Det blir ikke skikkelig fest om du ikke serverer en festfin kake til nasjonaldagen. Dette er en dobbel festkake med både mandelbunn og et vanlig sukkerbrød som er fylt med vaniljekrem, friske bær og frukt. Dekorer kaken med deilige bær på toppen i fargene rødt, hvitt og blått.
(ca. 12 stk.)
Sukkerbrød, 24 cm
5 egg
200 sukker
100 hvetemel
100 g potetmel
1½ ts bakepulver
Mandelsukkerbrød, 22 cm:
4 egg
2½ dl sukker
200 g mandelmel
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
Fyll 1:
8 eggeplommer
1 dl sukker
1 vaniljestang, evt. 2 ts vaniljesukker
8 dl melk
2 ss maisenna
5 pl. gelatin
3 dl kremfløte
Fyll 2:
2 dl melk eller eplejuice
1 stort gl. jordbærsyltetøy
2 ts melis
400 g friske jordbær
1 pk. blåbær
1 pk. valnøtter
2 bananer
1 tykt plastikk rør
Pynt:
Ca. 6 dl kremfløte
1–2 pk. rips
1 pk. blåbær
1 pk. jordbær
1 bunt eukalyptus blader
3 tynne silkebånd
Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. og bland sammen hvetemel, potetmel og bakepulver. Sikt alt i eggedosisen og vend det inn med luftige bevegelser.
Hell deigen over i en smurt form, ca. 24 cm, med bakepapir i bunnen.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 150 grader i ca. 60 minutter. Avkjøles i formen, før den hvelves over på en rist. Legg over et klede, slik at den holder seg myk.
Mandelsukkerbrød: Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. og bland sammen mandelmel, hvetemel og bakepulver. Sikt alt i eggedosisen og vend det inn med luftige bevegelser.
Helles over i en smurt form, ca. 22 cm, med bakepapir i bunnen. Stekes i ovnen på nederste rille ved 150 grader i ca. 60 minutter, Avkjøles i formen, før det hvelves over på rist. Legg over et klede, slik at den holder seg myk.
Visp sammen eggeplommer og sukker i en kjele.
Skrap ut vaniljefrø fra vaniljestenger og ha frø og stenger i eggeblandingen. Spe med melk og rør ut maisenna i blandingen.
Varm opp blandingen på middels varme, rør hele tiden, gjerne med en slikkepott. Kremen skal opp til kokepunktet før den begynner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke.
Legg gelatinplater i iskaldt vann, i ca. 5 minutter. Klem ut vann og rør dem inn i vaniljekremen. Avkjøl kremen i kaldt vann og sett den kaldt til den skal brukes. Rør i kremen med jevne mellomrom for å unngå snerk.
Pisk kremfløten stiv, og bland den med den avkjølt vaniljekremen.
Del kakene i to eller tre lag. Dynk bunnene med litt væske og legg den største av bunnene på et stettefat. Bre på et lag med syltetøy, bre over et tykt lag med vaniljekrem. Rens jordbær og del i biter. Legg på et lag med friske jordbær, blåbær og skiver med banan. Strø over grovhakkede valnøtter. Legg på toppen, bre et lag med stivpisket krem rundt hele kaken.
Skjær plastrøret i 4 passe store rør på høyde med kaken og plasser dem med passe stor avstand ned i kaken, slik at når du legger på den litt mindre bunnen, vil den holdes stabil og ikke synke ned.
Legg på den litt mindre bunnen, fyll bunnen på samme måte som på den store kaken. Legg på topplokket.
Pisk krem og bre det rundt kantene og på toppen. Ha resten av kremen i en sprøytepose med stor rund tupp. Legg på tre tupper loddrett langs kaken, bruk baksiden av en skje og dra tuppen litt ut. Legg så på en ny linje med tupper, dra ut og fortsett slik til du kommer rundt kaken. Sånn lager du det mønsteret på den øverste kaken. Ønsker du å gjøre det på den andre også. Pynt med friske bær og blader på toppen og ned langs siden. Pynt med eukalyptusblader langs kanten på den største kaken. Lag sløyfer av silkebånd og legg de på bærene på kaken.
Tips!
Lag kakebunnene noen dager før, frys dem ned, ta dem opp dagen før. Skjær dem i så mange lag du ønsker når de er halvveis opptinte. Da er det lettere å få fine rette bunner. Kaken kan også pyntes dagen før og settes kjølig til den skal serveres.