ribbe
Alle innlegg Kjøtt

Ribbe med sprø svor

0 Flares 0 Flares ×

Det er mange måter å feire jul på, men felles for de fleste av oss er at vi ønsker et fellesskap med slekt og gode venner. Julen er for meg den høytiden jeg alltid gleder meg til. Lunheten som oppstår i huset når det knitrer godt på peisen, de gode juleluktene som ribbe, pinnekjøtt og ikke minst rødkålen som alltid må kokes julaften for virkelig få den gode duften i huset vitner om at høytiden er i gang. Julen byr på lange og gode middager sammen med familie og gode venner. Å be til gjestebud har vært tradisjon i Norge i mange hundre år. Når jeg sier jul, sier jeg nesten julemat i samme åndedrag. For meg henger julekosen sammen med at vi får spise mye god julemat som en ellers ikke spiser.  Følger du rådene mine her vil du garantert få sprø svor på ribba i år.

(4 porsjoner)

2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
2 dl vann

Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

Gni inn ribba med salt og pepper 1–3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, da vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett eller en ribberist under, slik at ribba er litt høyere på midten, da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribba er noenlunde lik høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.

Forvarm ovnen til 230 grader. Sett langpanna midt i ovnen og damp ribba i ca. 60 minutter. Da «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

Fjern folien, men la asjetten eller risten ligge, reduser temperaturen til 200 grader.

Sett langpanna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre ca. 1–1½ timer for tynnribbe, ca.1½-2 timer for familieribbe.

Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.

Hvordan få sprø svor?

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden.

Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader eller bruk ovnens grill.

Følg med så du ikke brenner den. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent. La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften «setter seg».

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med ribbefett eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

Tips:

Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter, er det viktig at svoren er sprø etter steking. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den også i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpannen sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. Stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 30 minutter.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×