Samlebilde og oppskrifter til alle retter på bildet
Alle innlegg Brød og rundstykker Fisk og skalldyr is-og ostekaker Kjøtt Kylling og fjørfe Lunsjretter Oppskrifter Salater Tradisjonsmat

Hipp Hipp Hurra for 17.mai

0 Flares 0 Flares ×

17.mai er mer enn is og pølser. Det er en dag da mange samler familie og venner rundt bordet. En bugnende buffè er både praktisk og flott. Så her gir jeg deg inspirasjon til mange smakfulle og inspirerende retter som passer perfekt å servere nasjonaldagen.

Fylte vannbakkels med røkelaks og reker

6 porsjoner

2½ dl vann

125 g smør

2½ dl hvetemel

3 små egg

Røkelaks og rekesalat:

150 g røkelaks

150 g reker, uten skall

2 ss purre eller vårløk

½ rødløk

1 neve dill

1 dl majones

1 dl crème fraîche 

1 ts salt

½ ts pepper

Kok opp smør og vann og ha i alt melet. Rør godt sammen og avkjøl litt.

Spe med ett og ett egg. Rør svært godt mellom hvert egg til en seig røre, det kan være at du ikke kan tilsette alle eggene. Røren skal være så tykk at den holder formen og ikke flyter utover.

Ha røren i en sprøytepose med stor tupp og sprøyt fine små roser på en bakeplate med bakepapir. Eller sett røren med skje på platen.

Stekes på midterste rille ved 200 °C i 20–25 minutter. Pass på å holde ovnsdøren lukket under stekingen, åpner du opp for tidlig kan de falle sammen.

Del laks, purre, vårløk og rødløk i biter, og bland i finhakket dill.

Rens reker og del halvparten i to og resten beholdes hele og tilsett det sammen med det andre.

Tilsett majones og crème fraîche og bland alt sammen. Smak til med salt og pepper.

Fyll vannbakkelsen med røkelaks- og rekesalaten like før servering.

Anvendelig!

Kan også serveres som forrett eller som en kveldsrett!

Brokkolisalat med BBQ-kyllingklubber:

Kyllingklubber med smaksrik BBQ saus og en herlig brokkolisalat til, passer perfekt til koldtbordet på 17. mai. Enkelt å lage i stand og garantert noe alle vil like.

6 porsjoner

2 hoder brokkoli

50 g solsikkekjerner

1 liten purre

1 liten rødløk

1 neve rosiner

1½ dl lettrømme

1 dl majones

2 ts eddik, 7 %

½ ss sukker

Kyllingklubber:

1 kg kyllingklubber

BBQ-saus:

250 g ketchup

125 g brunt sukker

½ dl sterk kaffe

½ ss tabasko

Skyll og del brokkolien i små og mindre buketter. Skrell stilken og skjær den i mindre biter eller skiver og ha den i en salatbolle sammen med bukettene.

Tilsett solsikkekjerner, finhakket purre, rødløk i tynne båter og rosiner og bland alt godt sammen.

Rør sammen rømme, majones, eddik og sukker i en skål og la den gjerne stå noen minutter før den helles over og blandes inn i salaten like før servering.

BBQ saus: Start med å lage sausen minst 1 time før den skal brukes. Bland sukkeret med ketchupen og tilsett varm kaffe. Smak deg frem til hvor sterk BBQ-saus du ønsker, bruk mer eller mindre tabasko. La sausen stå minst en time i kjøleskap før bruk.

Pensle kyllingklubbene med BBQ sausen og stek dem i ovnen på midterste rille ved 200 grader i ca. 12 minutter.

Server gjerne kyllingklubbene med mer saus og deilige brokkolisalat til.

Lang holdbarhet!

Sausen holder seg fint i kjøleskap to uker

Vannmelonsalat med blåbær og fetaost

Vannmelon og fetaost er en herlig kombinasjon, og sammen med søte blåbær blir dette en smaksbombe store og små vil elske.

