lamme-stek
Alle innlegg Oppskrifter

Klassisk lammestek med fløtegratinerte poteter

0 Flares 0 Flares ×

Nå begynner det ferske lammekjøttet og nå ut til butikkene, og det bugner snart av deilig høstlam overalt. Så da kan du virkelig trylle fram den ene lammeretten etter den andre. Lammestek er kanskje ikke helt hverdagsmat. Men fristes du av denne deilige retten, kan det være lurt da å planlegge en av helgens middager allerede i dag. Og føler du deg ikke som en mesterkokk,  kan jeg berolige deg med at du kan få til en god og saftig lammestek om du benytter deg av en av mine min beste venner på kjøkkenet, nemlig steketermometeret. Hemmeligheten ligger nemlig i å bruke et steketermometer og det er overhodet ikke feigt å bruke det. Jeg bruker termometer i alt fra steker av kjøtt, til fiskefileter og kyllingfileter. Det gjør at maten jeg lager aldri er under eller overstekt, men perfekt stekt slikt vi vil ha det, hjemme hos oss….
Jeg har også lagt ved drikkeanbefaling på noen gode rødviner. Prøv en av dem til å få en god og deilig matopplevelse du sent vil glemme.

Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin servert med fløtegratinerte poteter. Enkelt, saftig og velsmakende og det beste er at den lager seg nesten selv!

(4 porsjoner)
1 lammestek ca. à 1 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilker frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
5 båter hvitløk
1 løk
3 gulrøtter
1 l vann
Saus:
8 dl stekesjy
4 ss maizenna
1/4 dl solbærsaft eller rødvin
1 – 2 ss dijonsennep eller grov sennep

1 ts soyasaus
2 dl fløte
1 dl creme fraiche
½ ts pepper
½ ts salt
Fløtegratinerte poteter:
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
½ ts pepper
3 dl kremfløte
1 dl melk
revet ost
Gni lammesteken godt inn med salt og pepper.
Del hvitløk i båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i steken og stikk inn steketermometer. Hell på ca.1 liter vann.
Stekes på nederste rille ved 125 grader i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 62 grader er steken rosa, når det viser 70 grader er den gjennomstekt. La steken hvile minst i 1/2 time innpakket i folie før den skjæres opp.
Du kan også langtidssteke ved 60 grader i 5 – 6 timer, men bruk steketermometer. Da vet du når du kan vente den ferdig. Du kan skru opp temperaturen litt på slutten til 180 grader om du ønsker, men da må du følge ekstra godt med, for det kommer til å gå raskt og så må du vite at det er på vei mye varme inn i steken, så pass på temperaturen. og la kjøttet få hvile på benken før det skjæres opp.
Det kan være lurt å svi av kjøttet i en stekepanne med litt smør. Legg så lammesteken i en ildfast form sammen med grønnsakene og følg oppskriften videre som for den andre

Lag så de fløtegratinerte potetene.
Vask og rens poteter og løk og skjær dem i skiver.
Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter.
Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 grader, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Lammesaus:
Kok opp sjyen fra steken. Ha maizenna i en liten bolle og rør det ut i litt kaldt vann. Tilsett jevningen i en tynn stråle mens du rører godt.  Tilsett fløte og smak til med solbærsaft/rødvin, sennep, soyasaus, salt og pepper.
Server steken med saus og fløtegratinerte poteter.
Kokte brekkbønner smaker godt ved siden av.

Drikkeanbefaling:
109216 Gran Feudo Reserva, kr 115
3098901 Muga Reserva kr 200

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×