Alle innlegg Brennevin Brennevin Fisk og skalldyr Grønnsaker og poteter Hvite viner lefser og flatbrød Lunsjretter Oppskrifter Tips og råd Tradisjonsmat

Vill etter sild – Sildeambassadør Alex Rosèn hyller silden!

0 Flares 0 Flares ×

Alex Rosen er mer enn en tøysete komiker. Har er også en ihuga sildeelsker. Med sitt brennende engasjement ønsker han å vise verden at sild gjør deg snart, sunn og ikke minst gir den deg god samvittighet for et bedre klima.

Tekst Kristin Jøtun Foto: Kristin Jøtun og Per Bjørkum. I samarbeid med Norges Sjømatråd og Pelagisk forening.

Sildeelskere fremhever smaken, ernæringsfysiologer hyller det sunne fettet og de gode proteinene, mens miljøaktivister spiser sild med verdens beste samvittighet. For Alex Rosén handler det om ungdom og bærekraft.

– Sild er noe av det mest bærekraftige du kan velge, sier den lidenskapelige sildeambassadøren. Som komiker vil Alex formidle mer enn bare tull og tøys. Han ønsker å løfte frem sild som mat med lavt klimaavtrykk, spesielt rettet mot yngre generasjoner.

Godt for kloden

– Det er godt for kloden å spise sild, sier han entusiastisk i et sommerintervju på Hisøy utenfor Arendal.

Alex har et ektefølt engasjement for sild. Det startet i barndommen, da bestefaren introduserte ham for tradisjonelle silderetter. Han minnes med glede spekesild med rødbeter og nypoteter og ikke minst sprøstekt sild med rømme på varme sommerdager. Lidenskapen for sild tok virkelig av etter et besøk på Knutholmen i Kvalvåg, hvor Alex og kunstneren Aune Sand ble betatt av jomfrusild, eller matjessild, som spesielt elskes av tyskere og nederlendere. Etter besøket ble gutta enige om at denne delikatessen måtte ut til folket, og spesielt til de unge. På grunn av det sterke engasjementet ble Alex Rosén i fjor utnevnt til Årets sildeelsker av Norges sjømatråd og Pelagisk Forening, en interesseorganisasjon for norske fiskebåteiere. 

Før oljen var silda en av landets viktigste råvarer. Begrepet «havets sølv» viser til fiskens farge og dens økonomiske betydning for kystsamfunnene. Og kanskje det viktigste; sild og potet sikret oss nordmenn næringsstoffer i krevende og karrige tider. I dag, derimot, utgjør sild kun 3 prosent av sjømaten vi spiser.

– Forbruket går ned, og det må vi gjøre noe med. Vi må fjerne mytene om at sild smaker vondt, sier Alex. – Sild må presenteres på nye, trendy måter, som i sushi, poké bowl eller ceviche. Jeg er sikker på at hvis unge tør å ta en bit, så blir de hekta, smiler Alex og strekker seg etter en bit med matjessild toppet med bringebær.

Alex’ hjerte brenner for sild, og med sitt smittede engasjement håper han å tenne gnisten og utfordre både etablerte og yngre kokker til å leke mer, få den på trendy menyer og tilføre den nye smaker.

Sexy, kul og trendy

– Sild må presenteres som rå, kul og sexy, rett og slett fjerne de gamle mytene. Men for å nå ut til de unge må sild markedsføres på sosiale medier med fokus på bærekraft og ikke minst de gode helsegevinstene den gir, legger han til, og utdyper sine visjoner:

Studenter, som ofte har et sterkere fokus på bærekraft, helse og klima, bør lære om sild gjennom inspirerende matkurs og foredrag i studenthverdagen. Produktene må være billige, lett tilgjengelige og oppskriftene enkle. Sild må markedsføres som et sunt og klimavennlig alternativ til dyrt proteinpulver.

– Sild må løftes frem som festmat, og vi må heller ikke glemme den som et godt og enkelt valg i en travel hverdag, sier han.

Alex trekker pusten og ser utover havet.

– Vi bør lære av våre skandinaviske naboer. Svenskene elsker sild til sin midtsommerfeiring, og danskene serverer sine høye smørrebrød med sild og snaps. Så min oppfordring er; ut med grillen og inn med silden! Lag nye tradisjoner ved å invitere til sildegilde med sild i variasjon, snaps i glasset og syng sanger som vi alle blir glade av, nå som dagene er på sitt lyseste.

Om du har lyst å teste ut noen nye retter med drikkeanbefaling til, kan jeg anbefale dette:

Donut-sushi

Donut-sushi med sild og bringebær

Donut-sushi er lekre å se på og en litt annerledes måte å servere sushi på. Vi har pyntet med laksefilet, sild, avokado, bringebær og agurk, men her er det bare fantasien som setter grenser.