6 porsjoner

600 g vannmelon

200 g fetaost

125 g blåbær

1 pk. feldsalat

1 lime, saft

1 ts sukker, kan utelates

½ neve urter, mynte eller persille

Rens vannmelonen og del i passe store biter.

Del fetaosten i passe store biter.

Skyll blåbær og salat og la vannet renne av.

Legg feldsalat på et stort fat, legg på vannmelon, fetaost og blåbær.

Skvis ut saften av limen og ha den i en liten bolle. Tilsett litt sukker om det er ønskelig.

Ringle over limesaften og strø over litt urter. Settes kjølig til den skal benyttes.

Tips!

Vannmelon kan byttes med andre typer melon!

Reker med to sauser

Reker er både godt og enkelt å servere. En spennende urtedressing og en pestomajones smaker nydelig til!

4–6 porsjoner 

2 kg reker med skall

1 sitron

1 bunt dill

Urteolje:

2 dl persille og dill, frisk

1 båt hvitløk

½ rød chili

4 dl olje

1 ts salt

½ ts pepper

Pestomajones:

150 g ekte majones

3–4 ss pesto, ferdig

Urteolje: Kjør urter, hvitløk og chili med stavmikser til du får en jevn masse.

Spe med olje og smak til med salt og pepper. Ha oljeblandingen over i en liten bolle.

Pestomajones: Ha majones i en liten bolle, bland inn pesto og rør til en jevn dressing. Virker den for tykk, tilsett litt nøytral olje eller vann til du får ønsket konsistens.

Annen smak!

Både chili og hvitløk i majonesen smaker nydelig til!

Mini-hamburger med burgerbrød

Barnas soleklare favoritt! Disse små burgerne kan du lage i stand på forhånd og fryses ned.

ca. 12 stk.

800 g kjøttdeig

1½ ts fennikelfrø

3 ts chiliflak, chili explosion

1 ts tørket oregano

1 ts salt

½ ts pepper

¾ dl vann

Hamburgerbrød:

250 g hvetemel

½ pk. tørrgjær

½ ss sukker

½ ts salt

1¼ dl lunken melk

½ dl lunkent vann

25 g smør

Pensling:

1 egg

2 ss sesamfrø

Tilbehør:

1 crispisalat

6 skiver cheddarost

Bland alt det tørre til gjærdeigen i en kjøkkenmaskin eller bakebolle. Spe med melk og vann, og elt deigen i ca. 10 minutter, til den blir smidig. Tilsett romtemperert smør i biter og elt i ytterligere 5 minutter. Dekk til bollen med et klede og la deigen heve i ca.1 time.

Del deigen i like store emner, form emnene til små boller og trykk dem litt flate. Sett dem på et bakepapirkledd stekebrett og etterhev til dobbel størrelse. Pensle hamburgerbrød med egg og dryss på sesamfrø.

Stekes på midterste rille ved 210 °C i ca. 12 minutter eller de er gylne og ferdig stekt.

Hamburgere: Bland kjøttdeig med fennikelfrø, chiliflak, oregano, salt og pepper i en bolle. Spe med litt vann. Ikke rør deigen for lenge, den skal ikke bli seig. Form små burgere på ca. 60 g hver.

Pensle hamburgerne med olje og grill dem på sterk varme i ca. 2 minutter på hver side, til burgerne er gjennomstekt. Legg på en halv skive med ost og la den smelte.

Del hamburgerbrød i to. Legg på salat, grillede hamburgere med ost, og topp med burgerbrødet.

Ekstra smak!

Server gjerne ketchup og sennep til samt syltet rødløk.

Kremet pastasalat med kylling og karri

Mettende og smaksrik pastasalat med karri er en ordentlig smaksbombe.

4 – 6porsjoner

200 g ferdig kyllingsalatkjøtt

200 g fullkorn pastaskruer

1 eple

2 spisspaprika

1 liten boks mais

150 g sukkererter

3–4 stilker vårløk

Karridressing:

3 dl lettrømme

150 g majones

ca. 2 ss karrikrydder

ca. 2 ts paprikakrydder

½ ts salt

½ ts pepper

1 ss limesaft

Pynt:

1 lime

1 klype timian

Ta kyllingen ut av pakken og ha den over på en tallerken.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Avkjøl under rennende, kaldt vann.

