ingers-rugbrod
Alle innlegg Brød og rundstykker Gjærbakst Oppskrifter

Ingers rugbrød – brødet til venstre i bildet

0 Flares 0 Flares ×

Et stort nybakt brød midt på bordet skaper gode følelser. Dette brødene er enklt å lage, men krever litt ekstra tid og omtanke. I tillegg er det sunt og gir god metthetsfølelse. Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet etter som du bruker av dem, da de lett kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur.

3 stk
1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann (evt. 1 l søt eller sur skummet melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet.
Hev deigen i underkant av en time i bakebollen. Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220º over- og undervarme eller 200º på varmluft. Brødene skal stekes i en time.
Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg. Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×