kanel-snurrer
Gjærbakst Oppskrifter

Julens skillingsboller

0 Flares 0 Flares ×

Denne tradisjonsrike kanelbollen stammer fra Bergen og navnet kommer av at bollene i sin tid kostet nettopp én skilling. Men hvorfor ikke bake opp og legge dem i fryseren og lune dem litt når du kommer inn etter skitur i romjula. Det smaker bare himmelsk!  Du kan selvfølgelig bytte ut den tradisjonelle julekaken med disse deilige kanelsnurrene.

Ca.12 stk.
200 g smør
4 dl melk
50 g fersk gjær for søte deiger
2 egg
2 dl sukker
1 ts salt
1 kg hvetemel
1 ts kardemomme
Fyll:
100 g smør
1 dl sukker
2 ts kanel
Pynt:
1 egg
perlesukker
Smelt smør i en kjele, hell i melk og varm væsken til 37 ºC. Rør ut gjæren i væsken.
Tilsett egg, sukker, salt, kardemomme og hvetemel. Tilpass mengden hvetemel slik at deigen ikke blir for tung. Arbeid deigen lett til den blir smidig i en maskin eller for hånd.
Dekk til deigen med plast eller et klede og sett den til heving på et lunt sted ca.30 min.
Rør sammen temperert smør, sukker og kanel. Del deigen i to, trill de til lange pølse og kjevle den ut til ca. 60 x 30 cm.
Smør på fyllet og rull den fast sammen til en pølse. Skjær ca. 2 cm tykke skiver og legg disse på en bakepapirkledd stekeplate.
Heves tildekket på et lunt sted ca. 40 minutter. Pensle lett med egg og strø over perlesukker.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 220 ºC i ca.10 minutter. Avkjøles på rist. Pynt med litt melisglasur på toppen.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×