Fransk lammegryte
Alle innlegg Grønnsaker og poteter Gryter Kjøtt Oppskrifter

Fransk lammegryte

0 Flares 0 Flares ×

Denne kan minne om den verdenskjente og klassiske Boeuf Bourguignon, men vi har byttet biff med lammebog. Ypperlig påskemat med mange rundt bordet!

4 porsjoner

1 kg lammebog i skiver
150 g bacon, gjerne ternet
1 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
1 gul løk
2–3 gulrøtter
3 hvitløkfedd
1 ss smør
800 g (2 bokser) grovhakkede tomater
2 stilker timian (ev. 2 ts tørket)
2 stilker rosmarin (ev. 2 ts tørket)
1 laurbærblad
5 dl rødvin
2 dl vann
2 ss oksefond
300 g delikatesseløk
400 g sjampinjong
2 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper
1 ss sukker
3 stilker rosmarin
1 stilk vårløk

Skjær kjøtt i 3×3 cm biter. Bruk også biter med ben; de gir god smak.
Varm smør i en tykkbunnet gryte. Sprøstek bacon og ta det ut, men la fettet bli igjen.
Krydre kjøttet med salt og pepper og brun i flere omganger. Tilsett litt mer smør om nødvendig. Ta kjøttet ut.
Rens og grovhakk løk og hvitløk. Skrell og skjær gulrøtter i passe biter. Fres løk, hvitløk og gulrøtter i gryten. Tilsett tomat og krydder. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryten. Tilsett vin, vann og fond. Kok opp under omrøring. Legg på lokk og la gryten småkoke i ca. 1 time, til kjøttet er mørt. La gjerne lokket sitte halvveis på den siste halvtimen.
Stek delikatesseløk og sopp gyllent i smør og ha det i gryten. La alt koke noen minutter til sopp og løk er mørt.
Smak til med mer salt og pepper om nødvendig. Legg på rosmarinkvister og finsnittet vårløk ved servering. Server gjerne kokte poteter, ris eller godt surdeigsbrød til.

Tykkere saus?
Sil sausen av den ferdige gryten og kok den litt mer inn. Eventuelt kan den jevnes med litt hvetemel eller maisenna før du heller den tilbake over kjøttet.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *