Alle innlegg Hvite viner Oppskrifter

Portvin + Julemat = Sant

0 Flares 0 Flares ×

Gi portvin en sjanse!
nøttesalsa med portvin

Det er ikke godt å si hvorfor portvin havnet som  «gammel dame-drikk», umoderne og lite trendy. Det er ganske urettferdig  ettersom portvin er en sterkvin med masse smak og som kan brukes til så mye, ikke bare til å spises til pepperkaker med blåmugg eller småkaker. Men skjenk deg et glass, gjerne litt avkjølt.
Navnet portvin er hentet fra havnebyen Porto, som ligger ved elven Douros utløp. Fra denne byen har de skipet ut vin i mer enn 300 år.  Portvin kommer i flere størrelser, både små og store flasker. Har du lyst til å lære mer,  klikk deg inn på
» Det gode vinliv» med Anne Fredrikstad: Hun har en evne til å forklare dette med vin på en veldig enkel og forståelig måte blir forståelig for alle.
https://annefredrikstad.com/2021/11/tid-for-et-lite-glass-portvin-10-portvin-til-jul/
Som Anne skriver i sitt innlegg trenger du ikke være redd for å kjøpe en stor flaske med portvin. Det er kanskje den mest lagringsvennlige vinen etter åpning. Grunnen til det er at vinen er tilsatt druesprit og da blir den ekstra lagringsdyktig. Så med disse gode oppskriftene har du ikke problemer med å bruke opp en flaske, til og med kan det hende at du må handle inn flere flasker enn bare en. Så hvorfor ikke gi denne deilige drikken en ny sjanse denne julen.  Jeg håper at oppskrifter til hvordan du kan bruke denne fantastiske drikken med tips om mat- og portvinkombinasjoner, kan gjøre at du har lyst til å teste ut noen av disse spennende matkombinasjonene jeg har laget spesielt til deg.

Portvinssirup med nøtter og tørket frukt

S

Som tilbehør er det også mulig å lage en sirup bestående av portvin og muscovadosukker. Det er brunt, uraffinert sukker fra sukkerrør. Dette gir en spennende smak til mange typer oster, og kanskje spesielt til faste og modne ostetyper.

1 porsjon
2 dl hvit portvin, Taylor’s Chip Dry, kan også brukes rød

2 dl mucsovado sukker
1 pose usaltede nøtter, blandet
100 g aprikos
100 g svisker
50 g dadler, kan utelates
50 g fiken, kan utelates

Bland vin og sukker i en kjele. Kok til en tykk lake, dette kan ta noen minutter. Tilsett usaltede nøtter og grovhakket frukt. Bland alt sammen og la alt stå noen timer for å trekke smak før den brukes til ost eller som tilbehør til middager alt av kjøtt

Drikketips!
TAYLOR`s Chip DRY  kr 239,90

TYLOR`S Late bottled vintage 2016  Kr 199,90

Porto-Quevedo-Colheita-2004 kr 239,90

Appelsinsalat med juleportvinslake


Appelsinsalat smaker utrolig godt til kalkun, kylling, svinekjøtt eller and. Denne salaten får en smakfull og spennende smak med de tradisjonelle julesmakene av kanel, stjerneanis og nellik.

4 porsjoner

2 dl portvin, hvit
2 dl sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
1 vaniljestang
2 stjerneanis
2 appelsiner, eller 4 klementiner
1 rødløk

1 pose ruccola

Bland omtrent like deler vin og sukker. Kok så dette inn til en tykk lake, som blandes opp med usaltede nøtter

TAYLOR`s Chip DRY  kr 239,90

dadyr-vilt
Ide og matstyling: Kristin Jøtun, Foto: Kim Holthe

Portvinsstekt reinsdyrstek med stekte rosenkål, bacon og tranebær og fløteurtegratinerte poteter
Reinsdyr er særdeles mørt og magert. Så imponer gjestene dine med denne litt annerledes reinsdyrsteken til en av julens middager.

4 porsjoner

1 kg reinsdyr stek, surret
1½ ts salt
1½ ts pepper
2 ss smør
1 dl vann
2 dl portvin, hvit eller rød
Portvinssaus:
2 ss sukker, brunt
1 sjalottløk
2 ss smør
1 ss rødvinseddik
3 dl portvin
1 dl kalvekraft
2 dl rødvin
1 – 2 friske timian kvist (el. samme antall ts tørket)
2 ts maisenna, jevner
1 ts salt
½ ts pepper
4 ss smør
Fløtegratinerte poteter:
8 – 10 kokefaste poteter
3 dl fløte
1 neve urter
1 ts salt
½ pepper
Stekte rosenkål med portvin
2 ss smør
150 g rosenkål
1 pk. bacon
1 dl portvin
100 g tranebær
1 neve valnøtter
2 ts honning
1 dl portvin
¼ ts salt
¼ ts pepper
Tyttebærrømme:
200 g tyttebær
150 g melis
3 dl seterrømme
Gni steken inn med salt og pepper.
Brun den raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør og legg den over i en ildfast form.
Stikk inn et steketermometer og hell på vann og portvin.
Sett formen i ovnen på 125 grader. Ta ut steken når termometeret viser 56 grader. La steken hvile i minst 30 minutter før du skjærer i den.
Portvinssaus:
Smelt sukker i en kjele og la det bli til lys karamell.
Rens og finhakk løken og stek den gyllen i en stekepanne. Tilsett løken i karamellen sammen med portvin, eddik, kalvekraft, rødvin og timian.
La alt koke til halv mengde. Sil sausen og ha sausen tilbake i kjelen og kok opp. Smak til med salt og pepper.
Tilsett maisenna jevner, om den er tynn og pisk inn smør helt til slutt.
Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt, for da kan den skille seg.
Fløtegratinerte poteter:
Skrell poteter og del dem i tynne skiver.
Ha poteter og urter lagvis i en ildfast form.
Hell over fløte og stek den i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 45 minutter. Ta den ut når potetene er møre og fløten er kokt inn.
Rens rosenkålen, lag gjerne et snitt i bunnen av stilken, da blir den raskere mør. Smelt smør i en pannen, stek baconet lett, tilsett rosenkål, tranebær og valnøtter og la det surre med noen minutter.  Tilsett honningen, sammen med portvin og smak til med salt og pepper.
Tyttebærrømme:
Bland sammen tyttebær og melis. Visp rømmen stiv og vend inn de rørte tyttebærene. Ha det over i en bolle.
Skjær opp steken i skiver, legg dem på en tallerken og server alt tilbehør til. Pynt gjerne med litt timian på toppen.

TYLOR`S Late bottled vintage 2016  Kr 199,90

Porto-Quevedo-Colheita-2004 kr 239,90

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×