helkokt laks med sprø agurksalat med frukt og bær
Alle innlegg Fisk og skalldyr Grønnsaker og poteter Oppskrifter

Hel­kokt laks med crispi agurk- og frukt­sa­lat

0 Flares 0 Flares ×

Hel­kokt laks oser av norske tra­di­sjo­ner og passer perfekt på nasjonaldagen. Passer per­fekt som smak­fullt og deko­ra­tivt ele­ment på et 17. mai-bord. Her er den tra­di­sjo­nelle agurk­sa­la­ten blitt til­satt både bær og frukt.

6 por­sjo­ner

ca. 2 ½ kg laks eller ørret
Koke­lake:
1 gulrot
½ gul løk
50 g salt per liter vann
3 laur­bær­blad
1 ts hel hvit pepper
Pynt:
1 pk. majo­nes
1 neve krus­per­sille
½ agurk
½ sitron

Agurksalat:
1 agurk
½ ts salt
1 mango
100 g jord­bær
100 g blåbær
Eddik­lake:
3 dl vann
2 ss eddik, 7 %
3–4 ss sukker
Pynt:
1 neve myn­te­bla­der

Ta bort gjel­lene og vask vekk blod­ran­den i buken på fisken.

Ha vann, salt, laur­bær­blad, pepper og grønn­sa­ker i en kjele som passer stør­rel­sen på fisken. Form den gjerne, slik at den ikke blir så stor. Pass på at fisken er helt dekket med vann. Kok sakte opp. La fisken trekke rett under koke­punktet i 20 minut­ter, må ikke koke. Bruker du ter­mo­me­ter, skal det fiskekjernen vise 48 grader. Avkjøl fisken i koke­van­net gjen­nom natten. Ta den opp av vannet, tørk av laken, fjern skin­net, legg fisken på et fat, og pynt med majo­nes og krus­per­sille på toppen om du ønsker.

Skjær lange strim­ler av agur­ken og rull dem sammen og legg dem på fatet sammen med fisken. Skjær agurk med oste­hø­vel langs­et­ter agur­ken. Strø på salt og la den trekke noen minut­ter. Hell av vannet. Bland sammen vann, eddik og sukker, kok opp og avkjøl. Smak på laken, slik at den blir passe sur og søt. Ha agurk­ski­vene i en stor bolle. Rens og del mango og jord­bær i biter og skiver. Legg dem i laken sammen med blåbær. Sett bollen kjølig til den skal brukes.

Tips!
Kok fisken opp dagen før den skal ser­ve­res, og la den avkjø­les i koke­van­net til den skal brukes. Da er du garan­tert en saftig fisk.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×