lamKlephtiko
Alle innlegg Kjøtt Oppskrifter

Lam Klephtiko – en smak av Hellas

0 Flares 0 Flares ×

 

Det er ikke alltid det passer å lage et stort lammelår eller en hel stek. Lag derfor denne greskinspirerte formen, nydelig og masse deilige smaker. Du får også ett par gode drikketips til denne retten om du har lyst på noe godt i glasset.

Et formiddagsbesøk på en taverna i Hellas gir deg en matglede som du ikke glemmer. Har du lyst til å gjenoppleve sommerminnene er Lam Klephtiko med tzatziki og greske poteter en oppskrift for deg.

(6 porsjoner)
1 lammelår, utbeinet
8 båter hvitløk
3 laurbærblad
½ ts kanel
1 ts tørket oregano
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 ss olivenolje
Greske poteter:
1 ½ kg potet
saften av 1 ½ sitron
1 ½ ts salt
¾ ts pepper
3 ts tørket timian eller basilikum
1 ½ dl olivenolje
Tzatziki:
3 dl gresk yoghurt
1 agurk
½ ts salt
3 båter hvitløk
1⁄2 ts pepper
Knus laurbærblad og bland det med kanel og oregano.
Skjær hvitløk i skiver. Lag små snitt i kjøttet og fyll disse snittene med hvitløkskiver og krydder. Bind opp lammelåret med hyssing. Pensle kjøttet med olivenolje og gni litt salt og pepper utenpå. Pakk steken inn i bakepapir, slik at det ikke siver ut kjøttsaft.
Legg pakken på en rist som er plassert over en langpanne i ovnen. Fyll langpannen med vann. Vannet må ikke komme i kontakt med låret. Stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek på 125 grader i 2-3 timer eller til termometereret viser 68 grader.
La låret hvile noen minutter før det deles opp i biter.
Skrell og del poteter i båter. Legg potetene i en ildfast form eller langpanne. Pisk sammen olje, sitronsaft og tørket timian, tilsett pepper og salt. Hell blandingen over potetene og stek dem nederste rille ved 175 grader i ca. 40 minutter til potetene er gyllenbrune og myke. Pass på at det ikke setter seg fast.
Legg de store bitene med lam på toppen av potetene.
Riv slangeagurken på råkostjernet og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet. Bland dette sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.

Server Lam Klephtiko med tzatziki og greske poteter ved siden av.

Drikkeanbefaling:

786401 Jaboulet Parallèle 45 Côtes du Rhône 2010 kr 120

848301 Weszeli Langenlois Grüner Veltliner 2012 kr 160

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×