Alle innlegg Kylling og fjørfe Oppskrifter Supper

Coq au vin – Hane eller kylling i vin

0 Flares 0 Flares ×

Coq au vin eller hane i vin er en fantastisk smakfull og rustikk gryte fra Burgund i Frankrike. Den opprinnelige oppskriften lages med hane som kokes i rødvin, men i Norge er det jo ikke spesielt lett å få tak i hane. Så skulle du ha lyst til å lage denne gryta, går det helt fint å benytte kylling eller høne i stedet for. Nå får du jo kjøpt høns i mange butikker, så spør i butikken din om de har en liggende i frysedisken.

Coq au vin eller kylling i rødvin lages som navnet antyder med vin i gryta. Så har du lyst på noe godt i glasset, velg gjerne en saftig vin uten fatpreg og helst ikke en fin som er for tanninrik. Av gode vinvenner har jeg har blitt anbefalt å benytte samme type vin i gryta som i glasset. Men har du noen rester med vin fra papp eller rester i en flaske, kan denne vinen fint benyttes i marinaden til gryta.
Så gjør som meg inviter noen gode venner eller venninner helgen på deilig varm gryte, gjerne dagen før. 

4 – 6 porsjoner

8 kyllinglår
4 båter hvitløk
2 laurbærblad
1 kvast timian
4 dl rødvin
2 ss hvetemel evt maizenna
100 g bacon
16 småløk
2 gulrot
2 stilker stangselleri
300 g sjampinjong
0.5 dl konjakk
2 dl kyllingkraft
1 bunt persille
salt og nykvernet pepper
smør
godt brød
ris 

Legg kyllingen i en passende brødpose og tilsett rødvin, finhakket hvitløk, timian og laurbær. Press mest mulig luft ut av posen og knyt igjen. La kyllinglårene marinere i kjøleskapet natten over, eller mist i 4-5 timer.
Skjær bacon i strimler, og gulrot og selleri i jevne biter. Skrell løken og rens sjampinjongen. Ta kyllinglårene opp av marinaden (ta vare på marinaden) og tørk dem lett med kjøkkenpapir. Krydre godt med salt og pepper.
Varm to spiseskjeer smør eller olje i en jerngryte.
Tilsett baconet og fres til det blir gyllent. Løft baconet ut av gryta (la alt fettet være igjen) og legg det til side. Stek gulrot, selleri og løk i baconfettet til grønnsakene begynner å bli myke og har fått litt farge. Løft grønnsakene ut av gryta og legg til side. Stek soppen, tilsett mer smør eller olje om nødvendig, og legg også soppen til side.
Brun kyllinglårene godt på alle sider, hell over konjakken  og tenn på
NB! Stå litt på avstand og ikke gjør det under avtrekksvifta).
Ha baconet og alle grønnsakene tilbake i pannen. Dryss over melet og vend litt rundt på ingrediensene. Hell over marinaden og kraften.
Kok opp, skru ned temperaturen og la det hele småputre uten lokk i omtrent en time eller til kyllingen er gjennomkokt. Rist på gryta eller rør litt med jevne mellomrom.
Smak til med salt og pepper og dryss over hakket persille. Servere kyllinggryten med potetstappe og godt brød.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×