bunad-skjorte
Alle innlegg

Hjelp, bunadskjorten har blitt gul!

0 Flares 0 Flares ×

17.mai er rett rundt hjørnet og det er sikkert flere av dere som kanskje også skal bruke bunaden i helgen. Men du har kanskje ikke tatt den fram fra skapet riktig ennå?  Men kanskje det er på tide å ta en titt både på stakken eller bukse, jakke og vest? Og er skjorten fortsatt er like hvit som den bør være? Tror virkelig at det kan være ett tips å ta fram alt nå og ta en titt.

Det er noe staselig og høytidelig ved å bruke bunad. Jeg føler meg så ufattelig fin i min som er en bringedukbunad fra Øvre Valdres. I dag har jeg tatt den fram og den har fått seg en liten luftig, I tillegg har jeg sett over skjorta og sett at den er hvit og uten skjemmende gule flekker.

Men hvordan er det med deg? Er det en stund siden skjorten har fått luftet seg og vært i bruk? Da kan det jo hende at skjorten har blitt gul, og gule skjorter er ikke vakkert å ha på seg. Men fortvil ikke, for det finnes råd for å få den hvite igjen.

Bruker du vaskemaskin og et vaskemiddel som er beregnet for hvit og lyst tøy blir den nok som regel hvit igjen. Men blir den ikke det kan du fylle opp en stor kjele med kaldt vann, ha i litt vaskemiddel for lyst og hvitt tøy.
Men har skjorten din broderier av ull eller slike, må ullvaskemiddel benyttes, det er viktig.
Legg i skjorten og kok opp forsiktig. Etter at kokepunktet er nådd, helles vannet av og skjorten skylles i flere omganger i lunkent vann.
Dette bør selvfølgelig ikke gjøres for ofte, men når skjorten er gul er gode råd dyre.
Har du linskjorte må du ikke klore en den. Det sliter på linfiberen og tekstilen kan skifte og endre farge.

valdres-bunad

Her er noen tips om flekkfjerning:

  • Fjern flekker med en gang de kommer på, gjerne innen 24 timer. Hvis de tørker og får satt seg, blir de nesten umulige å få bort. Dette gjelder særlig, kaffe,  bær-og vinflekker. Selv om kokende varmt vann gjør nytte.
  • Start med å koke opp vann og så heller du kokende vann forsiktig gjennom flekken.
  • Hell litt flytende vaskemiddel på flekken, gni såpen forsiktig og gjerne med baksiden på en skje. La det virke i 30 minutter. Vask deretter skjorten i maskin eller for hånd på så høy temperatur som stoffet tåler.
  • Vasker du bunadskjorten i maskin bør den vaskes på 60 grader.
  • Vask alltid etter svakeste ledd, så har du bunadskjorte med ullbroderi eller slike, ta hensyn til fiberen, både når det gjelder temperatur og vaskemiddel.
  • Sentrifug ikke skjorten, heng den til drypptørk. Da blir det enklere å stryke den.
  • Vask alltid bunadskjorten etter bruk, men ikke stryk den før den legges i en bomullpose eller linpose. Du kan bruke et putevar om du ikke har en annen egnet pose.

 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×