares i kjøleskap

Disse 3 smakfulle fondene fra Maggi kommer i utgaven kjøttfond, kyllingfond og grønnsaksfond og fås kjøpt i butikken.

Kraft med grønnsaker er kjøttbein som er kokt sammen med forskjellige typer grønnsaker og krydderurter den siste timen.  Brun kraft er når beina er stekt i stekeovnen en tid og fått fin stekefarge. Så tilsettes vann og gjerne salt og så kokes det på samme måte som kraft med grønnsaker. Men kraft trenger ikke bare være kokt på kjøtt men også være kokt på grønnsaker eller fisk.

Buljongterning/brikker er tørkede smaksstoffer og smaksforsterkere tilsatt fett, oljer og stivelse, og passer godt når du skal koke pølser for eksempel.

Buljong og aspik skal være klar og blank. Det er en silt kraft som igjen er klaret med eggehviter og eggeskall. Den må ikke forveksles med buljongterning.

Stiv kraft, det er kraft som er kokt på bein av unge dyr, men den er ikke så sterk i smak som krafta av eldre dyr.

(kilde: Aase Strømstad, husstellærer og tidligere matskribent KK)

For å vise at du kan bruke disse fondene til litt mer enn supper, varme sauser og gryter har jeg laget 3 nydelige dressinger som passer perfekt å servere og som gir dressingene til grillmiddagen det lille ekstra.

Rømmedressing med egg:

egge-salat

Denne rømmedressingen med egg smaker nydelig til kjøtt eller kylling. Har du ikke lyst på egg, er det bare å unnlate å tilsette det.

4 porsjoner

4 egg
4 ss majones
4 ss rømme
2 ts Maggi økologisk Kyllingfond
1 ss gressløk
1 båt hvitløk
litt rød chili
2 ss sitronsaft
pepper
Hardkok eggene i 8–10 minutter og avkjøl i rennende, kaldt vann.
Del eggene med en eggedeler, først på tvers, så på langs.
Bland de hakkede eggene med majones, rømme, Maggi kyllingfond og gressløk.
Tilsett finhakket hvitløk og litt rød chili  om du har lyst på litt mer sting i smaken.
Smak til med sitronsaft og pepper.

kylling-fond

Ertepesto:

kylling-pasta-ertepesto

Ertepesto er  kanskje noe av det beste jeg kan tenke meg, og om du bruker det til pasta eller til potetene til både storfe og kylling, smaker det alltid like nydelig. Så prøv du også. Jeg er sikker på at du ikke kommer til å angre!

1 glass
1 potte basilikum
1 dl grønne erter
2 -3 ts Maggi økologisk Grønnsaksfond
50 g valnøtter
50 g parmesan
2 båter hvitløk
Ca. ½ dl rapsolje
pepper
Kjør basilikum, erter, Maggi økologisk grønnsaksfond, valnøtter, parmesan og hvitløk i en hurtigmikser. Spe med olje til du har den konsistensen du ønsker. Smak til med pepper.

gronnsaks-fond

Amerikansk BBQ-saus

bbq-saus
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Jeg har oppskrift på en nydelig Amerikansk BBQ-saus som jeg mener du bare må lage. Den egner seg utrolig godt til alt av kjøtt og smaker nydelig om du er glad i grillsauser. Synes du porsjonen ser litt stor ut, så halver den. Den blir like god.

1 stort glass

500 g ketchup
2 -4 ts Maggi Økologisk Kjøttfond

250 g brunt sukker
1 dl sterk kaffe
1 ss tabasco
Bland sammen alle ingrediensene og la det stå og trekke noen timer før den brukes. Holder seg godt over en uke i kjøleskap.

kjott-fond

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×