4 porsjoner

250 g jasminris eller sushiris
2 ss riseddik
½ ss sukker
½ ts salt
Topping:
½ agurk
150 g laksefilet
150 g Appetittsild
6 bringebær
1 avokado
1 ss sitronsaft
2 ss sorte sesamfrø
2 ss hvite sesamfrø
1 bunt frisk koriander

Tilbehør:
50 g syltet ingefær
50 g syltet rødløk
1 lime
1 dl soyasaus

Skyll ris i kaldt vann i flere omganger til vannet blir helt klart, ikke lenger hvitt. Legg risen i bløt i kaldt vann, ca. 20 minutter. Hell av vannet.

Ha risen i en kasserolle og hell på vann slik at det står ca. 2 cm over. Kok opp under lokk, og la det fosskoke i 2–3 minutter. Skru ned og kok videre på lav varme i ca. 10 minutter til vannet er fordampet. La risen hvile noen minutter før en vender inn en blanding av riseddik, sukker og salt. Avkjøl risen.

Skjær agurk i tynne skiver, gjerne med en mandolin eller ostehøvel. Del avokadoen i to, ta ut steinen og skjær avokadoen i tynne skiver. Hell litt sitronsaft over, da unngår en at avokadoen blir brun.

Skjær laksefilet i tynne skiver. Tørk sildefiletene med papir, og legg dem på et fat.

Legg plastfolie på benken. Form risen til en ball og press risen sammen, slik at den holder formen. Lag et hull i midten med et skaft og trykk den ned slik at de ligger flatt. Legg donutene på et serveringsfat.

Dryss sesamfrø, både hvit og sort på den ene siden av donutene. Legg på agurkskiver, lakseskiver, sildefilet, avokado og bringebær. Pynt med frisk koriander.

Server soyasaus, limebåter, syltet rødløk og syltet ingefær ved siden av.

Drikkeanbefaling:

14259302 Gilde Sommer Aquavit, 329,90 (50 cl)

14429402 Atlungstad Hvaler Sjømat Aquavit, kr 399,90 (50cl)


Vin:
17140001 Domaine Tabordet Sancerre Bio 2022, kr 269,90


1752101 Wongraven Morgenstern Riesling 2023, kr189,90

Jomfrusild og bringebær på landbrød

Matjesild med bringebær

Dette er smakfulle munnfuller til et glass med akevitt eller en smakfull hvitvin. Perfekt å servere en varm sommerdag.

4 porsjoner

12 skiver landbrød
1 dl olivenolje
175 g jomfrusild/matjessild
12 blader spinat
50 g syltet rødløk
12 skiver rødbeter
12 bringebær

Skjær brødet i skiver og legg dem på et stekebrett. Ringle over olje. Stekes på midterste rille ved 200° i ca. 10 minutter eller til de er gylne og sprø. Avkjøl på rist.

Skjær jomfrusilden i små biter på skrå.

Legg et spinatblad på brødet, topp med sild, rødløk, rødbete og bringebær.

Drikkeanbefaling: 

Akevitt:
12999902 Atlungstad Sommer Aquavit, 399,90 (50 cl)

Sommerakevitt atlungstad
626201 Lysholm Linie Double Cask Sherry/Port, kr 579,90 (70 cl)

Løten linje anora
Vin:
14578601 Cabriz Reserva Branco Encruzado, kr 189,90


16904201 Yoko Organic Riesling, kr 147,90

Tradisjonell kryddersild med nypotet

Hardkokte egg, kryddersild og ferske poteter – mer skal ikke til for en nydelig sommermiddag. Enkelt, sunt, delikat og godt!

4 porsjoner

8 kryddersildfileter
100 g bringebær
1 bunt dill
1 lime
8 cocktailpinner

Tilbehør:
8 nypoteter
8 egg
1 rødløk
200 g syltede rødbeter
3 dl lettrømme
8 flatbrød

Tørk av sildefiletene, rull dem sammen og fest med cocktailpinner. Sett dem på et fat sammen med bringebær, dill og limebåter.
Kok poteter møre.
Kok egg i 8 minutter til de er «smilende». Avkjøl i kaldt vann. Skrell og del i båter.
Rens og del løken i tynne strimler.

Klassisk sild serveres med bringebær, nykokte poteter, egg, rødløk, rødbeter, rømme og flatbrød.

Akevitt:
1230101, Simers Taffel kr 409,90


17155401 Atlungstad Faun Urtedram kr 449,90


Vin:
17203901 C O Nielsen Rosé de Provence BIO kr 249,90

C. O. Nielsen Mâcon la Roche Vineuse sur le fil
1752101 Wongraven Morgenstern Riesling 2023 kr 189,90

Wongraven riesling

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *