De smale flettebrødene passer perfekt som tilbehør på koldtbordet. Myke og saftige på samme tid.
6–7 stk.
7 dl melk
50 g fersk gjær
1 kg hvetemel
2 ss sukker
2 ts salt
1 egg
100 g smør
Pensling:
1 egg
2 ss oregano
Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Tilsett ¾ av hvetemelet, behold resten av melet til utbaking. Tilsett sukker, salt og egg og elt det godt sammen i en kjøkkenmaskin, ca. 15 minutter. Tilsett temperert smør i biter og kjør deigen noen minutter til. Tilsett resten av hvetemelet om den er klissete. Heves under plast i ca. 50 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, kna deigen sammen og del den i 6 eller 7 like store deler, avhengig av hvor store de skal være. Del så hver del i tre og trill hver av dem ut til tre like lange pølser. Fest dem sammen på toppen og flett dem sammen til en vakker flette. Gjør tilsvarende med alle emnene.
Legg fletteloffene på bakepapirkledde stekeplater. La brødene heve i ca. 1 time under et klede. Pensle loffene med lett sammenpisket egg og strø over oregano eller andre urter.
Stekes i ovnen på midterste rille ved 210 °C i ca. 15 minutter eller til flettene er jevnt stekt. Avkjøles på rist.
Lag dem i god tid!
Brødene kan fint fryses og tas opp noen timer før de skal serveres.