Dette er en smakfull pai hvor en har kombinert spekeskinke og asparges. Paien kan både serveres lun eller kald og passer perfekt til 17. mai-bordet.
4 – 6 porsjoner
250 g filodeig, ev. 1 pk. paideig
150 g bacon
1 ss smør
1 rødløk
5 sjampinjong
1 paprika
2 stilker vårløk
4 asparges
2 båter hvitløk
4 egg
3 dl fløte
1 ts salt
½ ts pepper
100 g revet ost
Pynt:
6 små tomater
6–12 skiver spekeskinke
Legg filodeigen i en paiform, klipp bort hjørnene slik at deigen former seg i formen.
Skjær baconet i fine biter, eller bruk ferdig baconterninger. Stek baconet sprøtt med litt smør. Tilsett finhakket løk, sjampinjong delt i to, finhakket paprika og vårløk i ringer og fres alt mykt, men ikke stekt.
Fordel blandingen i paiformen og legg på asparges i en vifte.
Finhakk hvitløk. Ha eggene i en bolle og vips dem lett sammen. Bland i fløte, tilsett hvitløk, salt og pepper.
Hell blandingen over i formen og strø over et tynt lag med ost på toppen.
Stekes på nederste rille ved 200 °C i ca. 25 minutter eller til eggemassen har satt seg og toppen er gyllen.
Rull sammen to og to spekeskinkeskiver til roser og sett dem på toppen sammen med tomatene.
Litt sunnere!
Bytt ut fløte med kesam eller lettfløte, men tilsett gjerne ett egg ekstra. Da er en sikker på at massen stivner.