epler
Alle innlegg Formkaker Frukt og bærkaker is-og ostekaker Oppskrifter

Hipp hurra for epledagen 17.oktober

0 Flares 0 Flares ×

I dag er det 17 oktober og den store epledagen.  Jeg vet ikke om du har tenkt å feire, men om du har lyst, så gir det deg en god grunn til å hylle denne deilige og saftige frukten full av deilige vitaminer og mineraler med at du baker eller lager noe godt av eple.
Vi vet at epledyrkingen er flere tusen år gammel. En har funnet funn etter epletrær i Kakasusfjellene så langt tilbake som til steinalderen. Og i Norge ble de første epletreene plantet i Hardanger, mye på grunn av milde vinder og lange kjølige sommernetter som gir eplene en syrlig smak.
I utgravingene med Osebergskipet, fra ca 850 e.kr,  ble det funnet 54 godt bevarte epler. Dette viser oss at eplene ble høyt verdsatt.  I tillegg kan vi nok takke munkene for at epledyrkingen ble alminnelig kjent og utbredt i Norge. Eple er godt å spises ofte som det er , men det kan brukes til så mye mer. Så for å hylle det gode norske eplet har jeg samlet noen gode oppskrifter som du kan klikke deg inn på og få inspirasjon til å bruke den i mer enn i kake.  

Så vverrask familie og gode venner i dag med noe godt av eple.
Klikk deg inn på bildene og du kommer rett til oppskriften.

Fransk Epleterte:
Dette er en deilig fransk eplekake. Oppskriften har jeg fått av en god venninne som er bosatt i Frankrike. Kaken passer like godt til kaffekoppen som til dessert. Server gjerne vaniljekrem,  Creme Fraiche, pisket krem eller vaniljeis ved siden av.

eple-terte
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Eplekyss til blåmuggost:
Eplekyss er så lett å lage og smaker himmelsk til ost, og kanskje passer den ekstra godt til blåmuggosten. Prøv det du også til kveldskosen eller neste gang du serverer ost. Jeg er sikker på at du vil bli overrasket både hvor godt og enkelt det er.

eple-kyss-blåmuggost
Matstyling: Kristin Jøtun, foto: Kim Holthe

Epleostekake:
Eple og kanel er en god kombinasjon og har du ikke prøvd det i en ostekake før, er det virkelig på tide! Kaken er stekt, er kremete og smelter på tungen. 

eple-kake-ost
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Tilslørte bondepiker:
Er det en dessert jeg alltid får lyst å lage på høsten, så er det tilslørte bondepiker. Den nydelige og litt syrlige smaken av norske epler, sprøtt brødrasp med sukker og en smak av kanel og  ikke minst deilig pisket krem blir dette en dessert som alltid faller i smak. Selv om den kanskje kan oppfattes som litt traust, gjør det ingen ting for meg i hvert fall. Jeg elsker den smaken av nydelige epler..

tilslorte-bondepiker
Matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Sjokoladerullekake med friske epler:
Sjokoladerullekake kan du fylle med det du ønsker, og her har jeg fylt den med deilig krem og friske eplebiter. Smakfull og deilig, og utrolig rask å lage. Denne tar knappe 20 minutter å få ferdig, så denne rekker du å lage før middag, og så fyller du den like før kaffen er ferdig traktet.

sjokolade-eple-kake
Matstyling: Kristin Jøtun Foto: Kim Holthe

(kilde tekst: Store Norsk leksikon)

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×