Kremet oksegryte
Alle innlegg

Kremet oksegryte

0 Flares 0 Flares ×

Dette er en norsk tolkning av den gamle franske klassikeren boeuf bourguignon – en rett med stolte tradisjoner og et navn det er viktig å respektere. Mørt oksekjøtt får putre lenge sammen med sopp, aromatisk rosmarin og en skvett fløte, som gir gryten en rund, fyldig smak. Resultatet er en varmende høstgryte som hedrer originalen, samtidig som norske råvarer får skinne og fyller kjøkkenet med høstens dufter.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

4 porsjoner

800 g biffkjøtt, mørbrad eller flatbiff
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss smør
400 g hermetiske tomater
1 dl rødvin, kan utelates
4 dl kjøttkraft
2 rødløk
3 gulrøtter
1 rød paprika
2 stilker stangselleri
4 hvitløkfedd
200 g sjampinjong
1 ss smør
2 kvister rosmarin
2 laurbærblad
3 dl Crème Fraîche
1 ss maisenna jevner

Potetmos:
8 melne poteter
50 g smør
2 dl fløte eller melk
1 ts salt
½ ts pepper

Servering:
1 neve kruspersille

Gryte: Del kjøttet i biter, krydre med salt og pepper. Brun kjøttet i puljer i en gryte med smør. Legg kjøttet til side.

Del løk i båter, gulrot, paprika og selleri i biter og finhakk hvitløk. Del soppen i to. Varm en gryte med smør og fres alle grønnsakene i et par minutter.

Hell over tomater, rødvin, kraft, rosmarin, laurbærblad og tilsett kjøttbitene. Kok opp og legg på lokk.

Settes på nederste rille ved 180° og la gryta stå i ovnen i ca. 2 timer.

Potetmos: Skrell og del poteter i biter. Kok potetene møre i vann. Hell av vannet og damp dem lett. Mos potene, tilsett smør og rør inn fløte eller melk. Smak til med salt og pepper.

Ta gryta ut av ovnen. Fjern rosmarin og laurbærblad og rør inn crème fraîche. Rør inn maisenna jevner om gryta er tynn. Smak til med salt og pepper. Pynt med litt kruspersille på toppen.
Server gjerne crème fraîche med et dryss pepper ved siden av.

Bytt ut
Rødvin kan utelates, men tilsett litt mer kjøttkraft og smak gjerne til med solbærsirup for en fyldigere smak. 

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×