Gjærbakststang med pistasjkrem
Alle innlegg Gjærbakst Oppskrifter

Gjærbakststang med pistasjkrem

0 Flares 0 Flares ×

Pistasjnøtter og ikke minst en pistasjkrem passer perfekt i gjærbakst.  Annet fyll? Bytt pistasjnøtter med andre nøtter som hasselnøtter, valnøtter eller mandler om du ønsker. 

2 stk.

150 g smør
1 kg hvetemel
1,5 dl sukker
1 pk fersk gjær
0,5 ts salt
2 ts malt kardemomme
6 dl melk

Pistasjkrem:
300 g pistasjnøtter
6 ss olje
1 dl melis
1 ts vaniljesukker
1 boks kondensert søtet melk
5 dråper konditorfarge
Pynt:
1 dl perlesukker

Kutt smør i terninger, og la det temperere seg litt mens deigen elter.
Ha hvetemel, sukker, gjær, salt og kardemomme i en bakebolle til kjøkkenmaskin. Bruker du fersk gjær kan du smuldre gjæren i bollen, eller røre den ut i melken.
Spe med romtemperert melk. Hold tilbake 1/2 dl, tilsett mer melk etter hvert hvis deigen virker for fast.
Når deigen eltes i kjøkkenmaskin vil temperaturen gradvis stige. Tidligere var det anbefalt å lunke væsken til 37 °C, men med tilstrekkelig elting vil temperaturen stige for mye og gjærcellene kan dø. Bruk derfor romtemperert væske. Hevingen kan noen ganger ta litt lengre tid, avhengig av deigtemperatur – men deigen vil også få en bedre smak.

Sett en deigkrok i kjøkkenmaskinen og elt deigen i ca. 15 minutter.
Tilsett smøret og elt deigen videre i ca. 10 minutter, til deigen er myk og elastisk. Ta gjerne «glutentesten» mot slutten av eltingen. Strekk en liten deigklump mellom fingrene og forsøk å få en tynn, gjennomsiktig hinne. Er deigen elastisk og smidig er den klar for heving, er den «kort» og revner – elt litt til.

Dekk deigen og sett den til heving på et lunt sted til den har hevet til dobbel størrelse,  45-60 minutter.

Ha pistasjnøtter i en kjele med vann og kok til det tynne skallet løsner. Fjern skallet ved å gni dem sammen i et tørkepapir.
Ha nøtter, olje, melis og vaniljesukker i en food prosessor, kjør dem til en tykk blanding. Tilsett kondensert melk og kjør til en krem. Tilsett noen dråper grønn konditorfarge hvis en ønsker en sterkere farge.

Del deigen i to. Kjevle deigene ut til to store firkanter på et bakepapir. Bruk en kniv og del/riss opp deigen i tre like deler. Skjær 2 cm brede striper i deigen på hver side som går helt inn til den midterste delen. Viktig at det gjøres symmetrisk for at det skal bli like mange striper på hver side. Legg så på pistasjkrem i midten fra topp til bunn.

Start med å brette enden over fyllet. De to nederste stripene legges over i et kryss for å pakke inn fyllet, så det ikke renner ut. Fortsett å brette annenhver stripe over fyllet i kryss. Da blir det et flettemønster som holder fyllet på plass. Brett til slutt inn enden. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett og sett dem til heving, ca. 1 time.

Pensle over med egg og dryss over perlesukker.

Stekes i ovnen på midterste rille ved 210 grader i ca. 15 minutter, eller til stangen er gyllen og ferdig stekt.

Avkjøl lengdene på rist og skjær i tykke skiver ved servering.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×