Kutt eple og grønnsakene i passe store biter og ha det i en bolle.

Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak til med krydder og limesaft.Vend dressingen inn i kylling- og pastasalaten. Ha den over i en stor bolle og server med det samme, eller den kan oppbevares i kjøleskap frem til servering.

Andre smaker!

Tilsett gjerne en boks med ananas, det smaker nydelig til karri.

Jordbærostekake

Lag en deilig ostekake til festdagen og topp med deilige jordbær. Ekstra godt blir det med en jordbærsaus til.

12 stk.

200 g havrekjeks

1 dl valnøtter

100 g smør

Fyll:

3 dl kremfløte

250 g kremost naturell

3 dl kesam, original

1 pk. sitrongelé

Jordbærsaus:

400 g frosne jordbær

1 dl vann

¼ dl limesaft

3 ss sukker

PYNT:

400 g jordbær

1 neve spiselige hvite blomster

Knus havrekjeksen og mal valnøttene og bland dem med smeltet smør i en bolle.

Trykk deigen i en rund kakeform, ca. 22 cm. Er det en kakeform uten avtagbar ring, begynner du bare med ostemassen og legger på bunnen på toppen når den har stivnet.

Pisk kremfløten stiv, pisk så inn kesam og osten. Lag sitrongelé etter anvisning på pakken, men bruk bare halv vannmengde. Avkjøl geleen og hell den i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring.

Hell massen over bunnen og la den stå kaldt i kjøleskapet til den stivner, gjerne over natten.

Saus: Ha halvtinte jordbær i en foodprosessor. Kok opp vann, limesaft og sukker i en kjele. Tilsett laken i en tynn stråle med de frosne jordbærene og kjør til en tykk saus som er fri for klumper.

Sil gjerne sausen gjennom en sil om du ønsker den uten frø. Er den for tynn, kan den kokes opp og jevnes med potetmel.

Ta kaken ut av formen, sett kaken på et stettefat og pynt med halve jordbær og hvite små, spiselige blomster. Hell gjerne litt av sausen på toppen av kaken like før servering, og server resten av sausen til. Rett og slett en vidunderlig kombinasjon.

Spiselige blomster!

Fioler, markjordbærlomster, kløver, roser, syriner,kornblomst er alle blomster kan brukes som pynt på mat!

Urtefletteloff

Dette er tynne flettebrød som passer perfekt å servere på koldtbordet. Myke og saftige på samme tid.

6-7 stk.

7 dl melk

50 g gjær

1 kg hvetemel

2 ss sukker

2 ts salt

1 egg

100 g smør

Pensling:

1 egg

2 ss oregano

Varm melken til 37 grader og rør ut gjæren. Tilsett ¾ av hvetemelet, behold resten av melet til utbaking. Tilsett sukker, salt og egg og elt det godt sammen i en kjøkkenmaskin, ca. 15 minutter. Tilsett temperert smør i biter og kjør deigen noen minutter til. Tilsett resten av hvetemelet om den er klissete. Heves under plast i ca. 50 minutter.

Ta deigen ut på bakebordet, kna deigen sammen og del den i 6 eller 7 like store deler, avhengig av hvor store de skal være. Del så hver del i tre og trill hver av dem ut til tre like lange pølser. Fest dem sammen på toppen og flett dem sammen til en vakker flette. Gjør tilsvarende med alle delene.

Legg fletteloffene på bakepapirkledde stekeplater. La brødene heve i ca. 1 time under et klede. Pensle loffene med lett sammenpisket egg og strø over oregano eller andre urter.

Stekes i ovnen på 210 °C i ca. 15 minutter eller til flettene er jevnt stekt. Avkjøles på rist.

Lag dem i god tid!

Brødene kan fint fryses og tas opp noen timer før de skal benyttes.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×