rokte-koteletter
Kjøtt Oppskrifter

Sommerkoteletter eller bayonneskinke med syrlig eplesaus

0 Flares 0 Flares ×

Sommerkoteletter er en forholdsvis rimelig middag og som passer godt som hverdagsmiddag. Men du kan også bruke bayonneskinke eller røkt skinke å skjære i skiver.
Sammen med hjemmelaget potetmos og en syrlig eplesaus, blir dette et nydelig måltid med mange gode smaker.  Server gjerne kokte grønnsaker som gulrøtter og brokkoli til.
I tidligere tider var det å røyke kjøttet en konserveringsmetode som gjorde at kjøttet holdt seg lenger ferskt og friskt. I dag har vi ikke særlig behov for dette, men allikevel røyker vi kjøttet som gir denne deilige smaken.

4 PORSJONER
4–6 sommerkoteletter eller 600 g bayonneskinke
1 ss smør
Saus:
3 dl eplejuice
2 epler
1 beger crème fraîche, du kan bruke lett
salt og pepper
½ –1 ts sukker
POTETMOS
8–12 poteter, avhengig av størrelsen
ca. 2 dl lettmelk, helmelk eller fløte
50 g smør, men kan bruke margarin
1 ts salt
1 krm pepper
1 ss gressløk
TILBEHØR:
2 gulrøtter
1 bunt brokkoli
Fyr opp grillen eller stek kotelettene i pannen i ca, 2 minutter på hver siden. Legg dem tilside og la dem hvile ca. 10 minutter.
Brukes sommerkoteletter brunes de lett i pannen, eller grilles på grillen.
Del eplene i båter, behold gjerne skrellet på. Kok opp eplemost, tilsett epler i båter og la dem trekke i eplemosten i 1–2 minutter, til de er knapt møre.
Ta opp eplebåtene og kok eplemosten inn til det halve.
Tilsett crème fraîche og kok til sausen tykner.
Bland eplebåtene i sausen. Smak til med salt, pepper og  evt litt sukker om du synes den er syrlig.
Vask, skrell og del poteter i terninger.
Ha potetene i en kjele og kok dem møre i vann, ca. 15 minutter.
Hell av vannet og damp potetene godt.
Mos potetene med en moser eller en stavmikser , tilsett melken evt fløte og smøret og bland det godt inn i mosen. Smak til med salt og pepper like før servering. Hvis potetmosen koker for lenge vil den bli seig.
Rens og kok gulrøtter og brokkoli i lettsaltet vann.
Server hjemmelaget potetmos, lettkokte grønnsaker ved siden av kjøttet og den nydelige sausen.

Handleliste:
4–6 sommerkoteletter eller 600 g bayonneskinke
1/2 kg smør
3 dl eplejuice
2 epler
1 beger crème fraîche, du kan bruke lett
8–12 poteter, avhengig av størrelsen
ca. 2 dl lettmelk, helmelk eller fløte
1 bunt gressløk
2 -4 gulrøtter
1 bunt brokkoli

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×