Festfin 17.maikake
Alle innlegg Desserter is-og ostekaker Konfekt Kremkaker Oppskrifter

Fest­fin 17. mai-bløtkake

0 Flares 0 Flares ×

Det blir ikke skik­ke­lig fest om du ikke ser­ve­rer en fest­fin kake til nasjo­nal­da­gen. Dette er en dobbel fest­kake med både mandel­bunn og et vanlig suk­ker­brød som er fylt med vanil­je­krem, friske bær og frukt.  Deko­rer kaken med dei­lige bær på toppen i far­gene rødt, hvitt og blått.

(ca. 12 stk.)

Suk­ker­brød, 24 cm
5 egg
200 sukker
100 hve­te­mel
100 g potetmel
1½ ts bake­pul­ver
Mandelsukkerbrød, 22 cm:
4 egg
2½ dl sukker
200 g man­del­mel
1 ss hve­te­mel
1 ts bake­pul­ver
Fyll 1:
8 egge­plom­mer
1 dl sukker
1 vanil­je­stang, evt. 2 ts vanil­je­suk­ker
8 dl melk
2 ss mai­senna
5 pl. gela­tin
3 dl krem­fløte
Fyll 2:
2 dl melk eller eple­juice
1 stort gl. jord­bær­syl­te­tøy
2 ts melis
400 g friske jord­bær
1 pk. blåbær
1 pk. val­nøt­ter
2 bana­ner
1 tykt plas­tikk rør
Pynt:
Ca. 6 dl krem­fløte
1–2 pk. rips
1 pk. blåbær
1 pk. jord­bær
1 bunt euka­lyp­tus blader
3 tynne sil­ke­bånd

Pisk egg og sukker til luftig egge­do­sis. og bland sammen hve­te­mel, potetmel og bake­pul­ver. Sikt alt i egge­do­si­sen og vend det inn med luf­tige beve­gel­ser.

Hell deigen over i en smurt form, ca. 24 cm, med bake­pa­pir i bunnen.
Stekes i ovnen på neder­ste rille ved 150 grader i ca. 60 minut­ter. Avkjø­les i formen, før den hvel­ves over på en rist. Legg over et klede, slik at den holder seg myk.

Mandelsukkerbrød: Pisk egg og sukker til luftig egge­do­sis. og bland sammen man­del­mel, hve­te­mel og bake­pul­ver. Sikt alt i egge­do­si­sen og vend det inn med luf­tige beve­gel­ser.

Helles over i en smurt form, ca. 22 cm, med bake­pa­pir i bunnen. Stekes i ovnen på neder­ste rille ved 150 grader i ca. 60 minut­ter, Avkjø­les i formen, før det hvel­ves over på rist. Legg over et klede, slik at den holder seg myk.

Visp sammen egge­plom­mer og sukker i en kjele.
Skrap ut vanilje­frø fra vanil­je­sten­ger og ha frø og sten­ger i egge­blan­din­gen. Spe med melk og rør ut mai­senna i blan­din­gen.

Varm opp blan­din­gen på mid­dels varme, rør hele tiden, gjerne med en slik­ke­pott. Kremen skal opp til koke­punk­tet før den begyn­ner å tykne, dette tar litt tid. Kremen må ikke koke, da vil den sprekke.

Legg gela­tin­pla­ter i iskaldt vann, i ca. 5 minut­ter. Klem ut vann og rør dem inn i vanil­je­kre­men. Avkjøl kremen i kaldt vann og sett den kaldt til den skal brukes. Rør i kremen med jevne mel­lom­rom for å unngå snerk.
Pisk krem­flø­ten stiv, og bland den med den avkjølt vanil­je­kre­men.

Del kakene i to eller tre lag. Dynk bun­nene med litt væske og legg den stør­ste av bun­nene på et stet­te­fat. Bre på et lag med syl­te­tøy, bre over et tykt lag med vanil­je­krem. Rens jord­bær og del i biter. Legg på et lag med friske jord­bær, blåbær og skiver med banan. Strø over grov­hak­kede val­nøt­ter. Legg på toppen, bre et lag med stiv­pis­ket krem rundt hele kaken.

Skjær plast­rø­ret i 4 passe store rør på høyde med kaken og plas­ser dem med passe stor avstand ned i kaken, slik at når du legger på den litt mindre bunnen, vil den holdes stabil og ikke synke ned.

Legg på den litt mindre bunnen, fyll bunnen på samme måte som på den store kaken. Legg på topp­lok­ket.

Pisk krem og bre det rundt kantene og på toppen. Ha resten av kremen i en sprøy­te­pose med stor rund tupp. Legg på tre tupper lodd­rett langs kaken, bruk bak­si­den av en skje og dra tuppen litt ut. Legg så på en ny linje med tupper, dra ut og fort­sett slik til du kommer rundt kaken. Sånn lager du det møns­te­ret på den øver­ste kaken. Ønsker du å gjøre det på den andre også. Pynt med friske bær og blader på toppen og ned langs siden. Pynt med euka­lyp­tus­bla­der langs kanten på den stør­ste kaken. Lag sløy­fer av sil­ke­bånd og legg de på bærene på kaken.

Tips!
Lag kake­bun­nene noen dager før, frys dem ned, ta dem opp dagen før. Skjær dem i så mange lag du ønsker når de er halv­veis opp­tinte. Da er det let­tere å få fine rette bunner. Kaken kan også pyntes dagen før og settes kjølig til den skal ser­ve­res.

0 Flares Facebook 0 Google+ 0 Twitter 0 LinkedIn 0 0 Flares ×